Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Πολιτική

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Πέντε βήματα για την Ελλάδα του αύριο

%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%82Αλλαγή σελίδας στη χώρα με πέντε βήματα περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζοντας την 81η ΔΕΘ, σημειώνοντας παράλληλα πως μπαίνει τέλος σε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Επανέλαβε πως τα έσοδα από τον διαγωνισμό για τις άδειες θα επιστρέψουν στον λαό.

Για τον ΕΝΦΙΑ εξήγγειλε σε πρώτη φάση επέκταση απαλλαγών μέσα στο 2017, ενώ μίλησε για αντικατάστασή του από έναν δικαιότερο φόρο μέσα στην επόμενη διετία.

Η ομιλία ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση και χωρίς να μεταδίδεται από τα ιδιωτικά κανάλια λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει κηρυχθεί για τις επαπειλούμενες χιλιάδες απολύσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι το θετικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ειδικά για τη διαπραγμάτευση επί των εργασιακών, σημείωσε πως «έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Δεύτερο βήμα, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι το θέμα του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup.

Τρίτο βήμα είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές.

Τέταρτο βήμα είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για το 2017 και πέμπτο, η βιώσιμη και διαρκής δίκαιη ανάπτυξη, που δεν θα καταγράφεται μόνο στους δείκτες, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.

«Γυρίζουμε σελίδα, αφού διαβάσαμε καλά την προηγούμενη και αντλήσαμε το δίδαγμα της» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΕΝΦΙΑ

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επέκταση απαλλαγών μέσα στο 2017, ενώ μίλησε για αντικατάστασή του από έναν δικαιότερο φόρο μέσα στην επόμενη διετία. Επίσης, εξήγγειλε μείωση έμμεσων φόρων εντός διετίας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ώς και τις 31/12/2016, ώστε να μπορούν να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι εάν είναι συνεπείς στις τρέχουσες οφειλές του.

Επίθεση σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Ο Αλ.Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι χωρίς την «κυβερνητική ανατροπή του 2015», ο ελληνικός λαός θα είχε μια επιπλέον απώλεια της τάξης των 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, καθώς τα πλεονάσματα ύψους 3% το 2015 και 4,5% από το 2016 και μετά, στα οποία είχε δεσμευτεί ο κ. Σαμαράς «μόνο με αίμα θα επιτυγχάνονταν».

Και συνέχισε: «Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να βγάλουμε αυτή τη θηλιά από το λαιμό της χώρας. Οι στόχοι για τα πλεονάσματα που προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι πλέον πολύ χαμηλότεροι. Δόθηκε μια ανάσα για την κοινωνία και την οικονομία».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πέτυχε όσα επιθυμούσε «λόγω ενός συντριπτικού συσχετισμού δύναμης στην Ευρώπη», όμως πέτυχε έναν συμβιβασμό «που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για το αύριο, που σταματά το αέναο καθοδικό σπιράλ της αποεπένδυσης, των απολύσεων και της μείωσης των μισθών».

«Κατανοώ απολύτως ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα εργαλεία για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, αναπτυξιακό ταμείο για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, αναπτυξιακός νόμος, κλπ), ενώ απηύθυνε πρόσκληση στους εγχώριους και στους ξένους επενδυτές να επενδύσουν χωρίς δισταγμό στην ελληνική οικονομία.

«Πρόγραμμα τέλος σε δύο χρόνια»

«Στο τέλος της επόμενης διετίας φεύγουμε οριστικά από το πρόγραμμα, καθώς θα έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε το ύψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μέσα στην επόμενη διετία διεύρυνση της φορολογικής βάσης, και άμεσα πρόβλεψη για χρήση πλαστικού χρήματος, δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για επιχειρηματίες και νόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων.

Ειδικά για το τελευταίο απηύθυνε και προειδοποίηση: «Όσοι δεν το πράξουν θα το μετανιώνουν γιατί θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες. Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει».

Τα 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το έσοδο των 246 εκατ. ευρώ από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες -ένα έσοδο που οι κυβερνήσεις της διαπλοκής όλα τα προηγούμενα χρόνια στερούσαν από τον ελληνικό λαό, όπως είπε- θα επιστρέψουν στον λαό:

* Για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας.

* Για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

* Για την χρηματοδότηση του προγράμματος «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

* Για την πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών και γιατρών μέσα στους επόμενους μήνες σε δημόσια νοσοκομεία.

Για την Παιδεία

Ως προς τις αλλαγές στον χώρο της Παιδείας ο πρωθυπουργός εξήγγειλε:

* Γενίκευση του ολοήμερου σχολείου

* Περιορισμό των εξετάσεων στα γυμνάσια

* Κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών

* Ίδρυση 7.000 μαθητικών βιβλιοθηκών

* Προσλήψεις 23.000 αναπληρωτών καθηγητών

* Προσλήψεις αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής

* Διορισμοί σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (500 μέλη ΔΕΠ για το 2016 και άλλοι τόσοι μέσα στο 2017).

* Υποτροφίες σε 2.700 φοιτητές, που θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια, ύψους 500 ευρώ το μήνα, πέραν του επιδόματος ενοικίου.

* Μέσω ΕΣΠΑ νέες τριετείς υποτροφίες ύψους 81 εκατομμυρίων για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, στον προϋπολογισμό του 2017 θα δοθούν 900 εκατ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση και την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης πανελλαδικά.

Ειδική αναφορά στην ομιλία του έκανε ο πρωθυπουργός στα δημόσια έργα, λέγοντας ότι η κατάσταση που παρελήφθη ήταν χαώδης και προσβλητική για τη χώρα.

«Έργα που είχαν σταματήσει είτε λόγω έλλειψης πόρων είτε λόγω καταγγελίας συμβάσεων από τους επενδυτές, χρονοδιαγράμματα πεταμένα στον κάλαθο των αχρήστων και λεόντειες συμβάσεις που ζημίωναν το ελληνικό δημόσιο» ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση κατάφερε την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων που είχαν παγώσει, την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων για τους αυτοκινητόδρομους και τον επαναπροσδιορισμό και την παρακολούθηση των χρονοδιαγραμμάτων.

«Να αλλάξουμε κι εμείς, όχι μόνο οι άλλοι»

«Η Ελλάδα θα αλλάξει μόνο αν εμείς αλλάξουμε τρόπο σκέψης και στρατηγική, αν σταματήσουμε να έχουμε το μυαλό μας μόνο στα δημόσια οικονομικά και στραφούμε στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Ανέφερε ότι είναι ανάγκη για τη χώρα να δημιουργηθεί νέος πλούτος και να αλλάξει ο τρόπος διανομής του μέσω της καινοτομίας, της έρευνας, και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Τόνισε ότι στρατηγικός στόχος είναι να μάθει η Ελλάδα να λειτουργεί πέρα από πρακτικές που μας έφεραν ως εδώ: Τη διαφθορά, τη γενικευμένη φοροδιαφυγή, τη μαύρη εργασία, τη διαπλοκή, το πελατειακό κράτος και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά  Στα πλαίσια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με μέτρα ενίσχυσης για τις οικονομικά ευάλωτες...

Άρθρα & Απόψεις

Σενάρια εκλογών από την ΔΕΘ Με το βλέμμα στραμμένο στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ και τις αμέτρητες αντιδράσεις, που αυτές έφεραν,...

Οικονομία

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε από τη ΔΕΘ το πρόγραμμα για την απασχόληση των νέων ηλικίας 18-29 ετών. Πρόκειται για το πρόγραμμα “Πρώτο ένσημο”....

Κοινωνία

Επιστροφή Στα Θρανία Σήμερα Δημοτικών Νηπιαγωγείων. Παρά τις επιφυλάξεις, κουδούνι χτύπησε σήμερα για τους μαθητές και τις μαθήτριες των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων....

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC