Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Διεθνή

Ο Τραμπ κατηγορεί τον ΟΠΕΚ για τις αυξήσεις τιμών πετρελαίου.

Αν στόχος του Ντόναλντ Τραμπ είναι με τις διαρκείς επιθέσεις εναντίον του ΟΠΕΚ να επαναφέρει την ηρεμία στην αγορά πετρελαίου και να οδηγήσει σε πτώση τις τιμές, τότε όχι μόνο δεν το πετυχαίνει, αλλά οδηγεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το βράδυ της Τρίτης, ο Τραμπ κατηγόρησε το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών ότι «κατακλέβει τον υπόλοιπο πλανήτη». Πριν από λίγες ημέρες είχε μιλήσει για «μονοπώλιο» και ζητούσε από τον οργανισμό να μειώσει εδώ και τώρα τις τιμές.

Τα σχόλια του εκτίναξαν την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι, σε επίπεδα, που είχαμε να δούμε από το Νοέμβριο του 2014 και ανάγκασαν σοβαρούς οίκους να μιλήσουν για επιστροφή των τιμών στα 100 δολάρια. Στις μεταμεσονύχτιες συναλλαγές στο Λονδίνο η τιμή του μπρεντ ανήλθε έως και τα 82,55 δολάρια, ενώ αυτή την ώρα (10:15 π.μ,) κινούνται στα 82,05 δολάρια το βαρέλι.

«Υπερασπιζόμαστε αυτά τα έθνη χωρίς αντάλλαγμα και εκείνα σπεύδουν να μας εκμεταλλευθούν οδηγώντας στα ύψη τις τιμές» υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά είπε την….μισή ιστορία.

Το καρτέλ δεν είναι πια μονοπώλιο. Καλύπτει περίπου το 1/3 των αναγκών του πλανήτη, καθώς παράγει περί τα 32 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όταν η ζήτηση υπερβαίνει τα 100 εκατ. βαρέλια. Η αμερικανική παραγωγή καλπάζει τα τελευταία χρόνια, υποσκελίζοντας αυτή τη Σαουδικής Αραβίας, ενώ σε δύναμη- κλειδί έχει αναδειχθεί και η Ρωσία.

Οι τιμές έσπασαν το φράγμα των 80 δολαρίων, όταν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία αποφάσισαν την περασμένη Κυριακή, να μην ρίξουν περισσότερο αργό στην αγορά. Κινούνταν ήδη όμως πολύ κοντά σε αυτά τα επίπεδα και η συνεδρίαση των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών για να διερευνηθεί κατά πόσο απαιτείται αύξηση της προσφοράς, κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ έναντι του Ιράν και σε μικρότερο βαθμό της Βενεζουέλας.

Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ και το αργό του αποσύρεται από την αγορά με εντολή Τραμπ. Το γεγονός ότι Σαουδική Αραβία και Ρωσία δεν θέλουν να υπακούσουν στη δεύτερη εντολή του Αμερικανού προέδρου να καλύψουν εκείνες το κενό, που δημιουργείται για να μην υποφέρουν οι χώρες- εισαγωγείς και να μην φουσκώνουν οι τιμές της βενζίνης για τους Αμερικανούς καταναλωτές, έχει να κάνει βεβαίως με το γεγονός ότι με το πετρέλαιο στα 80 δολ. βλέπουν τα ταμεία τους να γεμίζουν.

Ο Τραμπ έχει λόγους να κατηγορεί τον ΟΠΕΚ ότι «κατακλέβει τον πλανήτη», αλλά και ο Οργανισμός μπορεί εύκολα να του επιστρέφει τη κατηγορία.

user
Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

  Την ανιούσα έχουν ακολουθήσει οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να μην ρίξει επιπλέον βαρέλια στην αγορά,...

Διεθνή

Σε μίνι ράλι επιδίδονται σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να διατηρήσουν ως έχει τη μεταξύ...

Οικονομία

Την κατ’ αρχήν επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος από την Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες, προανήγγειλε την Τρίτη το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ....

Οικονομία

Με μια ακόμη ελληνική αρνητική πρωτιά ξεκινάει το 2017: με τη νέα αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των καυσίμων, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον σε...

Copyright © 2021 Giga FM 105.4

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC