Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Ανοιχτό ενδεχόμενο ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο.

Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες των οφειλετών του Δημοσίου για μια ευνοϊκότερη ρύθμιση στο προσεχές μέλλον, καθώς το θέμα τέθηκε τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα.

Ανοικτό άφησε, άλλωστε, το ενδεχόμενο αλλαγών στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας , ότι το πλαίσιο του συμβιβασμού τελεί σε μια διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης και αναπροσαρμογής.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχουν εξειδικεύσει τις προωθούμενες αλλαγές, ενώ η Νέα Δημοκρατία, διά του προέδρου της, πρότεινε την τακτοποίηση σε έως και 120 δόσεις των εκατοντάδων χιλιάδων μικροοφειλετών, οι οποίοι χρωστούν ποσά έως και 5.000 ευρώ, με ελάχιστο ύψος της κάθε δόσης τα 20 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε συνεργασία με τους θεσμούς, καθώς οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελούν ένα από τα θέματα για τα οποία η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και για τη μεταμνημονιακή περίοδο.

O αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου αυξήθηκε κατακόρυφα τον Ιούλιο κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια άτομα, λόγω της βεβαίωσης της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η αύξηση προήλθε από το γεγονός ότι πληρώθηκε μόλις το 70% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που βεβαιώθηκε.

Αναλυτικότερα, τον περασμένο Ιούλιο, μήνας πληρωμής της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, συνεπές ήταν το 69,52% των υπόχρεων ή 7 στους 10. Δηλαδή 3 στους 10 φορολογούμενους δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον φόρο εισοδήματος και έχουν μπει στον κατάλογο των οφειλετών με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι οριακά υψηλότερο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες του 2018 (πληρώνοντας δόσεις από ρυθμίσεις), αλλά και από τα προηγούμενα έτη. Τον Ιούνιο το ποσό των συνεπών ήταν 56,8%, τον Μάιο 54,47%, ενώ το 2017 το ποσοστό ήταν στο 67,86%, το 2016 στο 68,62%, το 2015 στο 63,83% και το 2014 στο 65,44%.

Όσοι δεν πλήρωσαν έγκαιρα τον φόρο εισοδήματος μπήκαν στη λίστα των οφειλετών και απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών τον Ιούλιο ανήλθε σε 3.933.628 και παρουσίασαν αύξηση κατά 206.212 σε σύγκριση με τον μήνα Ιούνιο.

Επίσης, οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 48.861, σε 1.742.903.

Οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκαν επίσης κατά 6.073 και διαμορφώθηκαν σε 1.143.308.

Κρίσιμος μήνας θεωρείται και ο Σεπτέμβριος καθώς είναι ο πρώτος μήνας της φετινής χρονιάς κατά τον οποίο συμπίπτει χρονικά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (σ.σ.: αθροιστικά δηλαδή, θα πρέπει να υπάρξουν κοντά στα 10 εκατομμύρια καταβολές χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι πληρωμές των νομικών προσώπων).

user
Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Την επαναφορά του κατώτερου εγγυημένου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαία, την επαναφορά των διατάξεων του ν. 1876/90 για την μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων και...

Ήπειρος

“Νοικάρης” από συνήθεια και όχι από πραγματική ανάγκη αποδεικνύεται τελικά το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς παρά την ιδιόκτητη περιουσία του προτιμά να πληρώνει ενοίκιο, για...

Ήπειρος

Επείγον έγγραφο στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, με αφορμή τη διαγραφή υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου. Ο Δήμαρχος...

Copyright © 2021 Giga FM 105.4

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC