Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Πολιτική

Ταραντίλης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων

Είναι προφανές ότι διανύουμε ένα κρίσιμο διάστημα στη διάρκεια του οποίου συνεχίζεται η άμυνα απέναντι στον ιό σε συνδυασμό με την αντεπίθεση μέσω της επιχείρησης “Ελευθερία” για τον εμβολιασμό», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

«Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, δηλαδή τη λεγόμενη άμυνα, συνεχίζεται η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων και προχωρούμε — ύστερα από εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών — με μικρά και πολύ προσεκτικά βήματα προς μια μερική κανονικότητα. Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις. Αυτές, θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά» είπε ο κ. Ταραντίλης και τόνισε ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα -όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός- είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων».

«Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, δηλαδή την αντεπίθεση μέσω της επιχείρησης «Ελευθερία» -το πιο πολύπλοκο εγχείρημα που ανέλαβε ποτέ το Ελληνικό Κράτος στον χώρο της υγείας- προχωρούμε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Οι εμβολιασθέντες — κάποιοι και με τη δεύτερη δόση — ξεπέρασαν τους 107.000 συνολικά και τους 15.000 αποκλειστικά τη χθεσινή μέρα. Είναι αυτονόητο πως ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν είναι στατικός, είναι δυναμικός και εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες εμβολίων που παραλαμβάνει η χώρα μας».

Και πρόσθεσε: «Όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται, φροντίζοντας πάντα να υπάρχει ένα απόθεμα, ώστε να είναι εξασφαλισμένη για όλους η δεύτερη δόση.

Προκειμένου να μην χάνεται κανένα εμβόλιο, δημιουργήθηκε μηχανισμός αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι δόσεις από ραντεβού που δεν γίνονται, θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, που θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης».

Μείζονος σημασίας, ενόψει κυρίως της τουριστικής περιόδου, η πρόταση του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Επιπροσθέτως και συνεχίζοντας την αναφορά του στους εμβολιασμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «ήδη από χθες προστέθηκαν στον μηχανισμό 65 Κέντρα Υγείας και 144 νέα σημεία εμβολιασμού».

Ο Χρήστος Ταραντίλης αναφέρθηκε έπειτα στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνοντας ότι «τα θέματα της πανδημίας και του εμβολιασμού θα συζητηθούν σήμερα το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε. Στη διάρκειά της ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -όπως ήδη έχει δηλώσει- θα θέσει τρία επιμέρους ζητήματα:

Πρώτον: Θα αναπτύξει την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει μαζί με τον Αυστριακό Καγκελάριο και την Πρωθυπουργό της Δανίας για την ταχύτερη προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της Astra Zeneca και άλλων εταιρειών.

Δεύτερον: Θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την άσκηση πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχύνει την παραγωγή της και επιπλέον να είναι απολύτως συνεπής στην παράδοση των δόσεων, όπως έχει δεσμευτεί προς όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Και τρίτον: Θα αναπτύξει την πρότασή του για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για να απαλλαγούν όσοι ευρωπαίοι πολίτες εμβολιάζονται τόσο από την υποχρέωση τεστ πριν από κάθε ταξίδι, όσο και από την υποχρεωτική καραντίνα στα Κράτη που φτάνουν, να περιοριστούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από Κράτος σε Κράτος.

Ενδεχόμενη εφαρμογή της πρότασης αυτής όχι μόνο δεν θα προσθέσει κανέναν περιορισμό, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες να απαλλαγούν από τους σημερινούς δύσκολους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους.

Στόχος, όπως γράφει σε άρθρο του στο Euractiv και στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing ο πρωθυπουργός, δεν είναι να χωρίσουμε τους πολίτες σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αντιθέτως θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια για όσους διαθέτουν το πιστοποιητικό.

Είναι προφανές πως η λήψη σχετικής απόφασης θα είναι μείζονος σημασίας, ενόψει κυρίως της τουριστικής περιόδου».

Σημείωσε επίσης ότι «η πρόταση ήδη υποστηρίζεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), ο γενικός διευθυντής της οποίας κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να υιοθετήσουν την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού και να συντονίσουν μια πολιτική που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να αποκομίσει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη».

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

Όσο η επιδημιολογική κατάσταση μας υποχρεώνει σε  επιβολή περιοριστικών μέτρων, τόσο η Κυβέρνηση  συνεχίζει τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται, καθώς και...

Πολιτική

«Το φαινόμενο της πανδημίας είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αλλάζουν από, όχι μόνο από μέρα σε μέρα, αλλά και από...

Πολιτική

Τι πρέπει να κάνουμε όσοι λαμβάνουμε αποφάσεις; Να αναλύσουμε τα δεδομένα, να κοιτάξουμε αν έχει αλλάξει κάτι στο περιβάλλον, να δούμε τις εισηγήσεις των...

Κοινωνία

Το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας έδωσαν οι ειδικοί της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, που συνεδριάζουν από...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC