Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Τα «χαράτσια» παραμένουν

χαράτσιΑπώλειες και νέα στοιχήματα για την κυβέρνηση από Σεπτέμβριο προέκυψαν κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κομισιόν. Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης από 1% έως 4%, που αποτελεί θηλιά στο λαιμό των ελληνικών νοικοκυριών, έλαβε και δεύτερη παράταση και θα επιβληθεί και για τα εισοδήματα του 2016. Αυτό συνέβη καθώς έπρεπε να καλυφθεί η «μαύρη» τρύπα που προέκυψε στα έσοδα από τη μη εφαρμογή της εισφοράς 0,2% στο τζίρο των επιχειρήσεων και την απόφαση να μην περικοπούν περαιτέρω οι αποδοχές των ένστολων και των αποστράτων.

Παράλληλα η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει παράταση έως το 2014 και το «χαράτσι» ακινήτων. Η τρόικα εμφανίζεται προβληματισμένη από το δημοσιονομικό κενό ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ για την διετία 2015-2016. Εάν η Κομισιόν δεν πειστεί τελικά από το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που αναμένεται να κατατεθεί το φθινόπωρο, ότι μπορεί να εισπράξει έσοδα ύψους 2,7- 2,9 δισ. ευρώ και να πετύχει τους στόχους, τότε το χαράτσι θα παραμείνει.

Πιο αναλυτικά το αναθεωρημένο μνημόνιο υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα «περιλαμβανομένης της παράτασης των ήδη θεσμοθετημένων μέτρων» προκειμένου να εξασφαλίσει έσοδα 2,9 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τα ακίνητα. Ωστόσο, η Κομισιόν εκτιμά ότι ο στόχος για τον νέο φόρο είναι φιλόδοξος μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και αναμένει νέα αναβολή στην εφαρμογή του χαρατσιού της ΔΕΗ έως το 2014.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το δημοσιονομικό κενό καθώς και για την είσπραξη φόρων αλλά και για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου. Στην έκθεση η Κομισιόν αναφέρεται και στα τέσσερα στοιχήματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση για την αξιολόγηση και τη δόση του Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα με την αναδιάρθρωση της ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ με τις αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα στον Αύγουστο και να εφαρμόζονται έως το τέλος του έτους. Επιπλέον θα πρέπει να καθοριστούν όλες οι οφειλές του Δημοσίου και των φορέων στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ που βρίσκονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Επιπλέον θα πρέπει να ολοκληρωθεί το σχέδιο της διαθεσιμότητας των πρώτων 12.500 υπαλλήλων και να αναθεωρηθεί με νομοθετική πράξη ο Κώδικας περί Δικηγόρων (Ν. 3026/1954), με στόχο την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

«Πράσινο φως» από το ΔΝΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε χθες το βράδυ τη δόση του 1,72 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Τα μέλη του ΔΝΤ ενημερώθηκαν προηγουμένως από τον επικεφαλής της Αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν και η εκταμίευση της δόσης θα γίνει την Τετάρτη.

Στην έκθεσή του, ο Πολ Τόμσεν αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα κατάφερε να σημειώσει πρόοδο για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής της προσαρμογής και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, αλλά υπογραμμίζει ότι ακόμη απομένουν να γίνουν αρκετά. Η επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως τονίζεται, αναμένεται το 2014, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Aπό 1ης Ιανουαρίου 2017 θα εφαρμοστεί η επιβολή του τέλους 5% στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες παρεχόμενες σε σταθερό σημείο. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που...

Οικονομία

Χαράτσι λόγω τεκμηρίων θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες που έχουν χαμηλά εισοδήματα από τόκους, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση....

Uncategorized

Άμεσο κίνδυνο κατασχέσεων σε καταθέσεις και εισοδήματα αντιμετωπίζουν ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι που σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δεν πλήρωσαν το χαράτσι ακινήτων του 2012 για 1,6...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC