Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Πολιτική

Δύο νεκροί στην Τουρκία

τουρκια ταραχεςΟι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν κόπηκαν κάποια δέντρα σε ένα πάρκο της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο ανάπλασης της περιοχής. Σύντομα όμως γενικεύθηκαν σε όλη τη χώρα ως μία ευρύτερη μορφή αντίδρασης στην ισλαμική ατζέντα που προωθεί το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους μεγάλων τουρκικών πόλεων, με τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την τουρκική αστυνομία να συνεχίζονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Κάηκαν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Σμύρνη την Κυριακή. Ταραχές και στη συνοικία Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, με την αστυνομία να αποκλείει τους δρόμους γύρω από τα γραφεία του Ρ. Ταγίπ Ερντογάν και να κάνει χρήση δακρυγόνων. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι υποκινεί τις διαδηλώσεις με στόχο να πλήξει το κόμμα του ενόψει των εκλογών την επόμενη χρονιά ενώ επιτέθηκε και κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως κατά του Twitter όπου υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση μεταξύ των διοργανωτών κυρίως νέων ανθρώπων. «Το twitter είναι μεγάλος μπελάς» δήλωσε ο Ερντογάν ενώ υπάρχουν πολλοί που φοβούνται ότι θα υπάρξει μπλόκο του Internet.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γκιουλέρ έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 200 διαδηλώσεις σε 67 πόλεις της χώρας. Από τις επίσημες αρχές, ανακοινώθηκε επίσης ότι έγιναν περίπου 1700 συλλήψεις, πολλοί όμως από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Γιατρών, από την Παρασκευή οπότε ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις 484 διαδηλωτές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης.

Εκτός συνόρων κλιμακώνεται η διεθνής κατακραυγή για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από την τουρκική κυβέρνηση. Να σεβαστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες κάλεσε ο Λευκός Οίκος τον Τούρκο Πρωθυπουργό.
Με πορείες διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, εκφράζουν τη συμπαράσταση τους προς τους Τούρκους διαδηλωτές, Τούρκοι μετανάστες. Στη Γερμανία, στην πόλη Έσσεν, ένα συλλαλητήριο εκατοντάδων διαδηλωτών κατέληξε σε συγκρούσεις – με πρωταγωνιστές νεαρούς που κρατούσαν στα χέρια τους πανό με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Οι αρχές επενέβησαν με σπρέι πιπεριού και ρόπαλα και οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας γυάλινα μπουκάλια στους αστυνομικούς ενώ δεν έλειψαν οι συλλήψεις. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στο Άμστερνταμ, στον Καναδά και τη Βρετανία.

Ακραία στοιχεία εντός και εκτός Τουρκίας βλέπει ο Ερντογάν πίσω από τις διαδηλώσεις

Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία, είναι έργο ακραίων στοιχείων οργανωμένο από το εσωτερικό και το εξωτερικό δήλωσε από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στο Μαρόκο ο Ρ. Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες για χρήση υπέρμετρης βίας από την Αστυνομία λέγοντας ότι «είμαστε υπηρέτες του λαού και όχι τα αφεντικά» ενώ επιπόλαιες χαρακτήρισε και τις αναφορές που γίνονται από κάποιους περί Αραβικής Άνοιξης στη χώρα του, κάνοντας λόγο για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την Τουρκία. Νωρίτερα και σε διαφορετικούς τόνους, ο Τούρκος Πρόεδρος  παρατήρησε ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις, αποτελούν κομμάτι της Δημοκρατίας και σε αυτές δεν θα πρέπει να επιτραπεί η εμπλοκή παράνομων οργανώσεων.  Μια Δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο (νίκη) στις εκλογές (…) Είναι εντελώς φυσικό να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις από ειρηνικές διαδηλώσεις παρατήρησε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, συμπληρώνοντας  ότι από τις διαμαρτυρίες έχουν ληφθεί τα τα απαραίτητα μηνύματα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ρ. Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, ερευνούν το ενδεχόμενο δεσμοί του εξωτερικού να βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.
«Να είστε ήρεμοι, χαλαροί και αυτό θα ξεπεραστεί» ανέφερε.
Νωρίτερα και όπως μεταδίδει το CNN ο υπουργός Εσωτερικών, ζήτησε από τους διαδηλωτές να μην κατέβουν σήμερα στους δρόμους. Καλούμε τους πολίτες, ειδικότερα τους νέους να συμπεριφερθούν με την κοινή λογική και την ευαισθησία και να αποφύγουν τη συμμετοχή σε αυτές τις παράνομες διαδηλώσεις που διοργανώνουν κάποιοι ανέφερε.

Νέα επεισόδια στο κέντρο της Άγκυρας – Υπέκυψε τραυματίας – Βουτιά 10% στο τουρκικό χρηματιστήριο

Έχασε τη ζωή του ένας διαδηλωτής ο οποίος παρασύρθηκε χθες από αυτοκίνητο, όταν ο οδηγός έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένους στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας, ο οποίος κατέστησε υπεύθυνη για το θάνατο την τουρκική κυβέρνηση.
Οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα εναντίον περίπου 1000 διαδηλωτών, κυρίως νέων, που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία  Κιζιλέι της Άγκυρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρώυτερς. Η τουρκική συνομοσπονδία εργαζομένων που πρόσκειται στην Αριστερά, εκπροσωπεί 11 ενώσεις και 240.000 μέλη, καλεί σε γενική «προειδοποιητική» απεργία τους εργαζομένους για την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 του μηνός. Το τουρκικό χρηματιστήριο έκανε βουτιά κατά 10% ενώ οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από 7%, εξαιτίας των ταραχών.

Στην Κωνσταντινούπολη, νεκρός είναι ο Μεχμέτ Αϊβαλίτας, μέλος σοσιαλιστικής οργάνωσης. «Την ευθύνη φέρει η πολιτική εξουσία που επιχειρεί να εμποδίσει βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί πλιατσικολόγους , ενώ κάνει εμφυλιοπολεμικές εκκλήσεις με δηλώσεις της μορφής ‘κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%’», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας.

Τη δήλωση «κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%» έκανε νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «εάν συνεχιστεί η απάνθρωπη αυτή βία εναντίον των πολιτών οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά, ασκώντας τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις θανάτου, πράγμα για το οποίο την ευθύνη θα φέρει η κυβέρνηση».

Ο δεύτερος νεκρός, είναι ο 22χρονος Αμπντουλάχ Κομέρ και είναι  μέλος της νεολαίας του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Σύμφωνα με τις αρχές, ο νεαρός δέχθηκε πυρά από ένα άτομο, αγνώστων στοιχείων και κατέληξε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την Τουρκική Ένωση Γιατρών, οι τραυματίες στα επεισόδια Κυριακής – Δευτέρας, ανέρχονται στους 3.195, με τους 26 από αυτούς να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Παρά την κλιμάκωση της έντασης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να βρίσκεται στο Μαρόκο και επιμένει ότι η κατάσταση βελτιώνεται κατηγορώντας για τις διαδηλώσεις ακραία στοιχεία στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η διεθνής κατακραυγή  για την χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία ενώ καταγγελίες γίνονται και από τηλεοπτικά δίκτυα όπως το CNN, συνεργείο του οποίου δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας ξυλοδαρμού ενός διαδηλωτής ενώ καταγγέλει επίσης ότι ένας Τούρκος αστυνομικός κλώτσησε έναν κάμεραμαν του.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Η Τουρκία απέκτησε 4ο γεωτρύπανο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι πλέον η Τουρκία διαθέτει και τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο. Γεωτρύπανο το οποίο διαθέτει τεχνολογία...

Διεθνή

Φον Ντερ Λάιεν Ερντογαν Και Ουσία Των Σχέσεων ΕΕ Τουρκίας. Η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν. O οποίος σε μια ένδειξη έπαρσης άφησε...

Πολιτική

Ελλάδα-Λιβύη Νέο Πλαίσιο Σχέσεων. Ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις με τη Λιβύη, σηματοδοτεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη. Το τελευταίο διάστημα...

Διεθνή

Την πρόθεση να αυξήσει τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC