ανγκελα μερκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημηη συνάντηση της με τον νέο αμερικανό πρόεδρο της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον τις 14 Μαρτίου. Η επίσκεψη αυτή επιβεβαιώθηκε στο πρακτορείο Reuters από αμερικανός αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, η καγκελάριος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τυνίδα, από όπου και απέρριψε την Παρασκευή τις κατηγορίες της Άγκυρας περί ανάμειξης μετά την ακύρωση δύο προεκλογικών συγκεντρώσεων υποστηρικτών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία κι αντιθέτως άσκησε κριτική στις επιθέσεις κατά της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία. Όπως δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης: Η νομική κατάσταση στη Γερμανία είναι αυτή ακριβώς: “διαθέτουμε ένα ομοσπονδιακό σύστημα. Οι κοινότητες έχουν αρμοδιότητες, οι περιφέρειες έχουν αρμοδιότητες και το ομοσπονδιακό Κράτος έχει αρμοδιότητες. Αναφορικά με την οργάνωση εκδηλώσεων, οι άδειες αποφασίζονται σε κοινοτικό επίπεδο”.

Παράλληλα, η Άγκυρα κατηγόρησε την Παρασκευή το Βερολίνο ότι εργάζεται με στόχο την ήττα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του, μετά την ακύρωση δύο συγκεντρώσεων υποστήριξής του στη Γερμανία όπου επρόκειτο να μεταβούν δύο υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης.

Η Μέρκελ από την πλευρά της κατήγγειλε τις επιθέσεις κατά της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, αναφέροντας ιδίως την υπόθεση του ανταποκριτή στην Τουρκία της εφημερίδας Die Welt, του Ντενίζ Γιουτζέλ, που προφυλακίστηκε με την κατηγορία της «τρομοκρατικής» προπαγάνδας.

Είναι για εμάς θέμα αρχής η δέσμευση υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης στη Γερμανία. Και πιστεύω ότι είναι επίσης από την πλευρά μας ενδεδειγμένο να ασκούμε κριτική στις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Η ελευθεροτυπία στην υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ δεν διασφαλίστηκε με τον προσήκοντα τρόπο.

Πριν από την Άνγκελα Μέρκελ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας είχε ήδη απορρίψει τις κατηγορίες εκ μέρους της Άγκυρας. «Πρόκειται για μια απόφαση στην οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είχε καμία επιρροή και ούτε θα μπορούσε να έχει καθώς εμπίπτει στη δικαιοδοσία του δήμου ή της περιφέρειας στην οποίας δεν μπορούμε να ασκήσουμε καμία επιρροή» τόνισε ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου.