Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Εργασιακές Σχέσεις Νέες Ρυθμίσεις Εντός Μαΐου
Εργασιακές Σχέσεις Νέες Ρυθμίσεις Εντός Μαΐου

Οικονομία

Εργασιακές σχέσεις νέες ρυθμίσεις εντός Μαΐου

Εργασιακές Σχέσεις Νέες Ρυθμίσεις Εντός Μαΐου.

Η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προαναγγείλει αλλαγές στη νομοθεσία που ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις. Κάποιες ρυθμίσεις του υπουργείου εργασίας όπως οι ατομικές συμβάσεις, ανώτατο ύψος υπερωριών, ψηφιακή κάρτα εργασίας, κ.α. βρίσκονται σε διαδικασία διαμόρφωσης πρότασης σχεδίου νόμου.

Το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου είναι ακόμα υπό διαμόρφωση όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπουργός κ. Χατζηδάκης. Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαΐου.

Η ρύθμιση που αφορά την δικαίωση εργαζομένων από τα δικαστήρια μετά την απόλυσή τους και την επιστροφή στην εργασία τους, φαίνεται να διχάζει.

Ας δούμε μερικά σημεία του προσχεδίου:

 καταχρηστική απόλυση και δικαίωμα επαναπρόσληψης

Σε επεξεργασία η ρύθμιση, με την οποία ο εργοδότης, σε περίπτωση που κριθεί καταχρηστική μια απόλυση, αντί για επαναπρόσληψη θα δίνει πρόσθετη αποζημίωση στον απολυμένο.

Διευθέτηση χρόνου εργασίας

Ατομική σύμβαση εργασίας. Εργοδότες και εργαζόμενοι να συμφωνούν μεταξύ τους τα βασικά σημεία εργασίας. Όπως, το ωράριο και η αμοιβή. Δίνεται η δυνατότητα να αντικαθίσταται το οκτάωρο με δεκάωρο και η πενθήμερη απασχόληση με τετραήμερη. Ενώ οι ώρες εργασίας εβδομαδιαίως θα παραμένουν αναλλοίωτες.

Στην ίδια διάταξη θα ρυθμιστούν και οι αμοιβές υπερωριακής εργασίας. Οι υπερωρίες θα μπορούν να καλύπτονται με ρεπό ή με άδεια. Στην πραγματικότητα είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από τις επιχειρήσεις σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους. Αν εφαρμοστεί καθολικά για όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αναμένεται να μειωθεί το κόστος εργασίας στο δημόσιο τομέα.

 Καθορισμός ανώτατου ύψους νόμιμων υπερωριών

Στην ίδια υπό διαμόρφωση διάταξη συζητείται η αύξηση του ανώτατου ύψους νόμιμων υπερωριών στις 150 ανά έτος. Η διάταξη που ισχύει προβλέπει όριο 120 ώρες ανά έτος. Ενώ στην παροχή υπηρεσιών και το εμπόριο 96 ανά έτος.

Εργασιακές Σχέσεις Νέες Ρυθμίσεις Εντός Μαΐου.

Εξίσωση υπολογισμού αποζημίωσης της απόλυσης εργατοτεχνίτη-υπαλλήλου

Η μεγάλη ντροπή του νομοθέτη εργασιακού δικαίου που ισχύει εδώ και 100 χρόνια. Οι συνδικαλιστές-εργατοπατέρες που δήθεν κόπτονται για τα εργασιακά δικαιώματα δεν ανέφεραν ποτέ αυτό το πρόβλημα, όπως και χιλιάδες άλλα.

Οι πλήρως εξευτελισμένοι στην συνείδηση των Ελλήνων συνδικαλιστές-εργατοπατέρες, έκαναν πως δεν γνώριζαν…… Ότι στον ίδιο εργασιακό χώρο η μεν σύμβαση υπαλλήλου σε περίπτωση απόλυσης υπολογίζονταν με δύο μισθούς ετησίως η δε σύμβαση εργατοτεχνίτη 1/2 του μισθού ετησίως. Ούτε γνώριζαν ότι στον ίδιο εργασιακό χώρο με ίδιο αντικείμενο εργασίας, υπήρχε διαφορετικό καθεστώς εξέλιξης. Μετά από έναν αιώνα αυτή η επαίσχυντη διάταξη νόμου καταργείται.

Ωστόσο ισχύουν οι επαίσχυντες διατάξεις που διαχωρίζουν του εργαζόμενους με ίδιο αντικείμενο εργασίας σε προνομιούχους(εργαζόμενοι στο δημόσιο) και μη προνομιούχους(εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα). Σε καμία χώρα της δύσης δεν ισχύουν τέτοιες επαίσχυντες εργασιακές ρυθμίσεις. Καμία χώρα της δύσης δεν διαχωρίζει τους εργαζόμενους με βάση τον χώρο εργασίας ιδιωτικό η δημόσιο. Εξευτελιστικό και απόλυτα παράλογο, επιχειρήσεις που δέχονται και εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες να ονομάζονται ιδιωτικές!!!!

Παραλύει κάθε έννοια λογικής μπροστά σε τέτοιο κατάπτυστο διαχωρισμό.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Η ρύθμιση αφορά τη δήλωση του ωραρίου σε πραγματικό χρόνο, είσοδος και έξοδος από τον χώρο εργασίας. Θα εφαρμοστεί στις μεγάλες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Γονική άδεια πατρότητας

Ενσωμάτωση της οδηγίας 2019/1158/ΕΕ. Η διάταξη για την άδεια πατρότητας 14 ημέρες στην πλήρη και 10 ημέρες στη μερική απασχόληση. Ρύθμιση για τις γονικές άδειες και στους δύο γονείς 4 μήνες συνεχόμενα ή τμηματικά, οι δύο μήνες αμείβονται με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό. Ρυθμίζεται επιπλέον η δίμηνη προστασία απόλυσης για τον άνδρα από την ημέρα του τοκετού.

‘Ομως, αντί αυτή η επιλογή να αποτελεί δικαίωμα του εργαζόμενου, που καταχρηστικά απολύθηκε, είναι πιθανό να αποτελεί δικαίωμα του εργοδότη.

Συνδικαλιστική δράση, λήψη αποφάσεων απεργίας

Ρύθμιση για την παροχή δυνατότητας συμμετοχής στην ψηφοφορία, για προκήρυξη απεργίας εργαζομένων που δεν είναι μέλη στο σωματείο. Τι να πει κάποιος σώφρων πολίτης, όταν στις αποφάσεις για διεκδίκηση αιτημάτων δεν συμμετέχουν οι εργαζόμενοι που τους αφορά άμεσα.

Σε τι βαθμό πρέπει να εξευτελιστεί η έννοια της νομοθετικής ρύθμισης θεμάτων εργασίας; Με ποιο τρόπο υπάρχει ενδεχόμενο να πειστούν οι νομοθέτες ότι η γελοιοποίησή τους είναι διεθνής στα θέματα εργασίας. Πότε επιτέλους θα ρυθμίσουν νομοθετικά την απαράδεκτη κατάσταση να αποφασίζουν τα αιτήματα κλάδων εργασίας άνθρωποι που δεν τα γνωρίζουν; Πόσο δύσκολη είναι σήμερα η εφαρμογή μοντέλου ηλεκτρονικού διαλόγου με συμμετοχή του συνόλου των εργαζομένων κάθε κλάδου εργασίας; Πόσο δύσκολη είναι σήμερα η εφαρμογή μοντέλου ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας;

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC