«Ορισμένες αποφάσεις της Δικαιοσύνης προκαλούν το κοινό αίσθημα, δημιουργούν εντάσεις και σχολιασμούς» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης ενώ έκανε αναφορά και στο θέμα της υπόθεσης Γεωργίου.

Ο υπουργός Ενέργειας έκανε πάντως λόγο για «σαφώς προσδιορισμένους ρόλους» μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. «Επειδή η θεσμική διαδικασία είναι δεδομένη, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένο θεσμικό τρόπο» δήλωσε.

Για Γεωργίου: Δεν είναι στις προθέσεις μας η επαναφορά της υπόθεσης

Όσον αφορά την απόφαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου να επανεξεταστεί η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση πήρε όλα τα μέτρα που ήταν αναγκαία να πάρει (σ.σ έναντι των θεσμών). «Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επαναφέρει θέματα όπως του κ. Γεωργίου» ξεκαθάρισε.

Για σχέδιο Βαρουφάκη: Η προφορική ενημέρωση δεν έχει υπόσταση

Eρωτηθείς δε, για τις αναφορές του Γιάνη Βαρουφάκη περί ενημέρωσης για «το σχέδιο παράλληλων πληρωμών» ο κ. Σταθάκης, ανέφερε ότι «δεν είχα βρεθεί σε καμία σύσκεψη, συνάντηση, υπουργικό ή οικονομική ομάδα ή οτιδήποτε άλλο που να έχω δει κάποιο τέτοιο σχέδιο.

«Ποτέ και πουθενά δεν έχω δει μία σειρά αυτού του σχεδίου» σχολίασε κατηγορηματικά. «Ποτέ σε προφορικό λόγο… Δεν έχει καμία σημασία ή καμία υπόσταση (ο προφορικός λόγος)» διευκρίνισε. Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι είχε παρουσιάσει προφορικά το σχέδιο του IOU ήδη από το 2013 παρουσία του κ. Σταθάκη.

Εν αναμονή της έκθεσης του ΔΝΤ

Για την έκδοση νέων ομολόγων ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι «μελετάμε το θέμα για να βρούμε την κατάλληλη χρονική στιγμή, με το καλύτερο δυνατό επιτόκιο». Τόνισε ότι αναμένει από τη σημερινή  συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου να αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο αν ληφθούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup.

H συμφωνία για τη ΔΕΗ

Διευκρίνισε ότι «έχουμε συμφωνήσει για παραχώρηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ». «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα οριστικά και αμετάκλητα με το αιτιολογικό ότι όφειλε να άρει το μονοπώλιο στο λιγνίτη» εξήγησε ο υπουργός.

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες εργασίας στη λιγνιτική παραγωγή ακόμη και αν παραχωρηθεί μια μονάδα σε ιδιώτη.

«Θέλουμε τη ΔΕΗ πυλώνα του συστήματος, θα έχει το 50% του ενεργειακού μας συστήματος, θα επιβιώσει» διαβεβαίωσε ακόμα όσον αφορά την κακή οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Εξάλλου, ενόψει της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα ο Γιώργος Σταθάκης έκανε λόγο για τακτοποίηση αυθαιρέτων με κοινωνικά κριτήρια.