Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Οι δαπάνες θα μας “προδίδουν” στην Εφορία

αρχείο λήψης (2)Σε τεκμήριο εισοδήματος μετατρέπονται, σύμφωνα με τα «Τα Νέα», οι δαπάνες των φορολογουμένων καθώς η εφορία θα προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημά τους κυρίως βάσει των εξόδων. 

Με τις νέες τεχνικές ελέγχου οι φορολογικές υπηρεσίες θα προχωρούν στη χαρτογράφηση του συνόλου της περιουσίας των φορολογουμένων μέχρι και σε βάθος 15ετίας, ενώ όσοι βρεθούν να φοροδιαφεύγουν θα βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα ετών.

Η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη που δόθηκε στη δημοσιότητα, παρέχει στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου περιγράφοντας το πως θα αξιοποιούνται εφεξής τα στοιχεία και οι πληροφορίες για τα έσοδα και τις δαπάνες του φορολογουμένου, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών καθώς και οι τραπεζικές καταθέσεις. Κατά τον έλεγχο των υποθέσεων θα αξιοποιούνται στοιχεία από τους φακέλους των ΔΟΥ, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το ΣΔΟΕ, αλλά και από τρίτες πηγές.

Πρέπει να σημειωθεί πως ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει συλλέξει από τις ΔΕΚΟ, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεγάλο όγκο δεδομένων για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι τα οποία είναι σε θέση να εμπλουτίζει με τα δεδομένα των δηλώσεων των φορολογούμενων (π.χ. ενοίκια, δόσεις δανείων, εκπιπτόμενες δαπάνες κ.ά.). Εκτιμάται πάντως ότι ο νέος τρόπος τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος των φορολογουμένων θα συνοδευθεί από κύμα προσφυγών στα δικαστήρια καθώς πολλοί θα αμφισβητήσουν τη νομιμότητα των αποτελεσμάτων του.

Οι «αμερικανικού τύπου» φοροέλεγχοι θα εφαρμόζονται κυρίως στις περιπτώσεις:

• Αδικαιολόγητου πλουτισμού, όταν πραγματοποιούνται δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογουμένου ή της επιχείρησης στην οποία συμμετέχει.
• Οταν τα δηλωθέντα εισοδήματα από άσκηση ατομικής επιχείρησης ή ελευθερίου επαγγέλματος δεν αποκλίνουν σημαντικά από το αφορολόγητο όριο.
• Οταν δεν τηρούνται ή δεν επιδεικνύονται βιβλία και στοιχεία (ΚΒΑΣ/ΚΦΑΣ).
• Οταν υπάρχουν βάσιμες υποψίες ή πληροφορίες ότι το πραγματικό δημοσίευμα του φορολογουμένου είναι μεγαλύτερο από αυτό που δηλώνει.

Σημειώνεται πως ήδη η γενική γραμματεία δημοσίων έργων έχει δρομολογήσει σχετικούς ελέγχους στις υποθέσεις φορολογουμένων τα εισοδήματα των οποίων δεν δικαιολογούν τα εμβάσματα που απέστειλαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011. Ο προσδιορισμός του εισοδήματος και του φόρου που πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι αυτοί θα γίνει με τον νέο τρόπο ελέγχου.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Απεργία Στις Εφορίες 28 Και 29 Ιουνίου. Την κήρυξη 48ωρης απεργίας την Πέμπτη και την Παρασκευή 28 και 29 Ιουνίου. Αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία...

Οικονομία

Αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα το πρωί στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Χανίων, όταν μια γυναίκα, εισέβαλε στο κτίριο κρατώντας στο χέρι της ένα μικρό μαχαίρι κουζίνας...

Οικονομία

Από σήμερα και μέχρι τις 30 Ιουνίου θα είναι ανοιχτή η ηλεκτρονική πύλη του TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα...

Οικονομία

Με τις πρώτες καίριες αποφάσεις, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, απαντά η κυβέρνηση στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται η χώρα μας από την...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC