Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Πολιτική

O East-Med στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Η συνεργασία στα ενεργειακά και ιδιαίτερα η προώθηση του σχεδίου για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East–Med αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου.

Όπως αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο East–Med είναι ένα έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας, το οποίο φαίνεται να αποκτά όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες να λάβει σάρκα και οστά.

Η προοπτική αυτή φαίνεται, δε, να ενισχύεται όσο βαθαίνει η έλλειψη εμπιστοσύνης στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, αλλά και ευρύτερα των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ με τη γείτονα (το φυσικό αέριο του Ισραήλ και της Κύπρου θα μπορούσε να περάσει στην Ευρώπη είτε υποθαλάσσια στην Ελλάδα μέσω του East–Med είτε από την Τουρκία -λύση που θα είχε το μικρότερο κόστος- είτε από σταθμούς υγροποιημένου αερίου με τάνκερ).

Μάλιστα, δεν αποκλείεται στο τραπέζι των συζητήσεων να τεθεί το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018. Μάλιστα, θα συζητηθεί η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Γενικότερα, κατά την ελληνική κυβέρνηση, η 4η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών και ενισχύει το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (το Ισραήλ είναι μια στρατιωτική υπερδύναμη στην περιοχή σε πολύ στενή συμμαχία με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία).

Στη σύνοδο που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει εκτός από τις τριμερείς συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διμερείς συνομιλίες και με τους δύο ηγέτες και ταυτόχρονα θα υπογραφούν και σημαντικές συμφωνίες.

Εκτός από τα ενεργειακά, θα συζητηθούν μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πιο συγκεκριμένα στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται τα εξής ζητήματα:

– Ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου
– Το Μεσανατολικό
– Ο ρόλος του Ιράν
– Εξελίξεις στη Συρία

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η συμφωνία που θα υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και τους ομολόγους του, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα, ένα σχέδιο το οποίο είχε προωθήσει ενεργά η ελληνική πλευρά εδώ και ενάμιση χρόνο.

Επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών τόσο σε τριμερές επίπεδο (με Κύπρο και Ισραήλ) όσο και διμερώς με το Ισραήλ.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί: Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Ερντογάν: Δείγμα του πολιτισμού των Ελλήνων η βύθιση των σκαφών Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη για μία ακόμη φορά σε ακραία...

Διεθνή

Η Τουρκία απέκτησε 4ο γεωτρύπανο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι πλέον η Τουρκία διαθέτει και τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο. Γεωτρύπανο το οποίο διαθέτει τεχνολογία...

Πολιτική

Τρεις φρεγάτες Belharra αποκτά η Ελλάδα Η Ελλάδα και η Γαλλία προχώρησαν στην υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία και την...

Θεσπρωτία

Δήμος Ηγουμενίτσας – Εμβολιασμοί Κατ’ Οίκον Το πρόγραμμα εμβολιασμών κατ’ οίκον για τους πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν προχωράει. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC