Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Ποιοι φεύγουν από το Δημόσιο

images (1)Tις ομάδες εργαζομένων από τις οποίες θα αναζητηθούν οι 15.000 υπάλληλοι που θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014 περιέγραψε με σαφήνεια από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης. Την ίδια ώρα, δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για τις διώξεις που έχουν περιέλθει στα πρωτοβάθμια και τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία διαβίβασε ο κ. Μανιτάκης στη Βουλή στις 23 Απριλίου. 

Ερχονται απολύσεις 1.500 δημοσίων υπαλλήλων

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε χθες πως «η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη και οι τρεις αρχηγοί με τις δηλώσεις τους το επιβεβαίωσαν, να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε νομίμως και τηρώντας όλες τις συνταγματικές εγγυήσεις του κοινωνικού κράτους δικαίου να αποχωρήσουν από το δημόσιο 15.000 υπάλληλοι που υπηρετούν στο σύνολο του δημόσιου τομέα», είπε ο κ. Μανιτάκης. Μάλιστα, διευκρίνισε πως «ο αριθμός αυτός δεν προέρχεται αποκλειστικά από τους 25.000 υπαλλήλους που πρόκειται να μετακινηθούν, όπως λάθος διαδίδεται. Η κινητικότητα των 25.000 υπαλλήλων είναι αποσυνδεδεμένη αριθμητικά από τις 15.000 αποχωρήσεις».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό για τις 15.000 αποχωρήσεις οι πηγές είναι εξής:

• Οι πειθαρχικά υπόλογοι υπάλληλοι που θα κριθούν απολυτέοι με τελεσίδικη δικαστική απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου ουσίας που στην προκειμένη περίπτωση είναι το ΣτΕ.

• Από την κατάργηση των ΝΠΙΔ και από τη λύση των συμβάσεων του προσωπικού που υπηρετούν σε αυτά.

• Από την αποτίμηση των προσόντων, δηλαδή, από την αξιολόγηση των προσόντων που θα γίνει κατά την επανατοποθέτηση του προσωπικού στις νέες διευθύνσεις των δημοσίων υπηρεσιών, η οποία γίνεται αμέσως μετά την αξιολόγηση των δομών και ενόψει της μετακίνησης του πλεονάζοντος προσωπικού σε άλλη δημόσια υπηρεσία που έχει διαπιστωμένα κενά, όπως αυτά προκύπτουν από τα σχέδια στελέχωσης.

• Από την εθελούσια έξοδο όλων όσοι ενώ βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αργίας ή αναγκαστικής μετακίνησης λόγω κινητικότητας, προτιμήσουν να αποχωρήσουν από το δημόσιο με τη θέλησή τους λαμβάνοντας αποζημίωση που δικαιούνται ή εξαγοράζοντας τρία πλασματικά έτη.

• Κατά την αποτίμηση των προσόντων και με αφορμή την αξιολόγηση των δομών, θα ελεγχθούν και αξιολογηθούν αναγκαστικά τα τυπικά προσόντα όλων όσων απασχολούνται στο δημόσιο. Θα ελεγχθεί η νομιμότητα της έννομης σχέσης που τα συνδέει με αυτή, η πραγματική συνδρομή των τυπικών προσόντων που επικαλούνται και θα γίνει πιστοποίηση των προσόντων και δικαιολογητικών τους.

Με γοργούς ρυθμούς εξετάζονται οι διώξεις 1.530 υπαλλήλων

Στο μεταξύ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε γνωστό με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ότι στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια έχουν περιέλθει 1.530 διώξεις κατά υπαλλήλων για όλες τις περιπτώσεις παραπτωμάτων και ήδη έχουν χρεωθεί και εξετάζονται με γοργούς ρυθμούς. Ο κ. Μανιτάκης ενημερώνει ότι «οι υποθέσεις που εκκρεμούν στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι 577, εκ των οποίων οι 433 αφορούν σε υπαλλήλους υπουργείων, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ β΄ βαθμού και οι 144 αφορούν σε υπαλλήλους των ΟΤΑ α΄ βαθμού. Έχουν ήδη εξεταστεί 250 υποθέσεις και έχει επιβληθεί το μέτρο της οριστικής παύσης σε 91 περιπτώσεις».

Σύμφωνα με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, συγκροτήθηκε και συστάθηκε το τρίτο τμήμα του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου που αφορούσε τους δήμους και τις περιφέρειες, το οποίο εκδικάζει 149 εκκρεμείς υποθέσεις υπαλλήλων ΟΤΑ. Το έγγραφο διαβιβάστηκε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Θωμά Ψύρρα ο οποίος καλούσε τον υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή που οφείλεται η καθυστέρηση συγκρότησης των νέων πειθαρχικών συμβουλίων και πόσες είναι οι πειθαρχικές υποθέσεις που εκκρεμούν.

Όπως ενημερώνει ο υπουργός, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προέβη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την επίσπευση των διαδικασιών σύστασης και συγκρότησης των πειθαρχικών συμβουλίων και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτάχυνση των απαιτούμενων ενεργειών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατό.

 

 

 

 

REAL NEWS

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχική

Τα νέα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι η έκρηξη της ανεργίας και η εργασιακή ζούγκλα οδηγούν σε φτωχοποίηση μια ολόκληρη γενιά εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία...

Ήπειρος

Να εξετάσει το περιφερειακό συμβούλιο τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που έχουν χρηματοδοτηθεί, σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας και τους υπαλλήλους που υποχρεούνται να...

Ήπειρος

Η Λέσχη Δημιουργικής Φωτογραφίας «Φωτόραση» αποτελεί την πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία και ασχολούνται με τα φωτογραφικά δρώμενα της πόλης...

Ήπειρος

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, στην τελευταία του συνεδρίαση, με αφορμή τις κινητοποιήσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής, οι...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC