Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Εξωτερική Πολιτική Της Τουρκίας
Εξωτερική Πολιτική Της Τουρκίας

Άρθρα & Απόψεις

Κατανοώντας την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

Κατανοώντας Την Εξωτερική Πολιτική Της Τουρκίας

Οι γεωστρατηγικές σχέσεις και το γεωπολιτικό τοπίο διαμορφώνονται και αναδιαμορφώνονται διαρκώς, με ισορροπίες δυνάμεων και κρατών, συμφέροντα και επιδίωξη εκπλήρωσης σκοπών και ανάγνωση τους από την επιστημονική κοινότητα. Σε επίπεδο ερευνητικού ενδιαφέροντος οι αλλαγές που συμβαίνουν, δημιουργούν πολιτικές ευκαιρίες και ζητήματα ταυτότητας κρατών και θέσης στον παγκόσμιο χάρτη.

Στο «μικροσκόπιο» του ελληνικού ενδιαφέροντος παραμένει σαφώς η γείτονα χώρα Τουρκία, με μια σχέση πολυτάραχη και κυρίως ανυποχώρητη σε σφοδρότητα και προκλήσεις. Αναλύσεις επί αναλύσεων παρουσιάζουν το «πλάνο» της σχέσης αυτής (και όχι αδίκως), ωστόσο παραμένει θεμιτό να διαθέτουμε σφαιρική εικόνα επί των ζητημάτων. Δεν σημαίνει, όμως, ότι μια ανάλυση θα επιφέρει και εξηγήσεις ή λύσεις.

Η κατανόηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας αποτελεί «κλειδί» στην περαιτέρω εξήγηση της συνολικής παρουσίας του κράτους. Αν και μοιάζει τόσο κοντά μας και τόσο οικεία, παρουσιάζει ένα μοτίβο μεταβάσεων και ριζικών αλλαγών.

Πρόκειται για ένα κράτος με ολοκληρωτικό καθεστώς, σχεδόν υδροκέφαλο. Η διακυβέρνηση του «AKP» και του προέδρου Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει οδηγήσει σε ολική αναμόρφωση, ξεκινώντας εσωτερικά. Το καθεστώς της Άγκυρας διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε δεν μπορεί οποιοδήποτε θεσμικό όργανο πλέον, να εμποδίσει ή να ασκήσει έλεγχο στις αυθαιρεσίες του.

Ο πρόεδρος του έχει συγκεντρώσει όλη την επικράτεια στα χέρια του και πλέον αποτελεί τον μοναδικό υπεύθυνο λήψης αποφάσεων. Τα γεγονότα που παρακολουθούμε ως βιαιότητες, αποτέλεσαν ενέργειες «εκκαθάρισης». Το καθεστώς εμπόδισε οποιαδήποτε «φωνή» επιθυμούσε να ανατρέψει το ίδιο το καθεστώς. Υπαλληλικό προσωπικό, στρατός και ασφάλεια, διανοούμενοι και επιστημονικά λόμπι, όλοι αποτέλεσαν εχθρούς, που έπρεπε να εξουδετερωθούν.

Η εσωτερική αυτή διαδικασία ακολουθεί την πορεία της εξωτερικής πολιτικής, η οποία είναι ακόμη πιο ταραχώδης. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι σημαντική για την όλη την πολιτική εξουσία.

«Περίοδοι εξωτερικής πολιτικής»

Διακρίνονται δύο βασικές περίοδοι: Η Τουρκία με την κατάρρευση των δυνάμεων του Ψυχρού Πολέμου, αναδύεται ως μια μεσαία περιφερειακή δύναμη μαζί με άλλες. Πρόκειται ωστόσο, για κράτος «ήπιας» ισχύος, το οποίο επιθυμούσε να προάγει την ειρήνη και την τάξη στις γύρω περιοχές, ενέργεια που θα αποτελούσε ταυτότητα της εξωτερικής του πολιτικής ατζέντας.

Εκφράζεται επομένως ένας «περιφερειακός ακτιβισμός» και η θέση του κράτους σε σχέση με την Δύση είναι περισσότερο συμπληρωματική: Η Δύση αναγνωριζόταν ως συμπλήρωμα και όχι ως εχθρός ή «ο άλλος» (από το 1959 ως και το 2002 παρέμενε «ανοιχτό» το ενταξιακό ζήτημα στην Ευρώπη).

Η δεύτερη περίοδος είναι εκείνη, που καλλιεργείται μέχρι και σήμερα. Το 2011 το «AKP» κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές. Ακολουθούν οι διαμαρτυρίες στο «Gezi» το 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Αρκούν για να υπάρξει στροφή και ριζική αλλαγή. Ο Ερντογάν προβάλλει την Τουρκία ως κυρίαρχο, κεντρικό κράτος πλέον, και η Δύση δεν είναι συμπλήρωμα, αλλά εχθρός της.

«Δημόσια παρουσία και κατηγορίες»

Ξεκινώντας από την δημόσια ρητορική κυβέρνησης και προέδρου, διακρίνουμε την αλλαγή αυτή. Εκφράζεται δημόσια η δυσπιστία προς τα δυτικά κράτη. Τα διεθνή οικονομικά λόμπι θεωρήθηκαν υποκινητές των διαδηλώσεων του 2013. Η Δύση επιδιώκει, να αποδυναμώσει την Τουρκία, να είναι εξαρτημένη και να επωφεληθεί των συμφερόντων της.

Οι κατηγορίες προχωρούν στο πολυσυζητημένο Ισλάμ. Ο Ερντογάν κατηγορεί την Δύση για «ισλαμοφοβία» και υπόθαλψη των τρομοκρατών, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις αναταραχές. Οι «αδελφοί μουσουλμάνοι» κινδυνεύουν. Η έκφραση όλων των παραπάνω συνοψίζει τον αντιδυτικισμό και την λαϊκίστική ρητορική. Δεν περιορίστηκε, ωστόσο, στην Δύση, αλλά επεκτάθηκε και σε εσωτερικούς παράγοντες.

Ασκεί σφοδρή κριτική και εκθέτει κατηγορητήρια εναντίον των προηγούμενων κυβερνήσεων και της κάθε αντιπολίτευσης ως υπαίτιους της τουρκικής υποβάθμισης και των «ευκαιριών», που είχε η Δύση να επέμβει εσωτερικά. Ο ίδιος είναι ο πλέον κατάλληλος «σωτήρας» και υποκινητής της αλλαγής και εκείνοι είναι επονείδιστοι εχθροί της «νέας Τουρκίας».

Μια σύνοψη των πολλών αυτών πληροφοριών, θα καταστήσει παραπάνω σαφές το ζητούμενο. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν αποτελεί ένα απλώς τμήμα της πολιτικής εξουσίας. Είναι η ίδια η πολιτική εξουσία. Πρόκειται για κράτος, στο οποίο ο πρόεδρος ασκεί τα καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών και ασχολείται διαρκώς με την εξωτερική πολιτική. Τα πρόσωπα που στελεχώνουν την τουρκική εξωτερική πολιτική, επιλέγονται προσεκτικά και σχεδόν δεσποτικά, αφού θεωρούνται «φύλακες του κράτους». Δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη.

Το ένα ζήτημα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα. Οι εικόνες στην Συρία, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο δεν αποτελούν σπασμωδικές ενέργειες ή απέλπιδες προσπάθειες. Πολύ περισσότερο η πολιτική δεν συστήνεται από μονάδες, αλλά αθροιστικά καταλήγει σε γεγονότα, τα οποία, όμως, αναλύουμε με μονόπλευρη σκοπιά. Είναι σημαντικό το ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, είναι η ίδια η Τουρκία. Και το αντίστροφο!

Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Ιστορία και τις Στρατηγικές Σπουδές. Κατάγεται από την Κατερίνη του νομού Πιερίας και ασχολείται με την μελέτη ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων.

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Ερντογάν: Δείγμα του πολιτισμού των Ελλήνων η βύθιση των σκαφών Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη για μία ακόμη φορά σε ακραία...

Διεθνή

Η Τουρκία απέκτησε 4ο γεωτρύπανο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι πλέον η Τουρκία διαθέτει και τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο. Γεωτρύπανο το οποίο διαθέτει τεχνολογία...

Διεθνή

Νέα πτώση της τουρκικής λίρας – 10 λίρες ανά δολάριο Νέα πτώση ρεκόρ σημείωσε η τουρκική λίρα έπειτα από την ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα...

Άρθρα & Απόψεις

Συνδέεται η Τουρκία με το κίνημα της «Αραβικής Άνοιξης»; Η αναφορά της Τουρκίας σε πολλές συζητήσεις την καθιστά ένα κράτος με ισχυρή θέση. Τα...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC