Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ

eurogroup«Μάχη» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ και την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης θα δώσει το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης, στο σημερινό Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 16.00 (ώρα Ελλάδος).

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με την πεποίθηση ότι έχουν εκπληρωθεί και οι 15 προαπαιτούμενες δράσεις, μετά και τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τα ενεργειακά.

Την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς ωστόσο, δεν συμμερίζονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι υπάρχουν εκκρεμότητες. Ενδεικτική είναι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «είμαστε μακράν κάτω του 100% για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων».

«Κλειδί» για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ θα αποτελέσει η συνεδρίαση του EuroWorking Group – θα προηγηθεί χρονικά του Eurogroup – όπου οι θεσμοί θα καταθέσουν την εισήγησή τους.

Πάντως, πηγές των Βρυξελλών δεν αποκλείουν το σενάριο της περαιτέρω «υποδιαίρεσης» της δόσης. Συγκεκριμένα, προκρίνεται η αποδέσμευση 1,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, με το εναπομείναν ποσό να «απελευθερώνεται», όταν εκπληρωθεί και η τελευταία προαπαιτούμενη δράση.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της α’ αξιολόγησης έχει διαρκέσει περισσότερους από 13 μήνες.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιείται στη σκιά της θυελλώδους Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου Σόιμπλε και Λαγκάρντ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ενδεικτικό του κλίματος αποτέλεσε το δημοσίευμα του Reuters, στο οποίο αναφέρεται ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να συνεισφέρει στο οικονομικό σκέλος του προγράμματος, αρκούμενο στη θέση του συμβούλου.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Ύστερα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που έχει ως...

Διεθνή

  Πρέπει οι κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν το κόστος χρήματος αυξάνοντας τα επιτόκια κατά βούληση; Είναι ένα πολύ σοβαρό ερώτημα στο οποίο καλούνται να...

Πολιτική

Έκθεση που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη μελέτη των επιπτώσεων της 10ετούς οικονομικής κρίσης τοποθετεί την Ελλάδα και την Ισπανία στις χειρότερες...

Πολιτική

Για να κλείσει εγκαίρως και χωρίς προβλήματα η τέταρτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση εγκατέλειψε οριστικά την προσπάθεια έστω και για ολιγόμηνη αναβολή στις μειώσεις των συντάξεων,...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC