Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Κτηματολόγιο Στο Gov.Gr Με Πλήρη Στοιχεία
Κτηματολόγιο Στο Gov.Gr Με Πλήρη Στοιχεία
Κτηματολόγιο Στο Gov.Gr Με Πλήρη Στοιχεία

Οικονομία

Κτηματολόγιο στο gov.gr με πλήρη στοιχεία

Κτηματολόγιο Στο Gov.Gr Με Πλήρη Στοιχεία. Πλήρη στοιχεία των ακινήτων θα περιλαμβάνει η ψηφιοποίηση τους, που θα αναρτηθεί στο gov.gr.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου και ανάρτησή του στο gov.gr.

«Μια ακόμα σημαντική καινοτομία, η ελεύθερη και γρήγορη πρόσβαση στο Κτηματολόγιο προσθέτει το gov.gr, ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του. Όλα τα στοιχεία για τα ακίνητα της χώρας γίνονται προσιτά στους ιδιοκτήτες τους. Παράλληλα και στους επαγγελματίες που ασχολούνται με τις συναλλαγές γύρω από αυτά. Καταργώντας γραφειοκρατία και ταλαιπωρία και εξοικονομώντας φυσικά χρόνο και πόρους», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι πολίτες θα βλέπουν όλα τα στοιχεία των ακινήτων τους, ενώ οι επαγγελματίες μόνο ό,τι απαιτεί η άσκηση της δραστηριότητάς τους. Με λίγα κλικ θα γίνεται γνωστή η νομική κατάσταση κάθε ακινήτου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την μεταβίβαση, ή την φερεγγυότητά του για λήψη ενός δανείου. Επιπλέον θα είναι προσβάσιμα όλα τα οικονομικά στοιχεία. Θα καταχωρούνται πράξεις όπως συμβόλαια και αιτήσεις για διορθώσεις στις κτηματογραφικές εγγραφές.

«Στους μηχανικούς, τους συμβολαιογράφους, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς επιμελητές, η εφαρμογή αυτή θα μειώσει τον χρόνο έρευνας. Έτσι θα μειωθούν και τα έξοδά τους. Αντίστοιχα για τις υπηρεσίες του Δημοσίου θα παρέχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μείωση της γραφειοκρατίας.

«Επί 23 χρόνια, η ευθύνη αφηνόταν στη διακριτική ευχέρεια των υπαλλήλων. Κάτι που σήμαινε κόστος, συνεχείς μετακινήσεις, αλλά φυσικά και πολύ συχνές παρεξηγήσεις. Σήμερα η μεταβίβαση ενός ακινήτου χωρίς ιδιάζον ιδιοκτησιακό καθεστώς χρειάζεται τουλάχιστον δύο μήνες για να ολοκληρωθεί». Ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Κτηματολόγιο Στο Gov.Gr Με Πλήρη Στοιχεία. Αυτή η πολυπλοκότητα είναι ανεπίτρεπτη για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Είναι ταλαιπωρία για τους πολίτες, και εμπόδιο στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός πρόκειται να μετασχηματιστούν τα 390 παλιά υποθηκοφυλακεία σε 92 σύγχρονα κτηματολογικά γραφεία.

Ανοίγουμε τα δεδομένα δωρεάν

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγησε ότι είναι ένα πρώτο ισχυρό βήμα, προκειμένου να χτίσουμε ένα ψηφιακό οικοδόμημα. Το κτηματολόγιο είναι μία ψηφιακή υπηρεσία η οποία πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Ανοίγουμε τα δεδομένα αυτά δωρεάν, όπως είναι και η φιλοσοφία συνολικά της κυβέρνησης για τα δεδομένα του Κράτους.

«Εγώ θα δώσω βάση σε τέσσερα σημεία: στην απομακρυσμένη διαβαθμισμένη δωρεάν πρόσβαση 24 ώρες την εβδομάδα. Στην λειτουργία σε πραγματικό χρόνο. Στην ασφάλεια των δεδομένων, είναι ανοιχτά δεδομένα open data και στην αξιοπιστία των δεδομένων. Για φανταστείτε πόσα στατιστικά δεδομένα προκύπτουν από αυτή την πληροφορία. Μία πληροφορία την οποία έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός για να συλλεχθεί και τώρα του την επιστρέφουμε, την παρέχουμε πίσω δωρεάν». Υπογράμμισε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος.

Τα στατιστικά στοιχεία

Το Κτηματολόγιο εξυπηρετεί σήμερα 43.000 δικηγόρους, 52.000 μηχανικούς, 2.800 συμβολαιογράφους και 2.000 δικαστικούς επιμελητές. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες είναι έρευνα για στοιχεία ακινήτων. Πληροφορίες για διόρθωση μιας εγγραφής. Αίτηση για μεταγραφή συμβολαίου. Αίτηση για έκδοση πιστοποιητικών, παραλαβή πράξης και διόρθωση σφάλματος νομικού ή γεωχωρικού.

Εκδίδονται 9 διαφορετικά πιστοποιητικά. 4 από αυτά είναι ήδη ψηφιακά διαθέσιμα από τον Οκτώβριο του 2020. Αναμένεται ότι τα υπόλοιπα θα εκδίδονται ηλεκτρονικά μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021. Το 2020 εκδόθηκαν είτε ψηφιακά είτε σε φυσική μορφή 735.000 πιστοποιητικά και αντίγραφα. Οι κατηγορίες εγγραπτέων πράξεων, μεταγραφές, υποθήκες, προσημειώσεις και δικαστικές αποφάσεις, το 2020 έφτασαν τις 148.000.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος και μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος της Κτηματολόγιο ΑΕ Δημήτρης Σταθάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Στέφανος Κοτσώλης και στελέχη της Διεύθυνσης Πληροφορικής της εταιρείας.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC