Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
ΕΚΤ Αναδιάρθρωση Μετοχικού Κεφαλαίου
ΕΚΤ Αναδιάρθρωση Μετοχικού Κεφαλαίου

Οικονομία

ΕΚΤ Αναδιάρθρωση Μετοχικού Κεφαλαίου Ελλάδα 1,7%

ΕΚΤ Αναδιάρθρωση Μετοχικού Κεφαλαίου Ελλάδα 1,7%.

Αυξάνεται από τον Ιανουάριο το μερίδιο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank). Η αύξηση οφείλεται στην αναπροσαρμογή της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Αιτία της αναπροσαρμογής είναι η συρρίκνωση των οικονομιών (ΑΕΠ) σε χώρες της ευρωζώνης και παράλληλης αύξησης του δημόσιου χρέους τους. Ενώ αντίθετα χώρες όπως η Γερμανία αύξησαν το ΑΕΠ τους.

Οι αλλαγές αυτές στην κατανομή του κεφαλαίου της ΕΚΤ επηρεάζουν, κυρίως, χώρες-μέλη όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Η κακοδιαχείριση των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα και στην Ιταλία, διόγκωση ελλειμμάτων, αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος συρρίκνωσε το ΑΕΠ. Παράλληλα η αλόγιστη σπατάλη του δημοσίου χρήματος οδήγησε της Ελλάδα σε αλόγιστη αύξηση των φόρων. Συνέπεια των παραπάνω είναι η μείωση των εισοδημάτων που επιφέρει την μεγάλη μείωση του ΑΕΠ (ύφεση).

Αντίκτυπος της αναδιάρθρωσης

ΕΚΤ Αναδιάρθρωση Μετοχικού Κεφαλαίου Ελλάδα 1,7%. Κάθε πενταετία, η ΕΚΤ επαναπροσδιορίζει το ονομαζόμενο ως «κεφαλαιακό κλειδί» ανάλογα με το ΑΕΠ και τον πληθυσμό κάθε κράτους-μέλους της Ευρωζώνης.

Από τις αλλαγές αυτές θα καθοριστούν, επίσης, τα ποσά που θα διαθέτει η Ε.Κ.Τ. από τον Ιανουάριο για τις επανεπενδύσεις ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Εξ ορισμού, η Γερμανία κατέχει το υψηλότερο ποσοστό από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης επειδή είναι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Έχει, παράλληλα, τη μεγαλύτερη συνδρομή, υπολογίζοντας πως θα ξεπεράσει τον Ιανουάριο το 1,988 δισ. ευρώ. Έναντι του 1,537 δισ. ευρώ της Γαλλίας. Μόλις 187,186 εκατ. ευρώ η Ελλάδα.

Το ποσοστό της Γερμανίας όπως εγγράφεται στο κεφάλαιο της Ε.Κ.Τ. αυξάνεται τον Ιανουάριο από το 17,99% στο 18,36%. Της Γαλλίας από το 14,17% στο 14,20%.

Στην περίπτωση της Ελλάδας μειώνεται από το 2,0332% στο 1,7292% πολύ μεγάλη μείωση. Περιορίζει ακόμα περισσότερο την ήδη περιορισμένη δυνατότητα συμμετοχής στις οικονομικές αποφάσεις της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, το κεφαλαιακό κλειδί συρρικνώνεται από το 12,3108% στο 11,8023%.

Τέλη Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ προγραμματίζει τον τερματισμό μηνιαίων αγορών 15 δισ. ευρώ σε ομόλογα της Ευρωζώνης. Θα περιοριστεί στην επανεπένδυση των υφιστάμενων που έχει συγκεντρώσει στους ισολογισμούς της.

Από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι σήμερα, η ΕΚΤ έχει επεκτείνει τους ισολογισμούς της στα 2,6 τρισ. ευρώ στο πλαίσιο των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Επιδείνωση του κόστους δανεισμού από τον Μάρτιο του 2022 για την Ελλάδα. Ο λόγος είναι η λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) της...

Οικονομία

Δημόσιο Χρέος/ΑΕΠ Έλλειμμα Του Προϋπολογισμού Πνίγουν Τους Έλληνες. Μετά από την πτώχευση του δημόσιου τομέα το 2009 η οποία μεταφέρθηκε με νόμους στις πλάτες...

Κοινωνία

Έρευνα για την Ελλάδα, ποιος είναι ο πληθυσμός της και αξιολόγηση διάφορων οικονομικών δεικτών Οι αναφορές για την Ελλάδα είναι ουκ ολίγες, γεμάτες ζωηρές...

Οικονομία

Αύξηση Ποσοτικής Χαλάρωσης Στα 1,85 Τρις Ευρώ. Στο 1,85 τρισ. ευρώ αύξησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά της πανδημίας (Pandemic...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC