Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

«Παγώνει» η έκδοση επικουρικών συντάξεων του ΙΚΑ

%ce%b9%ce%ba%ce%b1«Παγώνει» η καταβολή επικουρικών συντάξεων για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά. Σύμφωνα με έγγραφο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), προς το ΙΚΑ, αιτία για το συγκεκριμένο «πάγωμα» είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού τους.
Υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου αναφέρουν, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ως προς την απονομή των νέων επικουρικών συντάξεων, καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης αιτήσεων παρελθόντων ετών (2012 – 2014). Προσθέτουν, επίσης, ότι η επίμαχη εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται να εκδοθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, για να καλυφθεί και ουσιαστικά η συγκεκριμένη εκκρεμότητα. Παράλληλα, τον Νοέμβριο θα σταλούν στους συνταξιούχους που υπέστησαν μειώσεις ενημερωτικά σημειώματα σχετικά με το πώς επανυπολογίστηκε η σύνταξή τους.

Πιο συγκεκριμένα, για το σκέλος του υπολογισμού των συντάξεων, χωρίς την επεξήγηση του υπουργείου Εργασίας η διάταξη νόμου που έχει θεσμοθετηθεί (άρθρο 96, ν. 4387/2016) δεν λύνει το πρόβλημα. Ειδικά για ασφαλισμένους έως 31.12.2013, οι οποίοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1.1.15 και μετά, το ποσό της επικουρικής σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων:

– Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2014 υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο για κάθε χρόνο ασφάλισης αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,45%, ανάλογα με τις συντάξιμες αποδοχές του κάθε ασφαλισμένου, όπως αυτές υπολογίζονται για την έκδοση της κύριας σύνταξης.

– Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1.1.15 και μετά υπολογίζεται με βάση τα δημογραφικά δεδομένα που προκύπτουν από συγκεκριμένους πίνακες θνησιμότητας και από ένα πλασματικό ποσοστό επιστροφής. Το ποσοστό αυτό θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές και θα προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Στα 50 ευρώ ορίζεται η ελάχιστη μηνιαία παρακράτηση που αφορά τα αναδρομικά όσων συνταξιούχων υπέστησαν μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, στις «υψηλές» κύριες συντάξεις...

Οικονομία

Πλαφόν 10% με στην αναδρομική παρακράτηση των επικουρικών, ώστε να αποφευχθεί νέο σοκ στους συνταξιούχους από τον Οκτώβριο, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC