Connect with us

Hi, what are you looking for?

gigafm.gr

Άρθρα & Απόψεις

Σε απόγνωση τα νοικοκυριά της Κύπρου

Στην «κατάψυξη» βρίσκεται πλέον η αγορά στην Κύπρο λόγω της τεράστιας έλλειψης ρευστότητας ως αποτέλεσμα του παρατεταμένου κλεισίματος των τραπεζών. Στο νησί επικρατεί χάος με τον κόσμο να είναι απελπισμένος και φοβισμένος αφού οι τσέπες σιγά σιγά άδειασαν. Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι πληρωμές μισθών προς τους εργαζόμενους στο τέλος του μήνα. Οι επιταγές που έληγαν αυτές τις ημέρες «σκάνε» η μία μετά την άλλη, τα καύσιμα πωλούνται μόνο με μετρητά και τέλος αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες θα υπάρξουν ελλείψεις σε βασικά αγαθά και φάρμακα. 

Δεν επαρκούν τα μετρητά

Τα Μηχανήματα Αυτόματης Ανάληψης έχουν ημερήσιο όριο 100 ευρώ, στην Τράπεζα Κύπρου και 120 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα. Έτσι, τα χρήματα είναι ελάχιστα και όπως υποστηρίζουν οι πολίτες δεν αρκούν για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους. Οι καταναλωτές περιορίζονται στο να αγοράζουν μόνο ήδη πρώτης ανάγκης καθώς και τα άκρως απαραίτητα.

Οι περισσότεροι βρίσκονται σε απόγνωση. Πολίτες απογοητευμένοι και προβληματισμένοι για την επόμενη ημέρα.

Ορατός είναι ο κίνδυνος, αν οι τράπεζες δεν ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν, να παρατηρηθεί έλλειψη τροφίμων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και βασικών φαρμάκων από τα φαρμακεία. Με τον πρόεδρο του Παγκυπρίου Συνδέσμου υπεραγορών, Ανδρέα Χατζηαδάμου, να υποστηρίζει πως ναι μεν υπάρχει προς το παρόν επάρκεια προϊόντων αλλά το πρόβλημα θα παρουσιαστεί σίγουρα.Φόβοι για τους μισθούς στο τέλος Μαρτίου

Η Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν οι πληρωμές των επιχειρήσεων ούτε και οι πληρωμές προς τους εργαζόμενους στο τέλος του μήνα λόγω του κλεισίματος των τραπεζών, καλώντας Κυβέρνηση και Κεντρική να ανοίξει τις τράπεζες, αφού κάθε μέρα που περνά η ζημιά στις επιχειρήσεις και την οικονομία αυξάνεται.

Την ίδια ώρα συστήνει στους επιχειρηματίες να λάβουν τα μέτρα τους προς αντιμετώπιση της νέας κατάστασης πραγμάτων και στον κόσμο να είναι ψύχραιμος και να κάνει υπομονή.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ερωτηθείς πώς θα επηρεάσει το κλείσιμο των τραπεζών την πληρωμή μισθών και υποχρεώσεων από επιχειρήσεις στο τέλος του μήνα, είπε ότι «σίγουρα οι πληρωμές των επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν, ούτε βέβαια και οι πληρωμές στους εργαζόμενους και αυτό δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία».

Καύσιμα μόνο με μετρητά

Εν τω μεταξύ, πεσμένη είναι η κίνηση στα πρατήρια καυσίμων με τον Πρόεδρο του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών Κύπρου Στέφανο Στεφάνου να κάνει λόγο για «μούδιασμα στην αγορά». Αποθέματα καυσίμων υπάρχουν αλλά μόνο για αυτούς που πληρώνουν με μετρητά.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Στεφάνου είπε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα έλλειψης αποθεμάτων καυσίμων στα πρατήρια, καθώς η προμήθεια από τις εταιρείες συνεχίζεται απρόσκοπτα, όμως γίνεται τοις μετρητοίς. Ο κόσμος, είπε ο κ. Στεφάνου, έχει προμηθευτεί καύσιμα από το Σαββατοκύριακο, και έχει περιορίσει τις κινήσεις του, ενώ παραμένει προβληματισμένος, ενόψει της επαναλειτουργίας των τραπεζών, την Πέμπτη.

Συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή, ο ανεφοδιασμός των καυσίμων στα πρατήρια γίνεται ως επί τω πλείστον τοις μετρητοίς, ενώ σε κάποια πρατήρια συνεχίζουν να γίνονται δεκτές και πιστωτικές κάρτες, αναλόγως της πολιτικής που ακολουθείται. Εξάλλου, στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Στεφάνου εξέφρασε ανησυχία να υπάρξει ενδεχομένως ένα ντόμινο εξελίξεων, που θα οδηγήσει ακόμη και σε κλείσιμο πρατηρίων. Όπως εξήγησε, πολλοί πρατηριούχοι κινδυνεύουν να χάσουν χρήματα, είτε σε καταθέσεις στις τράπεζες, είτε από εταιρείες στις οποίες έδιναν πίστωση και οι οποίες λόγω της κατάστασης ενδεχομένως να κηρύξουν πτώχευση. Είπε ότι είναι ευκαιρία να διορθωθεί το σύστημα των πολλών πιστώσεων που έδιναν στους πελάτες τους και πρόσθεσε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ διαφορετικές και για τους πρατηριούχους. Πλέον είπε, οι πιστώσεις θα πρέπει να είναι εγγυημένες.

Ξεμένουν από ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι

Προβλήματα ενδέχεται να παρουσιαστούν και σε κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά είδη εξαιτίας του ότι η Επιτροπή Σιτηρών παρέχει ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους μόνον με μετρητά ή τραπεζικές εγγυήσεις, με τους τελευταίους να δυσκολεύονται να πληρώσουν αφού τα μετρητά τους τελειώνουν.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ένωσης Κυπριών Αγροτών με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητά τη μελέτη και υιοθέτηση δεκαεπτά προτάσεων για συμβολή του αγροτικού τομέα στην αντιμετώπιση της κρίσης, υπό το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης:

-Η κυβέρνηση, η Εκκλησία και οι γαιοκτήμονες να παραχωρήσουν τη γεωργική γη στους γεωργούς για να παράξουν.

-Η κυβέρνηση μαζί με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να παγοποιήσουν τους τόκους και τις δόσεις των αγροτικών δανείων.

-Η Εθνική Φρουρά, τα νοσοκομεία και όλες οι κρατικές υπηρεσίες να προμηθεύονται μόνο κυπριακά προϊόντα.

 

ΠΗΓΗ: REAL.GR

user
Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Τον Ιούλιο του 2015, όταν εκατομμύρια Έλληνες σχημάτιζαν καθημερινά ουρές στα ΑΤΜ για 60 ευρώ την ημέρα, στο υπουργείο Οικονομικών έλεγαν πως… «δεν υπάρχουν capital...

Διεθνή

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ο 35χρονος, ο οποίος συνελήφθη χθες για την υπόθεση απαγωγής των δύο 11χρονων μαθητών από...

Διεθνή

Την πρόθεση να αυξήσει τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με...

Διεθνή

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική κατηγορία με σταθερές προοπτικές, ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια στην κατηγορία «σκουπίδια», προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης...

Copyright © 2021 Giga FM 105.4

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC