Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν Βιογραφικό
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν Βιογραφικό
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν Βιογραφικό

Διεθνή

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Βιογραφικό

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν Βιογραφικό της επόμενης προέδρου της Κομισιόν. Είναι το πρόσωπο που αποτελεί την πρόταση των ηγετών για τη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γεννήθηκε το 1958 στις Βρυξέλλες. Ο πατέρας της, Ερνστ Άλμπρεχτ, υπηρετούσε ως επικεφαλής του γραφείου του τότε Γερμανού Επιτρόπου. Φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο μέχρι τα 13 της χρόνια. Μιλάει εξαιρετικά γαλλικά και αγγλικά, ενώ υποστηρίζει την μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Η θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είναι  το αποκορύφωμα της μέχρι τώρα καριέρας της κυρίας φον ντερ Λάιεν. Θα γίνει η πρώτη γυναίκα στο πόστο αυτό. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σπούδασε οικονομικά στο Γκέτινγκεν και το Μύνστερ. Κατόπιν στο London School of Economics, όπου μάλιστα χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Ρόουζ Λάντσον». Θεωρείτο πιθανός στόχος της γερμανικής αριστερής τρομοκρατίας. Λίγο μετά αποφάσισε να σπουδάσει Ιατρική, για να αποφοιτήσει το 1987 από το Πανεπιστήμιο του Ανόβερου.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν Βιογραφικό και οικογένεια. Τα επόμενα χρόνια απέκτησε επτά παιδιά με τον καθηγητή ιατρικής Χάικο φον ντερ Λάιεν. Αποτέλεσε ιδανική επιλογή για το υπουργείο Οικογένειας στην πρώτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, το 2005. Ακολούθησαν το υπουργείο Εργασίας το 2009 και το υπουργείο Άμυνας το 2014 και το 2017. Θέση για την οποία φημολογείται ότι «εκβίασε» την καγκελάριο, απειλώντας ακόμη και με αποχώρηση από την πολιτική.

Υπουργός Οικογένειας και υπουργός Άμυνας στις κυβερνήσεις Μέρκελ.

Το έργο της στα υπουργεία από όπου πέρασε ουδέποτε έμεινε απαρατήρητο. Ως υπουργός Οικογένειας διέθεσε ένα σημαντικό ποσό για την δημιουργία παιδικών σταθμών, προκαλώντας την αντίδραση του κόμματός της. Θεσμοθέτησε και την δίμηνη άδεια πατρότητας, την οποία οι Βαυαροί εταίροι της του CSU περιέγραψαν ως «πρακτική στην αλλαγή πάνας». Ως υπουργός Εργασίας καλλιέργησε το προφίλ της «κοινωνικής συνείδησης» του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των όρων μετανάστευσης εργατικού δυναμικού στην Γερμανία. Υπέρ της εισαγωγής του κατώτατου μισθού. Υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και υπέρ της ποσόστωσης στην συμμετοχή γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια επιχειρήσεων.

Εκείνη την περίοδο το όνομά της ακούστηκε ακόμη και για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, την θέση του Ομοσπονδιακού Προέδρου. Οι εσωκομματικές ισορροπίες τελικά άλλαξαν τα σχέδια της κυρίας Μέρκελ. Το 2014 όλοι πίστευαν ότι η Καγκελάριος θα της ανέθετε το υπουργείο Υγείας. Η ίδια ωστόσο είχε μεγαλύτερες και πιο διεθνείς φιλοδοξίες. Ζήτησε επιτακτικά το υπουργείο Άμυνας. Όμως δεν συνεχίστηκαν οι προηγούμενες επιτυχίες της. Η ίδια υποστήριζε πάντα την ενεργότερη εμπλοκή της Γερμανίας σε διεθνείς αποστολές. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις όμως την εξέθεσαν κατ΄ επανάληψη.

Κακή συντήρηση, ελλείψεις και διοικητικές δυσλειτουργίες την έφεραν συχνά στην – αρνητική – επικαιρότητα. Το όνομά της βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σταθερά στις τελευταίες θέσεις των δημοσκοπήσεων. Κατηγορήθηκε για λογοκλοπή στο διδακτορικό της, από την οποία τελικά απαλλάχθηκε. Θα έλεγε κανείς ότι η δημόσια εικόνα της ενδεχόμενης Προέδρου της Επιτροπής έχει τα τελευταία χρόνια αν μη τι άλλο σκιές. Ίσως για αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αποφάσισε και την ανάθεση πολλών από τις υποθέσεις του υπουργείου Άμυνας σε ιδιωτική εταιρία. Κόστισε στους Γερμανούς 200 εκατομμύρια σε δύο χρόνια.

Για την υπόθεση αυτή, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγους μήνες Εξεταστική Επιτροπή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Η κ. φον ντερ Λάιεν παραπέμφθηκε καθώς δεν έπεισε με τις εξηγήσεις της στο αρχικό στάδιο. Για αυτόν τον λόγο η επιλογή της ως διαδόχου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας. Κυρίως από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και των Πρασίνων.

Για ποιες θέσεις είχε ακουστεί το όνομά της.

Εκτός από την Ομοσπονδιακή Προεδρία – στην οποία λέγεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ προωθούσε παλιότερα τους πιθανούς δελφίνους του CDU. Το όνομά της έχει κατά καιρούς ακουστεί για πολλές θέσεις. Υπουργείο Οικονομικών μετά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ και πρόσφατα για την θέση του Γερμανού Επιτρόπου. Η Άνγκελα Μέρκελ θα την προτιμούσε ενδεχομένως και ως διάδοχό της στο κόμμα. Αλλά η αρνητική της εικόνα στην κοινή γνώμη δεν επέτρεψε στα σχέδιά της να προχωρήσουν.   Οι φίλοι της Γερμανίδας πολιτικού λένε συνήθως ότι «αφού μπορεί να διοικήσει το υπουργείο Άμυνας, μπορεί να κάνει τα πάντα». Οι εχθροί της ωστόσο, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, επιμένουν ότι πρόκειται για «υπερτιμημένη περίπτωση, δημιούργημα των ΜΜΕ».

Η στάση απέναντι στην Ελλάδα.  

Απέναντι στην Ελλάδα η κυρία φον ντερ Λάιεν υπήρξε πάντα αυστηρή. Ήδη το 2011 ζητούσε να δοθούν από την Αθήνα εγγυήσεις για την οικονομική βοήθεια των εταίρων π.χ. με τα αποθέματα χρυσού και συμμετοχή σε δημόσιες επιχειρήσεις. Η πρότασή της απορρίφθηκε εμφατικά από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αρκετά πιο ευγενικά από την Άνγκελα Μέρκελ. Σε όλη την διάρκεια των ελληνικών προγραμμάτων υποστήριζε πάντως σθεναρά την πολιτική των μνημονίων. Είχε ασκήσει κριτική και για την πολιτική προσέγγισης προς την Μόσχα.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

Ιωάννινα – υποψηφιότητα για το πρόγραμμα “100 ενεργειακά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις” Ο Δήμος Ιωαννιτών θέτει υποψηφιότητα για το πιλοτικό πρόγραμμα “100 ενεργειακά ουδέτερες...

Υγεία

Πιστοποιητικά Εμβολιασμού Ψήφισε Το Εκ. Οι εμβολιασμένοι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη με την έκδοση πιστοποιητικού....

Κοινωνία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Γυναίκα, δημοσίευσε προ δύο ημερών την ετήσια έκθεση 2021 για την ισότητα των δύο...

Διεθνή

Νομοθετική πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στις 17 Μαρτίου Την υιοθέτηση νομοθετικής πρότασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό εμβολιασμού» (Digital Green...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC