Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Διεθνή

Βρετανία:πολιτικές αναταράξεις για το σκληρό brexit.

Πολεμική είναι η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στη Βρετανία μετά τις έντονες προειδοποιήσεις του διοικητή της Τραπέζης της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ότι επίκειται μία κρίση καταστροφικότερη από εκείνην του 2008, εάν δεν υπάρξει εμπεριστατωμένη συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. (Brexit) και αντίστοιχη πρόβλεψη για μεταβατική περίοδο (29/3/2019 – 31/12/2020).

Εχει ενημερώσει την κυβέρνηση των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι ότι, σε αυτήν την προοπτική, οι τιμές των κατοικιών στη χώρα ενδέχεται να υποχωρήσουν 35% και τα επιτόκια των στεγαστικών να εκτιναχθούν στο 4%.

Οι υπέρμαχοι της εξόδου της Βρετανίας τον κατηγορούν ότι σπέρνει τον πανικό, εκφοβίζοντας τον βρετανικό λαό να μην πάει σε σκληρό Brexit. Εκείνος αποπειράται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, δηλώνοντας ότι είναι ευθύνη μίας κεντρικής τραπέζης να μην εφησυχάζει σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές.

Το πόσο κρίσιμες είναι φαίνεται και από κάτι άλλο. Οπως δήλωσε χθες αποκλειστικά στην εφημερίδα των Financial Times η Εμιλι Θόρνμπερι, βουλευτής των Εργατικών και σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, το κόμμα της θα καταψηφίσει οποιαδήποτε συμφωνία φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση Μέι.

Εάν, δε, και ορισμένοι αντάρτες της κυβέρνησης υλοποιήσουν τις απειλές τους και δεν υπερψηφίσουν τη συμφωνία, αυτομάτως η Μέι ούτε θα έχει πλέον την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή ούτε θα μπορεί να προσβλέπει σε στήριξη των Εργατικών. Κατά τις εκτιμήσεις της Εμιλι Θόρνμπερι, η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό αυτές τις συνθήκες θα πέσει μέχρι τα Χριστούγεννα. «Δεν νομίζω πως είναι σε θέση οι Συντηρητικοί να φθάσουν σε μία ικανοποιητική συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας. Από μέρους μας, πάντως, τασσόμαστε υπέρ νέων εκλογών και όχι ακόμα ενός δημοψηφίσματος», δήλωσε η κ. Θόρνμπερι.

Στην κόψη του ξυραφιού

Ο Μαρκ Κάρνεϊ δεν μασάει τα λόγια του και δεν πτοείται από τις επιθέσεις των αντιευρωπαϊστών οπαδών του Brexit. Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, που είχε με κυβερνητικά στελέχη, ο διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας εξέφρασε την ανησυχία του «επειδή η κρίση τελικά δεν μας δίδαξε πολλά πράγματα».

Χωρίς να χαϊδεύει αυτιά, τόνισε ότι η τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμη για τη χειρότερη έκβαση στη διαδικασία του Brexit και όχι την καλύτερη. Eν τω μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ περιόδευσε αυτή την εβδομάδα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για επαφές με ομολόγους του, δηλώνοντας ότι αυξάνονται οι πιθανότητες της μη συμφωνίας. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε ζητήσει από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τη στήριξή του να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία της συμφωνίας του Brexit και να αρθούν τα εμπόδια.

Από πλευράς του ο διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ανέφερε πως οι βρετανικές τράπεζες έχουν υποβληθεί σε δοκιμασία, ώστε να αποδειχθεί εάν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μία κατάσταση όπου ταυτοχρόνως τα επιτόκια των στεγαστικών θα φθάσουν το 4%, οι τιμές κατοικιών θα υποχωρήσουν 35% και η ανεργία θα εμφανίσει άνοδο.

Και αυτή η δοκιμασία έγινε λαμβάνοντας ακόμα δύο μεταβλητές υπ’ όψιν: το να μην υπάρξει συμφωνία του χρόνου τον Μάρτιο, οπότε τυπικά ξεκινά η μεταβατική περίοδος (29/3/2019) και το να μην έχει συναφθεί συμφωνία στη λήξη της μεταβατικής περιόδoυ (31/12/2020). Ερωτηθείς, εάν υπάρχει πιθανότητα να γίνουν μαζικές αναλήψεις σε μία έκρυθμη κατάσταση, απάντησε ότι «μέλημά μας είναι να συμβεί ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να μπορούν τότε οι τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστό στην οικονομία και τους πολίτες».

Σημειωτέον ότι την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων στο 0,75% δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας έκανε λόγο για μία συγκρατημένη άνοδο, όντας ο πληθωρισμός άνω του 2%, δηλαδή του επισήμου στόχου. Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον σταδιακών αυξήσεων, ώστε να ελέγχεται ο πληθωρισμός.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Σημαντικές παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αγγλία στα καίρια ζητήματα της αλιείας, τις εγγυήσεις για τον θεμιτό ανταγωνισμό και τη...

Διεθνή

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα την απάντησή τους προς το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ακολούθως ο...

Διεθνή

Επειδή κάποιες φορές οι συνθήκες και τα γεγονότα το επιτρέπουν, είναι ώρα να πούμε ότι ο Gigafm 105.4 επιβεβαιώνεται πλήρως για τα όσα αναφέρονταν...

Διεθνή

  Σκληρή γραμμή έναντι της Βρετανίας επιλέγει η γερμανική κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, το Βερολίνο απορρίπτει την ιδέα της Τερέζα Μέι...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC