Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Κατώτατος Μισθός Παράγοντες Και Κανόνες Ορισμού Του
Κατώτατος Μισθός Παράγοντες Και Κανόνες Ορισμού Του

Οικονομία

Κατώτατος μισθός παράγοντες και κανόνες ορισμού του

Κατώτατος Μισθός Παράγοντες Και Κανόνες Ορισμού Του.

Αυτές τις μέρες για πρώτη φορά η Ε.Ε. Συζητά για τον κατώτατο μισθό και το πλαίσιο εφαρμογής του σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Το πιο σημαντικό θέμα με στόχο την ευημερία που έχει συζητήσει ποτέ η Ε.Ε.

Κατώτατος μισθός παράγοντες και προϋποθέσεις ορισμού του.

Τι είναι ο κατώτατος μισθός; Είναι εκείνο το εισόδημα ενός πολίτη που ορίζεται ως κατώτατη βάση αξιοπρεπούς αμοιβής. Και τι ονομάζουμε αξιοπρεπή αμοιβή;

1. Είναι εκείνη η αμοιβή που αφορά εργασία μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος(στις μέρες μας ισχύει 8 ώρες ημερησίως πενθήμερης εργασίας ανά εβδομάδα).

2. Είναι το ύψος της αμοιβής στη βάση της κάλυψης του συνόλου των αναγκών διαβίωσης ενός ανθρώπου. Αυτή υπολογίζεται στο πλαίσιο των τιμών(τιμαρίθμου), όλων των απαραίτητων προς διαβίωση αγαθών.

3. Το ύψος ενός αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού δεν μπορεί να είναι μικρότερο του ύψους των συνολικών προς διαβίωση αγαθών που αγοράζει.

Πως καθορίζεται σήμερα ο κατώτατος μισθός

Κατώτατος Μισθός Παράγοντες Και Κανόνες Ορισμού Του.

Αν σκεφτούμε με ποιον τρόπο καθορίζεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, θα διαπιστώσουμε ότι καμία σχέση δεν έχει με τις παραπάνω αρχές ορισμού του.

Οι τριτοβάθμιοι συνδικαλιστικοί φορείς όπως η Γ.Σ.Ε.Ε. διαπραγματεύονται με τους εργοδοτικούς φορείς, χωρίς κανόνες, το μισθό που δεν τους αφορά. Δεν αφορά τα μέλη της Γ.Σ.Ε.Ε. διότι οι αμοιβές τους είναι υπέρ πολλαπλάσιες σε σχέση τον κατώτατο μισθό.

Έχουν την άνεση από την ώρα που δεν αφορά τους ίδιους, να είναι νόμιμοι διαπραγματευτές χωρίς να εφαρμόζουν στοιχειώδης κανόνες διαπραγμάτευσης. Επιπλέον ορίζονται από την νομοθεσία ως οι μόνοι υπεύθυνοι για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς να ορίζεται το πλαίσιο των κανόνων διαπραγμάτευσης. Απόλυτος νομοθετικός παραλογισμός που οδηγεί σε μια εύκολη νομότυπη διαπλοκή,(Μεταξύ των μελών Δ.Σ. της Γ.Σ.Ε.Ε. και των μελών Δ.Σ. του Σ.Ε.Β.).

Για την εκάστοτε κυβέρνηση, την βουλή και την δικαιοσύνη δεν τίθεται λόγος προς εξέταση αυτού του θέματος. Προφανώς τους εξυπηρετεί να μην φαίνονται υπεύθυνοι για την φτωχοποίηση εκατομμυρίων εργαζομένων με κατώτατη αμοιβή. Άλλωστε υπάρχουν και άλλες κατηγορίες θώκων εξουσίας με εξίσου καλή επίδοση στην εξαπάτηση και την απατεωνία….

Με αυτή την “…..” μέθοδο κατάφεραν αξιοποιώντας τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης, ηλεκτρονικά, έντυπα και διαδικτυακά, να μειώσουν τον κατώτατο μισθό το 2012 στα 586 ευρώ μεικτά, 493 ευρώ καθαρά. Η μείωση αυτή έφτασε σχεδόν το 25%, πριν την μείωση ο κατώτατος μισθός ήταν 745 ευρώ μεικτά. Ανεπίτρεπτο ιδιαίτερα σε περιόδους πτώχευσης του δημοσίου που απαιτείται διεύρυνση της φορολογητέας ύλης. Επιπλέον γνώριζαν, πως η μόνη περίπτωση να αυξηθεί το ΑΕΠ εκείνη την περίοδο, ήταν η αύξηση όλων των χαμηλών εισοδημάτων ώστε να καλύπτουν το σύνολο των αναγκαίων προς αγορά αγαθών.

