Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Επανεκκίνηση Με Κοινωνική Δικαιοσύνη;
Επανεκκίνηση Με Κοινωνική Δικαιοσύνη;

Οικονομία

επανεκκίνηση με κοινωνική δικαιοσύνη; Οικονομικό επιμελητήριο

Επανεκκίνηση Με Κοινωνική Δικαιοσύνη; Οικονομικό Επιμελητήριο. Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ετοίμασε μια οικονομική πρόταση προς την κυβέρνηση. Η πρόταση αφορά την ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.

Μεταξύ άλλων προτείνονται μεταρρυθμίσεις, που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν από 45 χρόνια. Όμως τα κόμματα και το κοινοβούλιο κωφεύουν. Κάθε φορά που προτείνεται η εφαρμογή γενικών κανόνων δικαίου με ίση φορολογική μεταχείριση για όλους τους πολίτες, παραπέμπεται στο μέλλον. Κάθε φορά που προτείνεται η εφαρμογή του άρθρου 4 παρ.1 του συντάγματος, που ορίζει ότι οι Έλληνες είναι ίσοι έναντι του νόμου κωφεύουν.

Το ίδιο ισχύει και όταν ακόμα και οι εισηγήσεις των ανωτάτων δικαστηρίων συγκεκριμένα του ελεγκτικού συνεδρίου, ζητούν αλλαγή στην διαμόρφωση του προϋπολογισμού και του ισολογισμού έτσι ώστε να περιλαμβάνει την καθαρή οικονομική θέση της δημόσιας διοίκησης.

Να αναφέρουμε ότι η δημόσια διοίκηση δεν διαθέτει βιβλίο παγίων για κάθε ΝΠΔΔ!!!!! Δεν γράφονται πουθενά οι πίνακες ακινήτων, δηλαδή δεν γνωρίζει η διοίκηση πόσα και ποια είναι τα ακίνητα φυσικά ούτε την αντικειμενική τους αξία!!!! Δεν γράφονται στον προϋπολογισμό τα έσοδα και οι δαπάνες του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού συστήματος!!! Δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων του δημοσίου καθώς δεν προβλέπεται αντίστοιχη δαπάνη για κάθε υπάλληλο με βάση τον ΑΜΚΑ του!!!! Απίστευτα και αδιανόητα όσα συμβαίνουν στη δημόσια διοίκηση.

Επανεκκίνηση Με Κοινωνική Δικαιοσύνη; Οικονομικό Επιμελητήριο. Οι προτάσεις του οικονομικού επιμελητηρίου είναι σε ορθή κατεύθυνση μεν, αλλά αποτελούν μικρό τμήμα μπροστά στο χάος της δημόσιας διοίκησης.

Ας δούμε τι προτείνεται:

Διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την αύξηση είσπραξης άμεσων φόρων, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προέλθει από την αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος ή της περιουσίας.

Καθιέρωση ενιαίου συστήματος φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις, με φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος (έσοδα – έξοδα) για όλους.

Σταθερό φορολογικό πλαίσιο, με κανόνες για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς χαριστικές φοροαπαλλαγές, χωρίς αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων, το οποίο θα ανταποκρίνεται στο αίσθημα δικαίου, που χρειάζεται ο Έλληνας πολίτης.

Απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, ώστε να είναι απλή και κατανοητή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, έργο τεράστιο και δυσχερές. Εξαιτίας του κατακερματισμένου και πολύστικτου χαρακτήρα της. Θα συμπιέσει το κόστος φορολογικής συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις αλλά και για τον απλό πολίτη. Θα αυξήσει την παραγωγικότητα του επαγγελματία φοροτεχνικού. Θα μειώσει την ακούσια φοροδιαφυγή, που εδράζεται ακριβώς στην πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος.

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να επαναξιολογηθούν. Να ισχύουν με βάση την εμπορική, τουριστική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της κάθε περιοχής.

Έκδοση μιας ενιαίας εγκυκλίου για κάθε νόμο. Τουλάχιστον για κάθε φορολογικό αντικείμενο, σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση των νόμων. Η παραπομπή σε πλήθος εγκυκλίων που συνοδεύουν τα νομοσχέδια, οδηγεί σε καθυστερήσεις και διατήρηση της αβεβαιότητας.

Το Data Mining, δηλαδή η αναζήτηση και η επεξεργασία φορολογικών και μη πληροφοριών από μεγάλες βάσεις δεδομένων. Ακόμα κι από τα social media. Είναι μια μέθοδος ανάλυσης με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, μόνο οφέλη θα αποφέρει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Βέβαια, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η κατάλληλη κατάρτιση του στελεχιακού δυναμικού.

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ 2021-2022

-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Μονιμοποίηση της μείωσης κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Παράταση 6 μηνών των επιχορηγήσεων από το πρόγραμμα «Γέφυρα». Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας για όλο το 2021.

-Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για το 2021 και 2022.

-Μείωση ΕΝΦΙΑ για το 2021, εξαρτημένη από το ποσοστό μείωσης του εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων.

• Κατάργηση για ένα έτος των τεκμηρίων διαβίωσης, για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

– Εφαρμογή της μη επιστροφής του 50%, στο σύνολο των επιστρεπτέων προκαταβολών.

– Νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

– Άμεση εφαρμογή του πλαισίου χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων (ν. 4701/2020) για τη χορήγηση δανείων έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

– Κατάργηση τέλους χαρτοσήμου.

Επανεκκίνηση Με Κοινωνική Δικαιοσύνη; Οικονομικό Επιμελητήριο. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, «Η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί βασικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών γενικότερα. Το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων περνά κυρίως από τη φορολογία και τον τραπεζικό τομέα. Η επανεκκίνηση αυτή πρέπει να γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλά και να αποτελέσει την αφορμή για τον εκσυγχρονισμό πολλών τομέων, που εξακολουθούν να λειτουργούν με λογικές άλλων δεκαετιών. Η πρόταση, που παρουσιάζουμε, είναι ολιστική. Είμαστε βέβαιοι ότι η υιοθέτηση των συγκεκριμένων μέτρων θα συμβάλει στην ταχύτερη επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Οκτώ Νέα Προγράμματα Επιδότησης Εργασίας, υλοποιεί ο Ο.Α.Ε.Δ. Έχουν ήδη ανοίξει και είναι συνολικού προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ. Οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας είναι 42.600....

Εκπαίδευση

Τα προαπαιτούμενα πέρασαν από την Βουλή κι η κυβέρνηση μπορεί πλέον να δηλώνει ότι προχωράει χωρίς καθυστερήσεις στην διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης με στόχο αυτή να ολοκληρωθεί περί τα τέλη...

Οικονομία

Σοκ ξανά για την ιδιοκτησία στην Ελλάδα καθώς οι δανειστές φέρονται να ζητούν να κοπούν οι εκπτώσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις φορείς του Δημοσίου. Στο στόχαστρο...

Οικονομία

Έως τις 30 Ιουνίου καθορίζεται από την ΓΓΔΕ η προθεσμία υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις 2015 σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε και καθορίζει τους...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC