«Σπάνε» τους λογαριασμούς κατάθεσης -με ποσά πάνω από 100.000 ευρώ- οι Ελληνες σε πολλά ονόματα, ώστε σε περίπτωση «ατυχήματος», ανάλογο με αυτό της Κύπρου, να γλιτώσουν το «κούρεμα» και να διασφαλίσουν το σύνολο των χρημάτων τους. Στόχος τους είναι το ποσό κατάθεσης ανά φυσικό πρόσωπο να διατηρείται από τα 100.000 ευρώ.

Το τελευταίο 15νθήμερο οι ελληνικές τράπεζες δέχονται πλήθος αιτημάτων από πελάτες τους, οι οποίοι ζητούν να βάλουν συνδικαιούχους στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή προθεσμίας. Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι η λύση σωτηρίας που υιοθετήθηκε για την Κύπρο και «κούρεψε» μέχρι και κατά 60% τις καταθέσεις με υπόλοιπα πάνω από 100.000 ευρώ οδηγεί και στην Ελλάδα χιλιάδες καταθέτες στο «σπάσιμο» των λογαριασμών τους.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι οι Ελληνες αντιδρούν με τους εξής τρόπους:

Οι περισσότεροι ζητούν να «σπάσουν» την κατάθεσή τους σε πολλά ονόματα. Μετατρέπουν δηλαδή τους λογαριασμούς σε κοινούς με συνδικαιούχους δύο ή περισσότερα άτομα. Προσθέτουν, δηλαδή, τα ονόματα των συζύγων ή των παιδιών τους, ώστε το τμήμα της κατάθεσης που αντιστοιχεί σε κάθε δικαιούχο να διατηρείται –μαζί με τόκους- σταθερά κάτω από τα 100.000 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που μόλις λήξει η κατάθεσή τους μεταφέρουν τμήμα της, είτε στο όνομα συζύγου ή παιδιού, στην ίδια τράπεζα ή το μεταφέρουν σε άλλη τράπεζα.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές από τη στιγμή που άρχισαν να “βλέπουν” το φως δηλώσεις αξιωματούχων της Κύπρου ότι δεν υφίσταται θέμα για «κούρεμα» των καταθέσεων, οι καταθέτες ζητούσαν διευκρινίσεις από τις τράπεζες και λύσεις για τη διασφάλιση των καταθέσεών τους. Η πλέον πρόσφορη λύση είναι η ύπαρξη συνδικαιούχων στους λογαριασμούς.

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