Τι σημαίνει για την οικονομία ο χαμηλός κατώτατος μισθός

Σε κάθε οικονομία που λειτουργεί με στοιχειώδεις κανόνες, απαγορεύεται η μείωση των κατώτατων εισοδημάτων. Διότι προκαλεί κατάρρευση των προγραμμάτων πώλησης αγαθών. Αυτό σημαίνει μείωση των σχεδιασμένων πωλήσεων όλων των βαθμίδων παραγωγής. Ενώ παράλληλα σημαίνει αναζήτηση αντίστοιχων προϊόντων χαμηλότερης ποιότητας και τιμής από τους εμπόρους. Καταστροφικό για κάθε οικονομία. Το αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικονομίες της δύσης. Καθώς πολύ μεγάλο ποσοστό των πωλήσεων καταλαμβάνουν τα κατώτερης ποιότητας κινεζικά προϊόντα που παράλληλα πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τα προϊόντα της δύσης. Οι πωλήσεις των προϊόντων της Κίνας στη δύση δεν είναι τυχαίες. Οφείλονται στην αύξηση του τιμαρίθμου χωρίς αντίστοιχη αύξηση των χαμηλών εισοδημάτων.

Ποιος είναι ο λόγος που οδηγεί στη λήψη τόσο παράλογων αποφάσεων τις κυβερνήσεις και το κοινοβούλιο;

Η δημόσια διοίκηση, πτωχεύει σχεδόν κάθε 30 χρόνια από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους. Μετά από κάθε πτώχευση οι κυβερνώντες, φορτώνουν τα βάρη, στους μη έχοντες ευθύνη και αμειβόμενους με κατώτατα εισοδήματα. Πολλές φορές όπως συνέβη με την τελευταία πτώχευση του δημοσίου το 2009, μεταφέρουν βάρη και στις υψηλότερες κοινωνικές τάξεις.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι προφανής. Η έλλειψη κανόνων ανώτατου διανεμητικού δικαίου, όπως κανόνες άσκησης καθηκόντων εξουσίας, Κανόνες άσκησης καθηκόντων θέσεων ευθύνης, κανόνες διαχείρισης δημοσίου χρήματος κα. Δεν είναι θεσπισμένοι στο Σύνταγμα.

Συνέπεια της μη ύπαρξης κανόνων ανώτατου Διανεμητικού Δικαίου, είναι:

Η ασυδοσία, η ατιμωρησία, η φαυλότητα, η διαπλοκή, η διαφθορά, η σήψη, η πνευματική κατάντια, που οδηγούν σε μια δημόσια διοίκηση αντίστοιχη με συμμορίες κλεπτών και απατεώνων.

Συμπλέκονται και διαπλέκονται με στόχο την αρπαγή του δημοσίου χρήματος, των φόρων και των δανείων που καταλήγουν στο δημόσιο ταμείο. Κόμματα, Κοινοβούλιο, Κυβέρνηση, Ανώτατη δικαιοσύνη(διορισμένοι ή και απειλούμενοι ανώτατοι δικαστές). Δεν εξαιρούνται οι καθηγητές των πανεπιστημίων, σχεδόν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και οι προμηθευτές του δημοσίου. Ένας ευρύχωρος μηχανισμός ολιγαρχικής απολυταρχίας.

Μεμονωμένες ενέργειες για αλλαγή αυτής της κατάστασης, στη βάση εφαρμογής Ανώτατου Διανεμητικού Δικαίου γίνονται, αλλά δεν αρκούν για να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος κατάργησης των εξουσιών και ανάδειξης των ευθυνόντων αρχών.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη συμμορία απατεώνων που κατέχει όλους τους θώκους εξουσίας. Είναι αδύνατον να πειστούν για αλλαγές που θίγουν τα συμφέροντά τους. Μόνος τρόπος η περιθωριοποίησή τους, μέσω ευρύτατων ομάδων και άριστα οργανωμένων μελών της κοινωνίας των πολιτών. Μια τέτοια οργάνωση της κοινωνίας μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία καταστατικού χάρτη με βάση το Ελληνικό Αξιακό Σύστημα.

Ανώτατο διανεμητικό δίκαιο

1.Δίκαιη ισαριθμητική διανομή του πολιτικού αγαθού.

2.Δίκαιη ισοδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

3. Όποιος άρχει άλλων ανθρώπων, τίθεται υπό των ανθρώπων που άρχει.

Τζιόρας Χαράλαμπος

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης επισκέφτηκε το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι θα γίνουν...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC