Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Μοχλός ανάπτυξης ο τομέας της υγείας

delphi

Στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Ιρλανδία για να ξεπεράσει την κρίση και ειδικότερα στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας αναφέρθηκε η Harry Harney, υπουργός Υγείας και Παιδιών της Ιρλανδίας την περίοδο 2004- 2011, στο πάνελ «Reforms and opportunities in the Healthcare sector» που έλαβε χώρα την τρίτη ημέρα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως σημείωσε το κυβερνητικό στέλεχος αρχικά δόθηκε βαρύτητα στη βιομηχανία και προωθήθηκαν οι επιχειρήσεις μιας στάσης για την προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα η κυβέρνηση στόχευσε στην αγροτική οικονομία με στόχο την αύξηση του όγκου των εξαγωγών τροφίμων ενώ προωθήθηκε και η μείωση της ανεργίας μέσα από την εστίαση στην παιδεία.

«Η Ιρλανδία δεν είχε ερευνητικές υποδομές, αλλά προχώρησε στην τεχνολογική έρευνα και έγινε ελκυστική συστήνοντας κέντρα ερευνών και δίνοντας υψηλές επιδοτήσεις. Το αποτέλεσμα όλου αυτού ήταν πως σήμερα τα 2/3 των επενδύσεων αφορούν στην έρευνα και την ανάπτυξη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης προωθήθηκε η συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας με την οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις στο χαρτοφυλάκιο της υγείας.

Έναν άλλο κανόνα που επιβεβαίωσε το παράδειγμα της Ιρλανδίας σύμφωνα με την κ. Harney είναι πως όσο χαμηλότερη είναι η φορολογία τόσο υψηλότερα είναι τα έσοδα της χώρας, υπό την προϋπόθεση βέβαια μιας σταθερής βιομηχανικής πολιτικής, η οποία ακολουθείται από όποια κυβέρνηση κι αν αναλάβει την εξουσία.

Τη σημασία της διασύνδεσης των πανεπιστημίων με τον ιδιωτικό τομέα τόνισε από πλευράς του και ο Harris Pastides, πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καρολίνας των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να προχωρήσουμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία των δύο ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και να προωθηθεί η απασχόληση.

Σύμφωνα με τον κύριο Pastides, η παραγωγή φαρμάκων και ο ιατρικός τουρισμός δεν είναι αρκετά για να δώσουν λύσεις. «Πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην τεχνολογία και στην έρευνα στο χώρα της υγείας για να υπάρξει ανάπτυξη».

Στην εφαρμογή της στρατηγικής που χαράχτηκε τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα της υγείας στάθηκε από πλευράς του ο Θεόδωρος Τρύφων αντιπρόεδρος του ELPEN και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

«Συμφωνούμε πλέον όλοι ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στον χώρο όσον αφορά στην πολιτική γενοσήμων αλλά και στο πώς θα μπαίνουν τα νέα φάρμακα στο σύστημα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως τα γενόσημα στη χώρα μας τα καταγράφουν μειώσεις τιμών κατά 60 με 70% και παρόλα αυτά η χρήση τους φτάνει το 25 με 30%».

Μάλιστα προσδιόρισε τους τομείς που πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε τέσσερις, στην έρευνα την εξειδίκευση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές κρίνοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση όλα τα κονδύλια να έχουν μια κεντρική διαχείριση.

Στη μεγάλη συνεισφορά του φαρμακευτικού κλάδου αναφέρθηκε ο Πασχάλης Αποστολίδης, διευθύνων σύμβουλος της AbbVie Pharmaceuticals και πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σημειώνοντας πως ο κλάδος εξάγει σε 141 χώρες και εισάγει μόνο από 67 χώρες.

Εξίσου μεγάλη είναι η υποστήριξή του στον τομέα της εργασίας αφού ο κλάδος υποστηρίζει 26.000 θέσεις εργασίας άμεσα και 86.00 θέσεις εργασίας έμμεσα.

Αναφερθείς στα τρωτά σημεία του συστήματος υπογράμμισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία έχει συμβάλει μεν αισθητά στη βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, τα δεδομένα της όμως δεν χρησιμοποιούνται για την εκπόνηση μελετών ούτε για στατιστικές έρευνες.

«Η φαρμοκοβιομηχανία επενδύει 35 δισ. σε όλη την Ευρώπη αλλά η Ελλάδα αποτελεί μόνο το 0,2% εξ’ αυτών, δηλαδή περί τα 80 εκατ. κι αυτό γιατί καταγράφεται απουσία κινήτρων» συμπλήρωσε.

Στον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αφού δεν υπάρχει ενιαία αποζημίωση στάθηκε από πλευράς του ο δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, CEO του Athens Medical Group και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (EENE).

Ο κ. Αποστολόπουλος προχώρησε και σε μια πρόταση η οποία εκτίμησε ότι θα βελτίωνε τις προοπτικές του κλάδου της υγείας και η οποία βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα.

«Το γερμανικό μοντέλο προβλέπει να διαχωρίζουμε τις έννοιες δημόσια και δωρεάν υγεία. Επί του πρακτέου πρέπει να υπάρξει ενιαίος τρόπος αποζημίωσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κι από εκεί και πέρα όποιος μπορεί να αντεπεξέλθει προσφέροντας το σωστό προϊόν στη σωστή τιμή και ποιότητα να παραμένει αν όχι να βγαίνει από την αγορά είτε κλείνοντας, αν πρόκειται για ιδιώτη, είτε προχωρώντας σε ιδιωτικοποίηση αν είναι δημόσιος».

Ο κλάδος της υγείας έχει κρατήσει μέσα στην κρίση τη δυναμική του κι αυτό οφείλεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο του επεσήμανε ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σημείωσε πως ο συγκεκριμένος κλάδος ενδείκνυται για ανάπτυξη αφού κατάφερε να διατηρήσει τη συνολική του δαπάνη και την προστιθέμενη του αξία.

Επίσης ανέφερε πως πρέπει να καλυφθεί το έλλειμμα που υπάρχει στον τομέα των κλινικών μελετών.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC