Οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου έχασαν τον μεγαλύτερο πελάτη τους. Αυτός δεν είναι άλλος από την Κίνα,η οποία έως και το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν ο κορυφαίος αγοραστής αμερικανικού αργού. Ωστόσο έχει ήδη σχεδόν μηδενίσει τις εισαγωγές της από τις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου, που μαίνεται μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Wall Street Journal τον Αύγουστο η Κίνα δεν αγόρασε καθόλου αμερικανικό αργό, ενώ τον Σεπτέμβριο εισήγαγε μόλις 30.000 βαρέλια αμερικανικού αργού ημερησίως, όταν από τις αρχές του έτους και τον Ιούλιο αγόραζε κατά μέσο όρο περισσότερα από 350.000 βαρέλια ημερησίως.

Καθώς οι σχέσεις Πεκίνου- Ουάσιγκτον επιδεινώνονται συνεχώς, οι Αμερικανοί παραγωγοί καλούνται να βρουν νέες αγορές για να καλύψουν το μεγάλο κενό, που δημιουργείται. Έτσι η εξέλιξη επηρεάζει και άλλες χώρες, καθώς το αμερικανικό αργό διεκδικεί κομμάτι από την πίτα, που αυτή τη στιγμή μοιράζονται παραδοσιακές δυνάμεις της αγοράς, όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής το Πεκίνο δεν έχει επιβάλλει δασμούς στο αμερικανικό αργό, αν και το επιβάλλει στο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ωστόσο όπως φαίνεται προχωρεί σε ένα άτυπο εμπάργκο, ελπίζοντας προφανώς ότι η αμερικανική πετρελαιοβιομηχανία θα ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση Τραμπ να αναθεωρήσει τη σκληρή στάση της στην εμπορική διαμάχη.