Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ιωάννινα

Μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη και κοινωνικό τιμολόγιο στο Δήμο Ιωαννιτών

Δημαρχείο 2Σε μειώσεις των ανταποδοτικών τελών προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών για το 2014 ενώ για πρώτη φορά καθιερώνει κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο θα καλύψει περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες νοικοκυριά. Η Δημοτική Αρχή, στη δίνη της οικονομικής κρίσης και με τις χρηματοδοτήσεις συνεχώς να συρρικνώνονται, προχωρά στις μειώσεις των τελών με σκοπό να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ παράλληλα με το κοινωνικό τιμολόγιο θα στηρίξει ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.Παράλληλα με τις μειώσεις που γίνονται διασφαλίζεται η επιχειρησιακή ικανότητα του Δήμου, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του αλλά και στις ανάγκες των πολιτών. Οι μειώσεις των ανταποδοτικών τελών και το κοινωνικό τιμολόγιο, είναι το αποτέλεσμα του νοικοκυρέματος στο Δήμο και του εξορθολογισμού των δαπανών.

Τα τέλη για το 2014, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο διαμορφώνονται ως εξής:

ΟΙΚΙΕΣ

Δημοτική ΕνότηταΤιμή ανά τ.μ.
Ιωάννινα1,85
Μάρμαρα1,75
Σταυράκι1,75
Νεοχωρόπουλο1,75
Ανατολής0,75
Μπιζανίου0,54
Νήσου0,59
Παμβώτιδος (Κατσικά-Κουτσελιό)1,00
Παμβώτιδος (Ανατολική)0,68
Παμβώτιδος (Κράψη)0,41
Παμβώτιδος (Λοιπές Τοπικές Κοινότητες)0,91
Περάματος0,7

Κοινόχρηστοι χώροι:

• ΤΕΛΟΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Α-ΖΩΝΗ

Ο συντελεστής της ζώνης αυτής μειώνεται και από 56,00€/τ.μ. προσδιορίζεται σε 50,00€/τ.μ. ετησίως. Ποσοστό μείωσης 10%.

•  ΤΕΛΟΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ B-ΖΩΝΗ

Ο συντελεστής της ζώνης αυτής μειώνεται και από 46,00€/τ.μ. προσδιορίζεται σε 40,00€/τ.μ. ετησίως. Ποσοστό μείωσης 13%. Όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής θα γίνεται σε δύο (2) τριμηνιαίες δόσεις και συγκεκριμένα η Α΄ δόση με την  παραλαβή της άδειας και το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου, Β΄ δόση μέχρι 30 Ιουνίου. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, θα υπάρχει πρόσθετη μείωση 20% σε ποσά άνω των 500€ διαμορφώνοντας τα τέλη ως εξής :

•  ΤΕΛΟΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Α-ΖΩΝΗ – ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΤΑΒΟΛΗ Σε 40,00€/τ.μ.

•  ΤΕΛΟΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Β-ΖΩΝΗ – ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΤΑΒΟΛΗ Σε 32,00€/τ.μ.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ- κ.λ.π

Δημοτική ΕνότηταΤιμή ανά τ.μ.
Ιωάννινα5,1
Μάρμαρα5,1
Σταυράκι5,1
Νεοχωρόπουλο5,1
Ανατολής1,4
Μπιζανίου0,95
Νήσου1,03
Παμβώτιδος (Κατσικά-Κουτσελιό)1,48
Παμβώτιδος (Ανατολική)0,68
Παμβώτιδος (Κράψη)0,41
Παμβώτιδος (Λοιπές Τοπικές Κοινότητες)0,41
Περάματος1,5

Επίσης στα πλαίσια του ίσου ανταγωνισμού των S/M, Υπερμάρκετ και πολυκαταστημάτων των ΔΕ σε με αυτά της πόλης των Ιωαννίνων, τα οποία καταβάλουν αυξημένα τέλη καθαριότητας (5,10€/m2) .αποφασίστηκε η επιβολή δυνητικής φορολογίας για όλα τα Σουπερμάρκετ, Υπερμάρκετ και πολυκαταστήματα λόγω μεγάλου όγκου απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες πλην της Δ.Ε. Ιωαννιτών.

Η επιβολή δυνητικής φορολογίας στις Δημοτικές Ενότητες έχει ως εξής :

ΔΕ Ανατολής 3,7€/m2

ΔΕ Μπιζανίου 4,15€/m2

ΔΕ Παμβώτιδας 3,62€/m2

ΔΕ Περάματος 3,40€/m2

Σε πτηνοτροφεία, ποιμνιοστάσια και λοιπές γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις η χρεωστέα επιφάνεια θα υπολογίζεται μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος και πιο συγκεκριμένα :

  • Στη Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου υπολογίζονταν στο 25% για κάθε στεγασμένο φωτιζόμενο ακίνητο και για το έτος 2014 θα υπολογίζεται στο 15%.
  • Στη Δημοτική Ενότητα Ανατολής υπολογίζονταν στο 20% για κάθε στεγασμένο φωτιζόμενο ακίνητο και για έτος 2014 θα υπολογίζεται στο 15%.
  • Στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας, Περάματος υπολογίζονταν στο 10% για κάθε στεγασμένο φωτιζόμενο ακίνητο και θα παραμείνει ως έχει.

Ο Δήμος δείχνοντας το κοινωνικό του πρόσωπο στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, προχωρά σε μείωση κατά 25% των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2014 για τα άτομα με αναπηρίες 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω,  σε τρίτεκνες οικογένειες και πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω του Δήμου μας καθώς και τη διατήρηση της μείωσης για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2014 κατά 50% για τους άπορους.

«Μεσούσης της πιο μεγάλης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, προχωρούμε στη μείωση των ανταποδοτικών τελών. Ξέρουμε ότι δεν σώζουμε τις οικογένειες και τα νοικοκυριά. Μπορεί για τον καθένα ξεχωριστά η μείωση να θεωρηθεί μικρή, όμως για το δήμο είναι μεγάλη. Είναι σε τέτοιο επίπεδο που δεν τίθεται στο ελάχιστο σε κίνδυνο η επιχειρησιακή του ικανότητα. Οι μειώσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα του εξορθολογισμού των δαπανών. Προσπαθούμε ότι κερδίζουμε από το νοικοκύρεμα να το επιστρέφουμε στους πολίτες», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Μανταλόβας.

Ο κ. Μανταλόβας απαντώντας στην μείζονα αντιπολίτευση σημείωσε ότι δεν διακρίνεται από πολιτική αξιοπιστία καθώς πρόκειται για την παράταξη που αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές του 2006 προχώρησε σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών που έφτανε στο 150%.

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος εξήρε τη δουλειά που έγινε από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου αλλά και από το εργοτάξιο και επιτρέπει τη μείωση των ανταποδοτικών τελών αλλά και όλες τις μειώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τις δομές του ΟΚΠΑΠΑ και του Πνευματικού Κέντρου.

Καυτηρίασε δε την πολιτική της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία οδήγησε σε απώλεια χρημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι το 2010 δεν είχε υπογραφεί καμία σύμβαση με τους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων που εξυπηρετούνταν από τη χωματερή της Δουρούτης με αποτέλεσμα να μην εισπραχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

«Κάνουμε μία πολιτική νοικοκυρέματος κι αυτή είναι προς όφελος των Γιαννιωτών», σημείωσε ο Δήμαρχος.

Η κεντρική εισήγηση εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης έγινε από τον δημοτικό σύμβολο Βασίλη Κοσμά, ο οποίος υποστήριξε ότι οι μειώσεις είναι πολύ μικρές.

Ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Δημήτρης Τασιούλας ζήτησε την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών ενώ ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Στέφανος Σκοπούλης υποστήριξε ότι τα τέλη αποτελούν βραχνά για τα νοικοκυριά.

Οι μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τα καταψήφισαν με την Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία να δίνει θετική ψήφο μόνο για το κοινωνικό τιμολόγιο.

 

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

Την σύμβαση για την κατασκευή ισόπεδων κυκλικών κόμβων υπέγραψε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με τον ανάδοχο του έργου. Το έργο είναι ενταγμένο...

Ιωάννινα

400 χιλιάδες για έργα υποδομών σε Κιάφα, Λασπότοπο και Βοτανικό Έργα υποδομών σε περιοχές των Ιωαννίνων όπου υπάρχει αυξημένη ανάγκη λόγω της κακής κατάστασης...

Ιωάννινα

Εγκρίθηκε Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Του Δ Ιωαννιτών Ένα σχέδιο βελτίωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων έλαβε έγκριση. Η εκμετάλλευση των απορριμμάτων αποτελεί κύριο...

Ιωάννινα

Συνάντηση Μωυσή Ελισάφ – Στέλιου Πέτσα, Συζητήθηκε το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC