Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Η τρόικα στην Αθήνα με μισογραμμένο προσχέδιο συμφωνίας

troika

Με στόχο να ολοκληρώσουν εντός δέκα ημερών τις όποιες διαπραγματεύσεις και με το προσχέδιο της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (Staff Level Agreement – SLA), σχεδόν γραμμένο, προσέρχονται στις συνομιλίες της Αθήνας οι επικεφαλής της τρόικας, ωστόσο οι Βρυξέλλες επαναλαμβάνουν ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί είναι στο χέρι της Αθήνας.

Εκτός από το φορολογικό και το ασφαλιστικό, η τρόικα έχει ανά χείρας και τη γνωστή λίστα με τα 11 prior actions που δεν έχουν εκτελεστεί, με το θέμα της ενέργειας να φαντάζει το πλέον δύσκολο ανάμεσά τους.

Το έργο της τρόικας δεν είναι καθόλου απλό, καθώς πρέπει να δεσμεύσει την Αθήνα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις με την λειτουργία του σχετικού ταμείου, τον διορισμό των διοικήσεων των τραπεζών, τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, τις 230 συστάσεις του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό, την ίδρυση τοπικών γραφείων κτηματολογίου και το άνοιγμα των υπόλοιπων κλειστών επαγγελμάτων.

Και μετά από αυτά θα ξεκινήσει η λογιστική για το αφορολόγητο και την προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Σε γενικές γραμμές το ύψος του αφορολόγητου θα κρίνει και τον χρόνο και το για ποιες συντάξεις θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά.

Επιπλέον, στις Βρυξέλλες, υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση έχει πολλές επιλογές ως προς τον τρόπο που θα προσεγγίσει το συνταξιοδοτικό και δεν υπάρχουν αδιέξοδα ή οριζόντιες περικοπές. Αντιθέτως οι Βρυξέλλες, θέλουν κοινωνικά δίκαιη προσέγγιση και όχι χονδροειδείς κινήσεις, για να μην πειραχτούν οι παραδοσιακά ευνοημένες ομάδες. Κοινώς αυτό που λένε είναι “δεν είναι όλες οι προσωπικές διαφορές το ίδιο”.

Ο στόχος πάντως είναι να υπάρχει ένα έτοιμο κείμενο με νούμερα, μέτρα και αριθμούς για την 10η Μαρτίου και τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης που θα προετοιμάσει το eurogroup της 20ής Μαρτίου.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μετά το eurogroup και εκτός απροόπτου θα έχει χρόνο για να πάει τα σχετικά πολυνομοσχέδια στη Βουλή από τις 21 Μαρτίου (που το eurogroup θα επισφραγίσει τα prior actions) και μέχρι το επόμενο eurogroup στη Μάλτα στις 6 Απριλίου.

Στις Βρυξέλλες αγωνιούν να προλάβουν να τελειώσουν τα πάντα πριν από τις γαλλικές εκλογές, καθώς το ελληνικό ζήτημα είναι εκεί εύκολη λεία για τους λαϊκιστές που διαδίδοντας αβάσιμα ψεύδη, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ελληνικές δυσκολίες.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Ψηφιοποίηση Του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος; Την Ψηφιοποίηση και αναβάθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σχεδιάζει το Υπ. Οικονομικών, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την προσπάθεια υποστηρίζει η Κομισιόν,...

Διεθνή

Ύστερα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που έχει ως...

Πολιτική

Την αύξηση του κατώτατου μισθού και την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, ανακοίνωσε στο χθεσινό του μήνυμα για την Πρωτομαγιά ο Πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις...

Πολιτική

Έναν οδικό χάρτη τεσσάρων παρεμβάσεων ενόψει της 15ης Ιουνίου καταθέτει μέσω άρθρου του στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC