Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Uncategorized

Δεν κάνει πίσω ο Ερντογάν

πλατεία ταξίμΈνα διπλό παιχνίδι ανακατάληψης της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες. Από την μια πλευρά η κυβέρνηση Ερντογάν προωθεί όλο και μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών στην Πόλη, μεταφέροντάς τους από τα βάθη της Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά οι διαδηλωτές επιχειρούν την ανακατάληψη της πλατείας Ταξίμ (προπύργιο του αγώνα τους) και του πάρκου Γκεζί, ενώ έχουν την συμπαράσταση των συνδικάτων εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που προχωρούν σήμερα σε 24ωρη απεργία.

Όπως μεταδίδει το BBC, χθες έφθασαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ περίπου 1.000 αστυνομικοί από το Ντιαρμπακίρ και το Σιρνάκ προκειμένου να ενσωματωθούν στις δυνάμεις καταστολής της Κωνσταντινούπολης. Επίσης 350 αστυνομικοί που υπηρετούν στο αεροδρόμιο είχαν αναπτυχθεί στο κέντρο της Πόλης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές.

Στο μεταξύ, το Βερολίνο κάλεσε την Άγκυρα να «σεβαστεί το δικαίωμα» των πολιτών «να διαδηλώνουν και να εκφράζονται», εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας στέλνει, με την «ατυχή συμπεριφορά της (…) άσχημα μηνύματα».

«Η γερμανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την προειδοποίησή της: η ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένες, οι ειρηνικοί πολίτες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού», έγραψε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ μέσω Twitter αντιδρώντας στις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία.

Σε άλλο μήνυμά του μέσω του ιδίου ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης, ο Ζάιμπερτ εξάλλου τάχθηκε υπέρ της «συνέχισης του διαλόγου» στην Τουρκία, προσθέτοντας πως «η γερμανική κυβέρνηση καλεί εκ νέου όλα τα μέρη να επιδείξουν σύνεση».
«Η τουρκική κυβέρνηση έστειλε με την ατυχή συμπεριφορά της μηνύματα εντελώς λαθεμένα, από την μια στην ίδια της τη χώρα, κι από την άλλη σε όλο τον κόσμο και επίσης σε εμάς, στην Ευρώπη», επισήμανε από την δική του πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

«Αυτές τις τελευταίες ημέρες είχαμε ελπίσει ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωνόταν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος χαρακτήρισε «οπισθοδρόμηση» για την Τουρκία την κλιμάκωση των επεισοδίων βίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας ZDF.

«Αναμένω από την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλλει στον κατευνασμό (…) και ότι θα κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτών οι οποίοι επιθυμούν να ασκούν το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας. Πρόσθεσε πως «όταν γίνονται διαδηλώσεις, αυτό αποτελεί ένδειξη (της ύπαρξης) μιας ώριμης κοινωνίας των πολιτών», για να προσθέσει ότι «δεν πρέπει να τρομάζουμε εξαιτίας αυτού, πρέπει να χαιρόμαστε».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δύο από τα μεγαλύτερα τουρκικά συνδικάτα κάλεσαν χθες Κυριακή σε γενική απεργία από σήμερα Δευτέρα σε όλη τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι αντιτίθενται στον πρωθυπουργό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη Γερμανία φιλοξενείται η μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και χθες σημειώθηκαν διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς αυτούς που αντιτίθενται στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση Ερντογάν.

Ανοικτή επιστολή υπέγραψαν εξάλλου περίπου 20 πολύ γνωστές μορφές του καλλιτεχνικού κόσμου -περιλαμβανομένου του Φατίχ Ακίν, του Γερμανού τουρκικής καταγωγής σκηνοθέτη-, καλώντας την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ από κοινού με άλλους ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβει πρωτοβουλία για να συμβάλει να δοθεί ένα τέλος στη βία.

«Τα γεγονότα και οι εξελίξεις στην Τουρκία μιλούν αφ’ εαυτών. Παρακαλούμε μην παραμείνετε παθητική. Μαζί με τους Ευρωπαίους ομολόγους σας διασφαλίστε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα σταματήσει τη βία που ασκεί εναντίον του πληθυσμού αμέσως», ανέφεραν οι καλλιτέχνες στην επιστολή, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Εξάλλου, ο Ακίν υπογράφει μια ανοικτή επιστολή προς τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τονίζοντας: «απευθύνω έκκληση στην συνείδησή σας – σταματήστε αυτήν την τρέλα».

Από την πλευρά της η συμπρόεδρος των Πρασίνων, του οικολογικού κόμματος της αντιπολίτευσης της Γερμανίας, η Κλαούντια Ροθ, η οποία μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να διαδηλώσει στο πλευρό όσων αντιτίθενται στον Ερντογάν, εξεγέρθηκε χθες σε συνέντευξή της στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD εναντίον της «βάρβαρης βίας» από μέρους των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Πηγή: www.real.gr

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Η Τουρκία απέκτησε 4ο γεωτρύπανο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι πλέον η Τουρκία διαθέτει και τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο. Γεωτρύπανο το οποίο διαθέτει τεχνολογία...

Διεθνή

Φον Ντερ Λάιεν Ερντογαν Και Ουσία Των Σχέσεων ΕΕ Τουρκίας. Η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν. O οποίος σε μια ένδειξη έπαρσης άφησε...

Πολιτική

Ελλάδα-Λιβύη Νέο Πλαίσιο Σχέσεων. Ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις με τη Λιβύη, σηματοδοτεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη. Το τελευταίο διάστημα...

Διεθνή

Την πρόθεση να αυξήσει τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC