ντοναλντ τραμπ

Από μία αναφορά που είδε στην τηλεόραση επηρεάστηκε η δήλωση του περί επεισοδίου στην Σουηδία κατά το οποίο απειλήθηκε η ασφάλεια της χώρας από μετανάστες, εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα μετά την επίμαχη τοποθέτησή του, που προκάλεσε ποικίλα σχόλια, δεδομένου ότι τέτοιο επεισόδιο δεν υπήρξε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που ήδη κατά τον πρώτο μήνα άσκησης των καθηκόντων του, έχει προσπαθήσει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα αμερικανικά σύνορα για λόγους εθνικής ασφάλειας, είπε σε μια συγκέντρωση το Σάββατο ότι η Σουηδία είχε σοβαρά προβλήματα με τους μετανάστες.

«Κοιτάξτε τι συνέβη χθες τη νύχτα στη Σουηδία. Στη Σουηδία! Ποιός μπορεί να το πιστέψει, στη Σουηδία! Δέχθηκαν μεγάλο αριθμό μεταναστών. Έχουν προβλήματα που δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν», είπε χαρακτηριστικά.

Όμως δεν είχε συμβεί κανένα επεισόδιο στη Σουηδία, και η σουηδική κυβέρνηση ζήτησε διευκρινίσεις από το υπουργείο Εξωτερικών. “Η δήλωσή μου ως προς το τί συμβαίνει στη Σουηδία έχει να κάνει με ένα επεισόδιο που μεταδόθηκε στο (κανάλι) Fox News και αφορούσε μετανάστες και Σουηδία”, είπε σε ανάρτησή του στο Twitter χθες ο αμερικανός πρόεδρος.

 

Το Fox News, στο οποίο ο Τραμπ γενικά αναφέρεται με θετικά λόγια, μετέδωσε μια εκπομπή την Παρασκευή περί εγκλημάτων στη χώρα, που σύμφωνα με το κανάλι φέρεται ότι είχαν σχέση με μετανάστες. Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι ο Τραμπ αναφερόταν γενικά στην αύξηση εγκληματικότητας, όχι σε συγκεκριμένο επεισόδιο στη σκανδιναβική χώρα.

Η εγκληματικότητα στη Σουηδία έχει μειωθεί από το 2005, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, παρότι η χώρα έχει υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από εμπόλεμες χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ.

Η δήλωση του Τραμπ άφησε τη Σουηδία άναυδη. “Προσπαθούμε να πάρουμε διευκρινίσεις”, είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Καταρίνα Άξελσον.