λαγκαρντ

Χωρίς τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ θα διεξαχθεί το Eurogroup της Δευτέρας όπως έγινε γνωστό από πηγές των θεσμών.

Η απουσία της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ αυτομάτως υποβαθμίζει τη σημασία του προσεχούς Eurogroup καθώς δείχνει πως οι όποιες αποφάσεις ληφθούν σε αυτό δεν θα είναι καθοριστικές για την αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση.

Κυρίως δείχνει πως η πιθανότητα να υποδειχθεί “καλή διάθεση” εκ μέρους των Ευρωπαίων για μια εκ των προτέρων παραμετροποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι μικρή.

Σημειώνεται πως προχθές η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη της στο Reuters δήλωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να δεχθεί συμβιβασμούς όσον αφορά στις αρχές του προκειμένου να κλείσει μια ειδική συμφωνία για την Ελλάδα.

«Μας έχει ζητηθεί να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε με όρους και προϋποθέσεις που είναι αμερόληπτες. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να κλείσουμε μια ειδική ευνοϊκή συμφωνία για μια συγκεκριμένη χώρα, επειδή είναι αυτή η χώρα» σημείωσε η ίδια.

«Πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, γιατί δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας» πρόσθεσε.

Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε όσους αντιτίθενται σε νέα ρύθμιση χρέους, επεσήμανε πως μια μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κούρεμα στα δάνεια των διεθνών πιστωτών.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν χορηγήσει εξαιρετικά μακροπρόθεσμα δάνεια με χαμηλά επιτόκια. Πρότειναν πρόσφατα ορισμένα νέα μέτρα για να μειωθεί περαιτέρω το βάρος του χρέους. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε πως μπορεί να επιτευχθούν με ένα μηχανισμό που δεν θα απαιτεί πραγματικά κουρέματα», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.