Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Πακέτο μέτρων στήριξης
Πακέτο μέτρων στήριξης

Οικονομία

Πακέτο μέτρων στήριξης 5,9 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο

Άμεσα ξεκινά ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 

Πακέτο μέτρων στήριξης και ενίσχυσης της ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψους 5,9 δισ. ευρώ για το α΄τρίμηνο του 2021 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.  Σε αυτό περιλαμβάνονται το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η καταβολή επιδομάτων, η μη καταβολή ενοικίων για τους μήνες Ιανουάριο έως και Μάρτιο αλλά και τα μέτρα για εργαζόμενους και ανέργους, των αναστολών υποχρεώσεων και άλλων παρεμβάσεων.

Πακέτο μέτρων στήριξης

 Άμεσα ξεκινά ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενώ το Μάρτιο θα ξεκινήσει ο 7ος κύκλος ενώ μηδενικά θα είναι τα ενοίκια που θα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Δύο κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ  Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο επόμενος κύκλος (6ος) της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ξεκινήσει άμεσα και θα καταβληθούν στους δικαιούχους συνολικά 500 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο η καταβολή της ενίσχυσης στους δικαιούχους να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου. Το κατώτατο όριο ενίσχυσης ανέρχεται σε 500 ευρώ και το ανώτατο σε 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενο θα λάβουν από 500 -1.000 ευρώ ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους. Ειδικά για την εστίαση, τα κατώτατα ποσά ενίσχυσης διαμορφώνονται σε

·        1.000 ευρώ χωρίς εργαζόμενο

·        2.000 ευρώ με 1 έως 5 εργαζόμενους

·        4.000 ευρώ από 6 έως 20 εργαζόμενους

·        8.000 ευρώ για πάνω από 20 εργαζόμενους.

Ο 6ος κύκλος θα αφορά την απώλεια τζίρου μόνο του μηνός Ιανουαρίου. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Ο 7ος κύκλος, με δημοσιονομικό κόστος περίπου στο 1 δισ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του 1ου τριμήνου του 2021. Σε αυτό θα συνυπολογιστούν τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο. Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει εντός Απριλίου. Ενώ και πάλι θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός Φεβρουαρίου. Το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται.

Όσον αφορά τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μέσα στην εβδομάδα καταβάλλεται το υπόλοιπο ποσό. Έως σήμερα, τις τελευταίες μόλις ημέρες, καταβλήθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε 344.885 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αφού σήμερα κλείνει και η πλατφόρμα, εκκρεμεί η πληρωμή 200 εκατ. ευρώ σε 15.000 επιχειρήσεις. Οι περισσότερες από αυτές είναι νέες επιχειρήσεις, μετά την προσθήκη που πρόσφατα έκανε το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμπεριληφθούν και αυτές.

Μέσα στην εβδομάδα, και για λίγες μόνο ημέρες, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης της δήλωσης ΦΠΑ για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ+1,60% ώστε να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή όσα από αυτά έως σήμερα απορρίφθηκαν και παρουσιάζουν πτώση τζίρου.

  ΕΝΟΙΚΙΑ (πακέτο μέτρων στήριξης)

 Όλες οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σήμερα σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, όπως είναι η εστίαση, τα γυμναστήρια, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού, του αθλητισμού και άλλοι κλάδοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στις μεταφορές – κλάδοι οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση – δικαιούνται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Μάρτιο.

Στις επιχειρήσεις που θα λάβουν πλήρη απαλλαγή ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων στήριξης.

Οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ενώ οι ιδιοκτήτες – νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.

Ισχύει η πρόβλεψη για μείωση ενοικίου κατά 40% στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους. Ισχύει για όλο το 1ο τρίμηνο του 2021, καθώς και στην πρώτη κατοικία των εργαζομένων που βρίσκεται σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους. Το κόστος, για το μήνα Μάρτιο, διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι σηκώνουν – με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης – ένα σημαντικό οικονομικό βάρος, μέχρι σήμερα:

  • Συμψηφίστηκαν, σε 227.887 περιπτώσεις, φορολογικές οφειλές ύψους 42,8 εκατ. ευρώ.
  • Καταβλήθηκε, σε 176.404 ΑΦΜ, αποζημίωση ύψους 19,3 εκατ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο.
Επίκειται:
  • Ολοκλήρωση της διαδικασίας, μέσα στο Φεβρουάριο, για εκκρεμότητες συμψηφισμών παρελθόντων μηνών, είτε λόγω διόρθωσης δηλώσεων δικαιούχων είτε λόγω απόρριψης άλλων αιτήσεων.
  • Ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης για το μήνα Νοέμβριο, τις προσεχείς ημέρες. Με δεδομένο ότι περίπου 25.000 αιτήσεις δεν έχουν υποβάλει έγκυρο αριθμό IBAN λογαριασμού.
  • Καταβολή αποζημίωσης για το μήνα Δεκέμβριο, μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.
  • Έναρξη της διαδικασίας δήλωσης από ιδιοκτήτες – μέχρι την επόμενη εβδομάδα – για τον μήνα Ιανουάριο, ώστε αρχές Μαρτίου να πληρωθεί και αυτός ο μήνας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά αποζημίωσης που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Τα δε ποσά μισθωμάτων που δεν εισπράττονται για όλη την περίοδο από τον Μάρτιο και μετά, δεν αποτελούν εισόδημα. Επομένως δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης.

 ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΠΑ 13%

Παρατείνεται έως τις 30/9/2021 η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά. Ακόμη στις μεταφορές, στους κινηματογράφους και στις θεατρικές παραστάσεις. Στον μειωμένο συντελεστή υπάγονται όλες οι μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους. Δηλαδή κάθε είδους μεταφορά προσώπων, όπως χερσαίες ή εναέριες, οι οποίες πραγματοποιούνται με εισιτήριο για τον επιβάτη.

Επίσης περιλαμβάνονται οι μεταφορές προσώπων που γίνονται με τουριστικά λεωφορεία και με ταξί.

Επιπλέον, παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Το επιπρόσθετο κόστος διαμορφώνεται στα 125 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά  Στα πλαίσια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με μέτρα ενίσχυσης για τις οικονομικά ευάλωτες...

Οικονομία

Επιχορήγηση Έως 4.000 Ευρώ Στις Επιχειρήσεις Τον Απρίλιο Η αποζημίωση ειδικού σκοπού των επιχειρήσεων θα είναι αυξημένη για τον Απρίλιο καθώς οι επιχειρήσεις άσκησαν...

Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, Προϋποθέσεις Ένταξης των επιχειρήσεων Οι κλειστές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου θα περιληφθούν στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας....

Οικονομία

Χ. Σταικούρας: Μέτρα Ύψους 36,5 Δισ. – Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 – Πρόγραμμα Γέφυρα – Αποπληρωμή επιστρεπτέας προκαταβολής 1,2 και 3 Με μέτρα συνολικού ύψους 36,5...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC