Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
επιστροφη φόρου εισοδήματος
επιστροφη φόρου εισοδήματος

Οικονομία

Επιστροφή φόρου εισοδήματος για τις χρήσεις 2003-04 ζητά η ΑΑΔΕ

Επιστροφή φόρου εισοδήματος, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, προσαυξημένα με τόκους καλούνται να επιστρέψουν στο Δημόσιο χιλιάδες επιχειρήσεις. Έκαναν χρήση του ν. 3220 που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2004. Σχημάτισαν αφορολόγητα αποθεματικά επί των καθαρών κερδών που είχαν δηλώσει για τις χρήσεις 2003 και 2004.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κρίνει το 2008 ότι τα ποσά των φόρων που γλίτωσαν οι επιχειρήσεις αυτές, σχηματίζοντας αφορολόγητα αποθεματικά επενδύσεων, αποτελούν «κρατικές ενισχύσεις». Η επιστροφή φόρου εισοδήματος είναι η νόμιμη λύση. Δεν συμβιβάζονται με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς και ως εκ τούτου είναι «παράνομες» και θα πρέπει να ανακτηθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Η χώρα μας δεν συμμορφώθηκε πλήρως με την απόφασή της Κομισιόν και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η απόφαση που εξέδωσε το Ε.Δ. την 1η Μαρτίου 2012, έκανε δεκτή τη θέση της Κομισιόν.

Νομική τεκμηρίωση Ε.Ε

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε, με το άρθρο 1, παρ.1 της απόφασης 2008/723/ΕΚ ότι η σύσταση αφορολόγητων ειδικών αποθεματικών βάσει των άρθρων 2 και 3 του ν. 3220/2004 συνιστά καθεστώς κρατικών ενισχύσεων.

Για την ανάκτηση των εν λόγω κρατικών ενισχύσεων, θεσπίστηκαν οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 169 του ν. 4099/2012, οι οποίες προβλέπουν ότι:

Το ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων, που έχει σχηματισθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 του ν. 3220/2004 (Α’ 15) από τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων κατά τα οικονομικά έτη 2004 και 2005, συνιστά κρατική ενίσχυση κατά την έννοια του άρθρου 107. παράγραφος 1. της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο ισόποσο του φόρου εισοδήματος από τον οποίο απαλλάχθηκε η επιχείρηση που προέβη στον σχηματισμό του ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού.

Έκδοση εγκυκλίου

Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων ήταν να εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2013 από την τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η ΠΟΛ. 1231/2013. Εγκύκλιος με την οποία δόθηκαν οδηγίες σε όλες τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της χώρας να ελέγξουν χιλιάδες επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από το ν. 3220/2004 σχηματίζοντας αφορολόγητα αποθεματικά. Στόχος η επιστροφή φόρου εισοδήματος.

Οι επιχειρήσεις καλούνται πλέον να πληρώσουν στο Δημόσιο τους φόρους εισοδήματος από τους οποίους απαλλάχθηκαν για τις χρήσεις 2003 και 2004. Τα ποσά των φόρων που οφείλουν να καταβάλουν αναδρομικά για τις χρήσεις 2003 και 2004 επιβαρύνονται με τόκους.

Ενδικοφανείς προσφυγές

Ορισμένοι από τους επιχειρηματίες που ελέγχθηκαν και εκλήθησαν να πληρώσουν τα ποσά αυτά, υπέβαλαν στη Δ.Ε.Δ. της Α.Α.Δ.Ε., ενδικοφανείς προσφυγές και ζήτησαν την ακύρωση των πράξεων οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου. Επικαλέστηκαν τις ισχύουσες διατάξεις και την πρόσφατη νομολογία των αποφάσεων του Σ.τ.Ε. και των γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την παραγραφή των υποθέσεών τους. Ωστόσο, η Δ.Ε.Δ. απέρριψε τις προσφυγές τους. Απεφάνθη ότι οι συγκεκριμένες υποθέσεις δεν έχουν παραγραφεί επειδή υπόκεινται στην κοινοτική νομοθεσία, η οποία υπερισχύει κάθε άλλης διάταξης που προβλέπει το αντίθετο.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις οι επιχειρήσεις που δεν...

Οικονομία

Κλείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αμέσως μετά ξεκινά ένας «αγώνας δρόμου» για την οριστικοποίηση του αριθμού των δικαιούχων...

Οικονομία

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης και έως το Σάββατο είχαν υποβάλει αίτηση περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά. Παράλληλα,...

Οικονομία

Στο αρχείο μπαίνουν χιλιάδες υποθέσεις επιβολής ΦΠΑ από το Δημόσιο σε επιχειρήσεις με νέα απόφαση του ΣτΕ. Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις που κλείνουν οριστικά υποθέσεις φορολογίας...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC