Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Ελβετία ισλαμοφοβία
Ελβετία ισλαμοφοβία

Διεθνή

Ελβετία: Κατηγορίες για ισλαμοφοβία λόγω Απαγόρευσης της μπούρκα

Ελβετία – “ισλαμοφοβία

Η Ελβετία ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης της κάλυψης των προσώπων δημοσίως, συμπεριλαμβανομένης της μπούρκα ή του niqab, που φορούν οι μουσουλμάνες.

Τα επίσημα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ποσοστό είχε περάσει το 51,2%, από το 48,8% στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Η πρόταση υποβλήθηκε από το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) που έκανε εκστρατεία με συνθήματα όπως «Σταματήστε τον εξτρεμισμό».

Ένας κορυφαίος ελβετικός ισλαμικός όμιλος δήλωσε ότι «είναι μια σκοτεινή μέρα για τους μουσουλμάνους».

“Η απόφαση ανοίγει παλιές πληγές. Επεκτείνει περαιτέρω την αρχή της νομικής ανισότητας και στέλνει ένα σαφές μήνυμα αποκλεισμού στη μουσουλμανική μειονότητα”, δήλωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων. Προσθέτοντας ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση στο δικαστήριο.

Η ελβετική κυβέρνηση είχε αντιταχθεί στην απαγόρευση λέγοντας ότι δεν εναπόκειται στο κράτος να υπαγορεύσει τι φορούν οι γυναίκες.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Λουκέρνης, σχεδόν καμία γυναίκα στην Ελβετία δεν φοράει μπούρκα και μόνο περίπου 30 φορούν το niqab. Περίπου το 5% του πληθυσμού της Ελβετίας με 8,6 εκατομμύρια άτομα είναι μουσουλμάνοι. Οι περισσότεροι προέρχονται από την Τουρκία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.

Η πρόταση στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν ανέφερε άμεσα το Ισλάμ. Αποσκοπούσε στο να σταματήσουν οι βίαιοι διαδηλωτές του δρόμου να φορούν μάσκες. Ωστόσο, η ψηφοφορία αναφέρεται  ως “απαγόρευση της μπούρκα”.

Η τελευταία πρόταση προηγήθηκε της πανδημίας, η οποία σήμαινε ότι όλοι οι Ελβετοί ενήλικες πρέπει να φορούν μάσκες σε πολλές τοποθεσίες.

«Ισλαμοφοβία»

Η κοινή γνώμη φαίνεται αντίθετη στην απαγόρευση, η οποία θεωρείται «ισλαμοφοβική».

Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε κατά της απαγόρευσης, χαρακτηρίζοντάς την «μια επικίνδυνη πολιτική που παραβιάζει τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και της θρησκείας».

Αποτελεί ωστόσο ένα πολύ αμφιλεγόμενο ζήτημα για πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Γαλλία απαγόρευσε να καλύπτουν το πρόσωπό τους οι γυναίκες δημόσια με πέπλο το 2011. Ενώ οι Κάτω Χώρες, η Δανία, η Αυστρία και η Βουλγαρία έχουν επιβάλει πλήρεις ή μερικές απαγορεύσεις για τη δημόσια κάλυψη προσώπου.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναδείχτηκαν ως η πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο για το 2018, σύμφωνα με το World Economic Forum. Στην δεύτερη θέση...

Άρθρα & Απόψεις

Του Βασίλη Βιλιάρδου… Η κλιμάκωση της πυρκαγιάς, η ουτοπία της κεντρικά κατευθυνόμενης οικονομίας, τα αδιέξοδα της ελεύθερης αγοράς, η απειλή του απολυταρχισμού, τα πλεονεκτήματα...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC