Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Ανατροπή με το ΑΕΠ: Ανάπτυξη 0,4% και όχι ύφεση 0,1% στο πρώτο τρίμηνο 2017

Καθολική ανατροπή επεφύλασσαν τα νέα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του πρώτου τριμήνου 2017, καθώς από αυτά προκύπτει ότι το ΑΕΠ δεν συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2017, αλλά αυξήθηκε κατά 0,4%.

Tα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως τελικά οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση δεν είχαν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία όσο αρχικά αναμενόταν. Πάντως, παρά την επίδοση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγιστεί ο αναθεωρημένος στόχος για ανάπτυξη 2% μέσα στο 2017.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου παρουσίασε αύξηση κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016, έναντι μείωσης 0,1% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ στις 15 Μαΐου.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου παρουσίασε αύξηση κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, έναντι μείωσης 0,5% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Η τελική καταναλωτική δαπάνη διαμορφώθηκε στο πρώτο τρίμηνο 2017 σε 37,492 δισ. ευρώ, οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 7,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών διαμορφώθηκαν στα 11,09 δισ. ευρώ.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου παρουσίασε αύξηση κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016, έναντι μείωσης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ.

Κατά την ΕΛΣΤΑΤ οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση , όπως στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών, του κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες και στοιχεία της έρευνας δυναμικού.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Σειρά αναφορών για τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ έκανε η κυβέρνηση. Σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ανάφερε πως τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αποδεικνύουν πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης. Συγκεκριμένα το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε στο πρώτο τρίμηνο με ρυθμό 0,4%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 0,1%. Ακόμα πιο θετική είναι η εικόνα στον κλάδο των επενδύσεων που αυξήθηκε κατά 11,9%. «Τα παραπάνω στοιχεία διαψεύδουν τις Κασσάνδρες που όλο το προηγούμενο διάστημα καταστροφολογούσαν, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι οδηγεί την οικονομία σε αργό… θάνατο», τόνισε.

Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε στο twitter: «Με ανάπτυξη 0,4% ξεκινά το 2017. Καμία δικαιολογία για καθυστερήσεις Οι αποφάσεις για το χρέος είναι καθοριστικές για την οριστική υπέρβαση της κρίσης»

Το σχόλιο του Μαξίμου για το ΑΕΠ είχε ως εξής: «Η αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνει ανάπτυξη 0,4% για το πρώτο τρίμηνο του 2017, για μία ακόμη φορά διαψεύδει την εικόνα ολικής καταστροφής που ενορχηστρώνει η ΝΔ και αναπαράγει μεγάλη μερίδα του συστημικού Τύπου.

»Ταυτόχρονα, εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους υποδέχθηκαν χαιρέκακα τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η πολυπόθητη ανάπτυξη βρίσκεται ήδη εδώ. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μομέντουμ για οριστική υπέρβαση της κρίσης.

»Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα είναι καθοριστικές.

»Συνεπώς, οι εταίροι και δανειστές μας δεν έχουν πλέον κανέναν λόγο να κωλυσιεργούν. Αναμένουμε να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους με μία καθαρή λύση, που θα αντιστοιχεί στις απαιτήσεις της συγκυρίας αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Δημόσιο Χρέος/ΑΕΠ Έλλειμμα Του Προϋπολογισμού Πνίγουν Τους Έλληνες. Μετά από την πτώχευση του δημόσιου τομέα το 2009 η οποία μεταφέρθηκε με νόμους στις πλάτες...

Κοινωνία

Έρευνα για την Ελλάδα, ποιος είναι ο πληθυσμός της και αξιολόγηση διάφορων οικονομικών δεικτών Οι αναφορές για την Ελλάδα είναι ουκ ολίγες, γεμάτες ζωηρές...

Πολιτική

«Με τα πρώτα οριστικά λουκέτα στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να είναι πια γεγονός και ενώ η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει την κατάρρευση τζίρου σε...

Οικονομία

Οικονομία Ύφεση 11,7% Τρίτο Τρίμηνο 2020. Οι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα μας. Πολύ μεγάλη η πτώση του ΑΕΠ το...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC