Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Κάτω από το Τατζικιστάν στην οικονομική ελευθερία η Ελλάδα

%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%b7Τριτοκοσμική» είναι η Ελλάδα όσον αφορά το Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας που συντάσσει κάθε χρόνο το Ινστιτούτο Φρέιζερ του Καναδά και δημοσιεύεται στην Ελλάδα σήμερα από το ΚΕΦίΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης).

Πιο συγκεκριμένα, στον δείκτη που καταρτίζει κάθε χρόνο το Ινστιτούτο, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 86η θέση σε σύνολο 159 χωρών.

Για να γίνει πιο σαφής η χαμηλή θέση της χώρας μας, αρκεί να αναφέρουμε ότι στην 84η θέση βρίσκεται το Τατζικιστάν και στην 85η θέση η Σαουδική Αραβία.

Η Ελλάδα έχει την χειρότερη επίδοσή της (142η) ως προς το μέγεθος του κράτους και την καλύτερη σε κάτι του οποίου δεν έχει έλεγχο, στο ισχυρό νόμισμα (15η) αναφέρει η Καθημερινή.

Τι είναι ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας

Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας του Κόσμου μετρά τον βαθμό στον οποίο οι πολιτικές και οι θεσμοί των χωρών υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία, κάτι που έχει απτά οικονομικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Φρεντ Μακμάν, που είναι επικεφαλής της έρευνας, «η οικονομική ελευθερία οδηγεί στην ευημερία και σε υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης, ενώ οι χώρες με τις χαμηλότερες επιδόσεις συνήθως κυβερνώνται από απολυταρχικά καθεστώτα που περιορίζουν τις ελευθερίες και τις ευκαιρίες των πολιτών τους». Ο μέσος όρος κατά κεφαλήν ΑΕΠ των χωρών που βρίσκονται στο τεταρτημόριο με τη μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία ήταν 41.228 δολάρια το 2014, ενώ για τις χώρες που βρίσκονται στο τεταρτημόριο με τη λιγότερη οικονομική ελευθερία ήταν μόλις 5.471 δολάρια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της έρευνας, αν συγκρίνουμε το μέσο εισόδημα του φτωχότερου 10% των οικονομικά ελεύθερων χωρών (11.283 δολάρια) με το μέσο εισόδημα ολόκληρου του πληθυσμού των ανελεύθερων (5.471 δολάρια), προκύπτει ότι οι φτωχοί στις οικονομικά ελεύθερες χώρες έχουν υπερδιπλάσιο εισόδημα από τον μέσο πολίτη των ανελεύθερων.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC