Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Άρθρα & Απόψεις

Εγκλεισμός και κοινωνικός αποκλεισμός

Η αδυναμία διαχείρισης της εκάστοτε κρίσης δημιουργεί σύγχυση στον μέσο πολίτη να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα. Εκεί η αναζήτηση καταφυγίου είναι η μόνη λύση για την καταπολέμηση της υποβάθμισης. Ποιο είναι το ιδανικό καταφύγιο; Μήπως ο προσωπικός χώρος, το σπίτι μας ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σου παρέχουν την δυνατότητα να εμφανίζεσαι εξιδανικευμένος πίσω από το προσωπείο σου;

Το σπίτι μας είναι σίγουρα η πρώτη σκέψη όταν θέλουμε να ξεφύγουμε από την σκληρή πραγματικότητα. Τι συμβαίνει όμως όταν το σπίτι μας γίνεται η ίδια σκληρή πραγματικότητα; Ποιες είναι οι επιλογές μας όταν ο προσωπικός μας χώρος μετατρέπεται κατά έναν ιδιόμορφο τρόπο στον έξω κόσμο;

Η χρονική περίοδος που διανύουμε αντικατοπτρίζει όσα έχουν μέχρι τώρα ειπωθεί. Είμαστε αδύναμοι να διαχειριστούμε μία κατάσταση που σίγουρα ξεπερνά κατά πολύ τις δυνάμεις μας. Στεκόμαστε αμέτοχοι απέναντι σε έναν “αόρατο” εχθρό που μας στερεί, το πιο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, τη ζωή.

Και ενώ σε κάθε βήμα της ζωής μας μαθαίνουμε ότι πρέπει να παλέψουμε με θεούς και δαίμονες για να επιβιώσουμε, πως κάθε μέρα είναι μία νέα μάχη σε έναν άνισο και αναξιοκρατικό αγώνα επικράτησης του μετρίου, η “νέα κοινωνική πραγματικότητα” έθεσε τα θεμέλια ενός αγώνα στον οποίο ο αντίπαλος είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

Εγκλωβισμένοι μέσα στο “καταφύγιο” μας βιώνουμε τον απόλυτο αποκλεισμό, την αδυναμίας πράξης και δημιουργικότητας. Βιώνουμε τον “κοινωνικό αποκλεισμό” που μας καθιστά πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τι ορίζεται όμως ως κοινωνικός αποκλεισμός;

“Κοινωνικός αποκλεισμός”

Ο “κοινωνικός αποκλεισμός αναφέρεται στην αδυναμία πρόσβασης σε βασικούς κοινωνικούς θεσμούς, όπως είναι η αγορά εργασίας, το σύστημα υγείας, το εκπαιδευτικό σύστημα, το κράτος, η κοινότητα. Επομένως ένα άτομο είναι κοινωνικά αποκλεισμένο όταν δεν συμμετέχει σε ένα σύνολο κοινωνικών δραστηριοτήτων στο οποίο θα επιθυμούσε να συμμετέχει.

Διαβάζοντας τις προηγούμενες γραμμές βλέπω ολοκάθαρα μία πτυχή του εαυτού μου. Μία αγωνιώδη προσπάθεια για κοινωνική επιβίωση με μόνο όπλο την υπομονή και την ψυχοσωματική ισορροπία. Ας σταθούμε όμως στα όπλα μας, στην φαρέτρα μας που μοιάζει άδεια μιας και κάποιοι άλλοι μας αφόπλισαν και θέλουν τώρα άμαχοι να σταθούμε όρθιοι εν μέσω πλημμυρίδας και άμπωτης.

Τα όπλα μας μηδαμινά, η υπομονή μας κουτσουρεμένη έπειτα από αρκετά χρόνια μάχης για την επιβίωση σε ένα ανύπαρκτο ουσιαστικό κράτος το οποίο εν τέλει συντηρήσαμε και ενδυναμώσαμε για μία ακόμη φορά για να έρθει το αναπάντεχο να μας ρίξει ξανά στον πυθμένα του βαρελιού. Χωρίς όπλα και μέσα σε ένα “πληγωμένο” καταφύγιο καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για την διατήρηση ενός αγαθού που συχνά υποτιμάται, της ψυχικής υγείας.

“Ψηφιακή Κοινωνικοποίηση”

Μιας και το πρώτο καταφύγιο δεν αποδεικνύεται αρκετό, ποιο είναι αυτό που επικρατεί και που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες κοινωνικής ευημερίας; Τόσο αναμενόμενη η απάντηση που ίσως δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί. Για να ολοκληρώσω όμως την σκέψη μου πρέπει να μιλήσω για αυτή τη σύγχρονη κοινωνία, για το νέο κοινωνικό ιστό που δημιούργησε η τεχνολογία, το διαδίκτυο.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φόρουμ και μπλογκς αποτελούν την νέα κοινωνική πραγματικότητα που συνάμα είναι το ανθρώπινο καταφύγιο. Εκεί που μπορούμε να είμαστε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε και η φωνή μας μπορεί να ακουστεί στα πέρατα του κόσμου. Εκεί όπου ο εξιδανικευμένος εαυτός μας είναι πιο ελκυστικός και ο “κοινωνικός αποκλεισμός” μοιάζει απίθανος.

Αν σταθούμε όμως στον νέο κοινωνικό ιστό θα συνειδητοποιήσουμε ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει. Παραμένουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας με ελάχιστα δικαιώματα καθώς πριμοδοτήσαμε λίγους σε θέσεις όπου δύνανται να αποφασίζουν για εμάς και να καθορίζουν την τύχη μας. Είμαστε όμως τελικά έρμαια στα χέρια άλλων ή μπορούμε να καθορίσουμε το μέλλον μας; Θα ονομάσω την ερώτηση αυτή ρητορική.

Απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου στο ΜΠΣ "Σύγχρονες Δημοσιογραφικές Σπουδές".

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρθρα & Απόψεις

Η Παραπληροφόρηση Της Επισκεψιμότητας Στην εποχή της ψηφιοποίησης, τα παραδοσιακά μέσα προσπαθούν να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν στην ολοένα και μεταβαλλόμενη κοινωνική πραγματικότητα. Στη...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC