Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Πολιτική

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Τουρκία

κωσταντινούπολη συγκρούσειςΠολιορκημένη από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές παραμένει η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη καθώς και σε άλλες 47 πόλεις της Τουρκίας συνεχίζονται οι μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει η κυβέρνηση Ερντογάν. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία συνεχίστηκαν αλλά σε μικρότερη κλίμακα σε γειτονιές της Πόλης, στην Άγκυρα και την Σμύρνη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους μετά την υπερβολική αστυνομική βία, είπε ότι η ανάπλαση της Ταξίμ θα γίνει αλλά με σεβασμό στις περιβαλλοντικές ανησυχίες και κατηγόρησε ευθέως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολιτική υποκίνηση των ταραχών. Καζάνι που βράζει εξακολουθεί να θυμίζει η Τουρκία. Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα την Κυριακή για να διαλύσει πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως ανέφερε φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν στο σημείο, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην περιοχή που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από την πλατεία Ταξίμ. Βίαια επεισόδια είχαν σημειωθεί στο ίδιο σημείο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση της αστυνομίας από το Ταξίμ, οπου παραμένουν συγκεντρωμένοι χιλιάδες διαδηλωτές.

Εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές έκανε η αστυνομία και στην Άγκυρα, καθώς συνεχίζονται και στην πρωτεύουσα, για τρίτη ημέρα, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Οι αστυνομικοί επενέβησαν πολλές φορές στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι για να εμποδίσουν περίπου χίλιους διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο χώρο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ ανακοίνωσε ότι στις 235 διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί σε 67 πόλεις της Τουρκίας από την περασμένη Τρίτη συνελήφθησαν περισσότεροι από 1700 άνθρωποι αλλά οι περισσότεροι από αυτούς αφέθηκαν ήδη ελεύθεροι.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι έχουν τραυματιστεί 58 πολίτες και 115 αστυνομικοί. Μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν λόγο πάντως για τουλάχιστον χίλιους τραυματίες.

Με βάση τον μέχρι στιγμής απολογισμό, καταστράφηκαν περίπου εκατό περιπολικά και άλλα αστυνομικά οχήματα, πολλά εμπορικά καταστήματα και δεκάδες αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τον κ. Γκιουλέρ το ύψος των ζημιών ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 8,2 εκ. ευρώ).

Με εμφανή την τάση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να παρουσιάσει ηπιότερους τόνους εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο αναφερόμενος στις διαδηλώσεις έθεσε το πλαίσιο της δημοκρατίας και της απόκτησης δικαιωμάτων με δύο όρους: Κοινοβουλευτική δημοκρατία και εκλογές.

Ο κ. Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι «Χαμπέρτουρκ», τόνισε ότι «το θέμα δεν σχετίζεται με το πάρκο στην πλατεία Ταξίμ, αλλά είναι ιδεολογικό και έχει ως στόχο να μειωθεί η δύναμη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και γενικά». «Ποιος είναι ο λόγος των διαδηλώσεων» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «μήπως τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα της ψήφου;». Σύμφωνα με τον Ερντογάν «ο αγώνας για δημοκρατία διεξάγεται στις κάλπες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε έκκληση μέσω του λογαριασμού του στο Twitter να σταματήσουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Οι συριακές αρχές συνέστησαν την Κυριακπή στους Σύρους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία λόγω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που οργανώνονται στη χώρα αυτή.

Οι σχέσεις της Δαμασκού με την Άγκυρα παραμένουν ιδιαίτερα τεταμένες και η Συρία δεν έχασε την ευκαιρία να καταγγείλει την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης η οποία συχνά έχει επικρίνει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τα τελευταία δύο χρόνια, αφότου ξεκίνησε η λαϊκή εξέγερση για την ανατροπή του.

“Ο Ερντογάν κυβερνά τη χώρα του με τρομοκρατικό τρόπο και καταστρέφει τον πολιτισμό και τα επιτεύγματα του τουρκικού λαού”, δήλωσε χαρακτηριστικά το Σάββατο ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Ομράν αλ Ζόχμπι. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με αφορμή το σχέδιο αναμόρφωσης του πάρκου της πλατείας Ταξίμ και εξελίχθηκαν σε διαμαρτυρία για την αστυνομική βία και την κυβερνητική πολιτική, με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Ερτογάν.

Η εκτεταμένη χρήση βίας από την αστυνομία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ζητούν από την κυβέρνηση αυτοσυγκράτηση.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Η Τουρκία απέκτησε 4ο γεωτρύπανο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι πλέον η Τουρκία διαθέτει και τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο. Γεωτρύπανο το οποίο διαθέτει τεχνολογία...

Πολιτική

Ελλάδα-Λιβύη Νέο Πλαίσιο Σχέσεων. Ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις με τη Λιβύη, σηματοδοτεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη. Το τελευταίο διάστημα...

Διεθνή

Την πρόθεση να αυξήσει τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με...

Διεθνή

Η Τουρκία μπορεί να τερματίσει την οικονομική και νομισματική κρίση με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη —την ελεύθερη πτώση της λίρας— «μέσα σε μια...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC