Connect with us

Hi, what are you looking for?

gigafm.gr

Οικονομία

Συνάντηση ΕΚΠΟΙΖΩ για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

ekpizo-sima-300x225Στις 5 Ιουνίου η ΕΚΠΟΙΖΩ συμμετείχε στην ακρόαση των φορέων από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με το νομοσχέδιο για τους ενήμερους δανειολήπτες και τις αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Η ΕΚΠΟΙΖΩ επανέλαβε τη θέση της στα μέλη της Επιτροπής ότι απειροελάχιστο ποσοστό οφειλετών θα υπαχθεί στις ρυθμίσεις αυτές, καθώς είναι περισσότερο από εμφανές ότι η σώρευση όλων αυτών των προϋποθέσεων αφήνει εκτός την πλειοψηφία των δανειοληπτών. Άλλωστε, ούτε η κυβέρνηση ούτε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών μπορούσαν να δώσουν στοιχεία σχετικά με το πόσους δανειολήπτες τελικά αφορούν οι ρυθμίσεις. Επίσης, κατέθεσε τις προτάσεις της σχετικά με τις βελτιώσεις του προγράμματος, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι:

Να υπαχθούν και τα καταγγελμένα δάνεια καθώς και τα προϊόντα καταναλωτικής πίστης. Να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση και οι μικροεπιχειρηματίες. To προνομιακό επιτόκιο να ισχύει για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες και για τους ανέργους η άτοκη περίοδος χάριτος να επεκταθεί σε όλη την τετραετία. Τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών να μειωθούν στο νόμιμο δικαιοπρακτικό επιτόκιο (σήμερα 6,5%). Επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών για όλα τα νοικοκυριά για 3 έτη.

Σχετικά με τις αλλαγές με το ν. 3869/2010, αν και σε γενικές γραμμές οι τροποποιήσεις βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, η ΕΚΠΟΙΖΩ κατέθεσε υπόμνημα με 12 σημεία που χρήζουν αλλαγής και περαιτέρω επεξεργασίας. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι:

Η συμπερίληψη των μικροεπιχειρηματιών στις διατάξεις του νόμου. Η διατήρηση και ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ως υποχρεωτικού. Η απαλοιφή των κατώτατων ορίων ποσών που ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλλει μέχρι την εκδίκαση της αίτησης. Η πρόβλεψη για το ακατάσχετο καταθετικών λογαριασμών μέχρι κάποιο ποσό (2.000 ευρώ). Η αύξηση, στην ουσία, στα έτη της περιόδου ρύθμισης που σήμερα είναι 4 έτη. Αρκετές νομοτεχνικές ατέλειες που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσχερέστερη εφαρμογή του νόμου.

Παρουσιάστηκαν όλες οι πτυχές του προβλήματος της υπερχρέωσης στην τρόικα – Απουσίαζαν για άλλη μια φορά οι τράπεζες

Η ΕΚΠΟΙΖΩ κλήθηκε από την τρόικα σε συνάντηση σχετικά με:

α) τη διαδικασία εξωδικαστικού διακανονισμού και παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και

β) την αναζήτηση πρακτικών λύσεων για την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Στη συνάντηση είχαν κληθεί εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, η οποία όμως τελικά δεν προσήλθε.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ έκθεσε την κατάσταση της Υπερχρέωσης στην Χώρα μας, την εμπειρία της από την διαχείριση του προβλήματος, την εμπειρία της από τις Ευρωπαϊκές χώρες σε αυτό το θέμα,  απάντησε σε ερωτήσεις που τις τέθηκαν  και τέλος  κατέθεσε υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με:

o   Βελτιώσεις ν. 3869/2010

o   Αναδιαρθρώσεις δανείων

o   Διαγραφή υπό προϋποθέσεις καταναλωτικών δανείων

o   Διαγραφή των ενυπόθηκων χρεών κατά το μέρος που υπερβαίνουν την αξία της κατοικίας

o   Αποτελεσματικές ρυθμίσεις για ανέργους και ευπαθείς ομάδες

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2013

Για περισσότερες πληροφορίες :

Aθήνα:  τηλ. 210 330.44.44, e-mail:  [email protected]

Θεσσαλονίκη: τηλ. 2310257776, e-mail: [email protected]

Πάτρα: τηλ. 2610 222626, e-mail: [email protected]

Ιστοσελίδα: www.ekpizo.gr

user
Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Τον Ιούλιο του 2015, όταν εκατομμύρια Έλληνες σχημάτιζαν καθημερινά ουρές στα ΑΤΜ για 60 ευρώ την ημέρα, στο υπουργείο Οικονομικών έλεγαν πως… «δεν υπάρχουν capital...

Οικονομία

Μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου έχουν προθεσμία οι επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS και να δέχονται πληρωμές σε ηλεκτρονικό χρήμα για να δηλώσουν...

Ήπειρος

Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου σε κοινή πορεία με την ΕΚΠΟΙΖΩ ως μέλη της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών, δίνει το αγωνιστικό του παρόν για...

Οικονομία

Σε συμφωνία-συμβιβασμό κατέληξαν, αργά τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για τους νέους κανόνες που θα αφορούν την εκκαθάριση...

Copyright © 2021 Giga FM 105.4

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC