Την ώρα που η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι,εξαπολύει πυρά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αδιαλλαξία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και ζητεί «περισσότερο σεβασμό», οι 27 τονίζουν ότι είναι το Λονδίνο εκείνο, που θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πιο ρεαλιστικό σχέδιο και ενώ διαβεβαιώνουν πως θέλουν συμφωνία, δηλώνουν έτοιμοι ακόμη και για το κακό σενάριο.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ναταλί Λουαζό. Σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό France In σημείωσε πως το Παρίσι επιθυμεί μία καλή συμφωνία για το Brexit και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό είναι εφικτό παρά την αποτυχία των συνομιλιών στο Σάλτσμπουργκ. Τόνισε όμως παράλληλα ότι η γαλλική κυβέρνηση προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο του «no deal».

«Ας φανταστούμε ότι δεν καταλήγουμε σε συμφωνία. Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά η Λουαζό.

Την ίδια ώρα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε ρεπορτάζ του επισημαίνει πως η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι οι επιπτώσεις από ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι «σχετικά μικρές» στην αγορά εργασίας της χώρας.

Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται την απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ σε ερώτηση του αριστερού κόμματος Die Linke, σύμφωνα με την οποία τον Δεκέμβριο του 2017 εργάζονταν στη Γερμανία περίπου 41.000 Βρετανοί, ένας αριθμός που, όπως εκτιμά το Βερολίνο, δεν είναι σημαντικός σε σχέση με το σύνολο της αγοράς εργασίας.

Η Γερμανία απορρίπτει την πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να διατηρηθεί η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας μετά το Brexit, όμως να τερματιστεί η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών.