Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Στον αέρα σήμερα οι μισθοί 500.000 εμποροϋπαλλήλων

λειτουργίας των καταστημάτων τις ΚυριακέςΣτον αέρα βρίσκονται από σήμερα οι μισθοί 500.000 εμποροϋπαλλήλων καθώς έληξε το διάστημα της μετενέργειας που προβλέπεται από τον νόμο για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους. Χθες, με επιστολή του προς την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, τους εμποροϋπαλλήλους αλλά και τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων, και συγκεκριμένα τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης τούς κάλεσε να υπογράψουν άμεσα νέα σύμβαση εργασίας με μείωση του βασικού μισθού της τάξης του 13%, πρόταση που είχε καταθέσει η ΕΣΕΕ από τις αρχές του καλοκαιριού.

Ειδικότερα, ο κ. Κορκίδης πρότεινε ο βασικός μισθός να ξεκινά από τα 751 ευρώ για όλους τους εργαζομένους στο εμπόριο, από 860 ευρώ που είναι σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι η εθνική κλαδική σύμβαση για το εμπόριο έληξε στις 31 Ιουλίου 2013 και σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της υποχρεωτικής παράτασης από τον νόμο.

«Με το τέλος της μετενέργειας (από 1-11-2013) θα σημάνει η μετατροπή της συλλογικής σύμβασης σε ατομικές συμβάσεις, ενώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους θα ισχύσουν τα κατώτατα όρια μισθών (586 ευρώ και 511 ευρώ για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών)», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κορκίδης.

 

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχθούν τόσο μεγάλες μειώσεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθενται να συμμετάσχουν στον διάλογο για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι την τελική συμφωνία οι εκπρόσωποι των εργοδοτών δεν θα προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών.

Συγκεκριμένα, θα ζητήσουν την υπογραφή προσυμφώνου σύμφωνα με το οποίο δεν θα κληθούν εργαζόμενοι σε υπογραφή ατομικών συμβάσεων το επόμενο δίμηνο. Ωστόσο, το αίτημα αυτό φαίνεται να έχει νομικά κενά καθώς από τη νομοθεσία δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, ακόμα και στις τάξεις των εργοδοτών δεν φαίνεται να υπάρχουν ίδιες απόψεις ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα θελήσουν να διαφοροποιηθούν και να επιλέξουν τις ατομικές συμβάσεις.

Πάντως οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας, απευθυνόμενοι σε εργοδότες και εργαζομένους, προτείνουν στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για άμεση υπογραφή σύμβασης να προσέλθουν σε διάλογο για να σχεδιάσουν από κοινού μια νέα εθνική κλαδική συλλογική σύμβαση «σε λευκό χαρτί» για το εμπόριο, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014.

 

Πηγή: tanea.gr

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC