Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Η Ελπίδα Πεθαίνει Τελευταία
Η Ελπίδα Πεθαίνει Τελευταία

Άρθρα & Απόψεις

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αφού σκοτώσει τους υπόλοιπους

Η Ελπίδα Πεθαίνει Τελευταία, Αφού Σκοτώσει Τους Υπόλοιπους

«Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία». Μια από τις πλέον γνωστότερες ρήσεις, τις οποίες αξιοποιούμε για να ορίσουμε την τελεολογία των επιθυμιών και πράξεων μας. Κάθε μας ενέργεια, η οποία φαντάζει παράτολμη, κάθε μας απόφαση, η οποία αποτελεί ρίσκο και κυρίως κάθε μας φόβος, τον οποίο προσπαθούμε να ξεπεράσουμε, γίνονται με την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα θα είναι υπέρ μας.

Πόσες φορές, ωστόσο, «πέσαμε» θύματα της προσδοκίας, που συνοδεύει την ελπίδα, και λόγω αυτού απογοητευτήκαμε; Η ελπίδα δημιουργεί κίνητρα και επιθυμίες. Εκεί που η ανθρώπινη φύση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, η σκέψη και μόνο ότι τα πράγματα διαφέρουν και πως υπάρχει μέλλον και προοπτική, τα αλλάζει όλα.

Για όλες τις συνθήκες πάντοτε υπάρχει το «φως» της ελπίδας. Αν αναλογιστούμε πόσες φορές η ζωή μας προτρέπει να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο και διαφορετικό, ίσως και να έχουμε ανάγκη αυτή την σκέψη. Σκεπτόμενη όμως επαναλαμβανόμενα την φράση αυτή, καταλήγω όλο και περισσότερο να την αποκωδικοποιώ.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Η ελπίδα για να σωθεί κάποιος, η ελπίδα για να ξεπεράσουμε μια δυσκολία, η ελπίδα για να έρθουν τα πράγματα όπως επιθυμούμε. Το αίσθημα της ελπίδας για την τροπή των καταστάσεων διαφέρει από την ίδια την πρόταση.

«Το πραγματικό νόημα»

«Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία». Ακριβώς όμως επειδή πεθαίνει τελευταία, κατέληξα στην σκέψη ότι πρώτα έχει σκοτώσει όλους τους υπόλοιπους. Στο σημείο, που νιώσαμε την ανάγκη να ελπίζουμε, εκείνη άρχισε να μακροημερεύει, μέχρι πραγματικά να κατανοήσουμε την σημασία της. Για να πεθάνει η ελπίδα πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να σκοτώσουμε κάθε τι, που μας εμποδίζει. Ενδοιασμούς, μικρότητες, κακεντρέχεια, φόβο, μίσος, εγωπάθεια, μετριότητα, τύψεις, ενοχή, πάθη, ανασφάλεια και όλα όσα μας κρατάνε πίσω.

Την στιγμή, που εκείνα παύουν, να υπάρχουν, εκείνη την στιγμή η ελπίδα μας υποδεικνύει το πραγματικό νόημα. Όταν εμείς αποφασίσουμε να πάψουμε να ελπίζουμε μόνο και αρχίσουμε να πράττουμε, τότε και εκείνη, αφού μας δώσει το κίνητρο, θα πεθαίνει τελευταία.

Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Ιστορία και τις Στρατηγικές Σπουδές. Κατάγεται από την Κατερίνη του νομού Πιερίας και ασχολείται με την μελέτη ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων.

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC