Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Προς Εξαφάνιση Δύο Είδη Αφρικανικού Ελέφαντα
Προς Εξαφάνιση Δύο Είδη Αφρικανικού Ελέφαντα

Περιβάλλον

Προς εξαφάνιση δύο είδη Αφρικανικού ελέφαντα

Προς Εξαφάνιση Και Τα Δύο Είδη Αφρικανικού Ελέφαντα

Σύμφωνα με έρευνες της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN), και τα δύο είδη του αφρικανικού ελέφαντα είναι προς εξαφάνιση. Κύρια αιτία αποτελεί η λαθροθηρία για τους χαυλιόδοντες τους.

Για πρώτη φορά επιστημονικές συζητήσεις αναγνωρίζουν τον ελέφαντα της Σαβάνας και τον ελέφαντα δασών, ως δύο διαφορετικά είδη. Ο διαχωρισμός υπήρξε σημαντικός για την μελέτη και καλύτερη προστασία τους.

«Τα είδη»

Οι ελέφαντες διακρίνονται σε αφρικανικούς ή ασιατικούς. Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο είδη αφρικανικού ελέφαντα. Ο ελέφαντας της σαβάνας είναι μεγαλύτερος, έχει καμπυλωτούς χαυλιόδοντες και περιπλανιέται στις ανοιχτές πεδιάδες της υποσαχάριας Αφρικής. Ο μικρότερος, σκουρόχρωμος, δασικός ελέφαντας, με ίσιους χαυλιόδοντες, ζει στα ισημερινά δάση της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής.

Οι ελέφαντες της Σαβάνας απειλούνται με εξαφάνιση και οι δασικοί ελέφαντες απειλούνται με σοβαρή εξαφάνιση. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από επίσημη αξιολόγηση. Δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) για την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών. Αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη απογραφή κινδύνου εξαφάνισης στον κόσμο.

«Και για τα δύο είδη, η λαθροθηρία αποτελεί την μεγαλύτερη αιτία παρακμής», δήλωσε η Kathleen Gobush, διευθύντρια των νέων αξιολογήσεων και μέλος της Ομάδας Ειδικών για τους ελέφαντες της IUCN. Αυτή η ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων επικεντρώνονται στη διατήρηση και διαχείριση των ελεφάντων. 

«Σοκάρουν οι έρευνες»

Για να φτάσουν στα νέα ευρήματα, η Gobush και οι συνάδελφοί της αξιολόγησαν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και για τα δύο είδη. Μελέτησαν εκατοντάδες περιοχές, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960 για τους ελέφαντες Σαβάνας και τη δεκαετία του 1970 για τους ελέφαντες δασών.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, δημιούργησαν ένα στατιστικό μοντέλο για την εκτίμηση της μείωσης του πληθυσμού με την πάροδο του χρόνου. Τα ευρήματα έδειξαν , ότι οι ελέφαντες της Σαβάνας έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% σε τρεις γενιές (75 χρόνια), τοποθετώντας τους στην κατηγορία απειλής. Ο αριθμός των δασικών ελεφάντων, με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής έχει μειωθεί περισσότερο από 80% σε τρεις γενιές (93 χρόνια), τοποθετώντας τους στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου.

Ο Douglas Hamilton, ειδικός της National Geographic λέει, ότι οι ελέφαντες μπορούν να ανακάμψουν αν τους δοθεί η ευκαιρία. «Μπορούν να οδηγηθούν από την υψηλή σφαγή και την σχεδόν καταστροφή, σε αυστηρή προστασία και ανάκαμψη».

Το Εθνικό Πάρκο, Tsavo, της Κένυας δίνει ένα παράδειγμα. Η λαθροθηρία μείωσε τους ελέφαντες της Σαβάνας από περίπου 40.000 στη δεκαετία του 1970 σε περίπου 6.500 το 1988. Σήμερα, ο αριθμός των ελεφάντων στο πάρκο έχει ανακάμψει σε περίπου 17.000, αποτέλεσμα του περιορισμού της λαθροθηρίας.

ΠΗΓΗ: National Geographic

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC