Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ιωάννινα

Σταύρος Καλογιάννης: Η χώρα βαδίζει προς την ανάπτυξη με σταθερά βήματα

ΚαλογιάννηςΣυζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014. Γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «…Συζητάμε σήμερα το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014, σε ένα περιβάλλον οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, που είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει και υλοποιεί η Κυβέρνηση τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες.

Το 2013, ως αποτέλεσμα των μεγάλων θυσιών των Ελλήνων πολιτών, η ύφεση επιβραδύνεται σημαντικά και αναθεωρούνται προς το καλύτερο οι αρχικές εκτιμήσεις, η αυξητική δυναμική της ανεργίας ανακόπτεται και επιτυγχάνονται οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής, καθιστώντας εφικτή την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Προβλέψεις 2014

Η δημοσιονομική στρατηγική για το 2014 θα συνεχίσει να βασίζεται κυρίως στους παρακάτω πυλώνες:

• στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2014-2017),

• στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των θεσμικών αλλαγών στο δημόσιο τομέα,

• στη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων και την επιτάχυνση του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Βασικά μεγέθη Προϋπολογισμού 2014

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,8 δις ευρώ (1,6% του ΑΕΠ), από 344 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ το 2013.

Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να περιοριστεί το 2014 στα 4,3 δις ευρώ (ποσοστό 2,4% του ΑΕΠ), ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 5,3 δις ευρώ από 3,4 δις ευρώ  το 2013.

Η σημαντική αυτή βελτίωση του πρωτογενούς αποτελέσματος θα προέλθει, κυρίως, από τη βελτίωση του ισοζυγίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών.

Στρατηγικός στόχος είναι η εξασφάλιση της «βιωσιμότητας» του δημόσιου χρέους.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η επίτευξη του στόχου αυτού, που προϋποθέτει την εδραίωση πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια, θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και την αξιοποίηση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, είτε με τη μορφή των αποκρατικοποιήσεων, είτε με τη συμμετοχή στρατηγικών εταίρων και με τη μορφή συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

-Έσοδα: Προβλέπεται αύξηση των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, που θα ανέλθουν σε 54,5 δις ευρώ, αυξημένα κατά 4,6% έναντι του 2013.

– Δαπάνες: Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν περίπου στα 42 εκατ. ευρώ.

-Δαπάνες τόκων: Οι δαπάνες για τόκους προβλέπονται ΓΙΑ ΤΟ 2014 στο ίδιο επίπεδο με το 2013 (6,1 δις ευρώ ή 3,4% του ΑΕΠ), έναντι 12,2 δις ευρώ το 2012, δηλαδή μείωση κατά 50%!».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σταύρος Καλογιάννης στο θέμα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και στον Ειδικό Φόρο Πετρελαίου! Ειδικότερα:

«Οφείλω να επισημάνω ότι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία είναι πλέον δυσβάστακτοι για όλους τους πολίτες. Ενώ δεν έχουν ακόμα αποπληρωθεί οι δόσεις των ΦΑΠ 2011 και 2012, εντός του τρέχοντος μηνός καλούμαστε να καταβάλλουμε και τον ΦΑΠ του 2013.

Το Υπ. Οικονομικών πρέπει να ξαναδεί το θέμα, το οποίο μάλιστα έχει μεγάλες επιπτώσεις και στον κλάδο της οικοδομής. Παράλληλα, πρέπει να επανεξετάσει τις αντικειμενικές τιμές σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν μπορεί να έχει την ίδια αντικειμενική τιμή ένα ακίνητο στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων ή στο Ζαγόρι με ένα ακίνητο στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Επίσης, επειδή επίκειται η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, το Υπ. Οικονομικών πρέπει να προβλέψει αυξημένο επίδομα θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι, διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή του ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων ή και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης».

Και ο Σταύρος Καλογιάννης, καταλήγοντας, δήλωσε :

«Η χώρα βαδίζει προς την ανάπτυξη με σταθερά βήματα, στην πολιτική και την οικονομία. Η αλλαγή ψυχολογίας των πολιτών είναι αισθητή.

Εμφανείς είναι η απογοήτευση και η αμηχανία των «καταστροφολόγων», εντός και εκτός Ελλάδας. Οι ίδιοι οι οποίοι έως προχθές προέβλεπαν την καταστροφή μας, κυρίως εκτός Ελλάδος, σήμερα όχι μόνο βλέπουν επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά δηλώνουν ότι φέρνουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα και προτρέπουν και άλλους να επενδύσουν στη χώρα μας.

Απόρροια των σημαντικών θετικών βημάτων που έχουν γίνει, είναι να αξιοποιούνται πλήρως δυναμικοί κλάδοι της οικονομίας, όπως:

–          Ο τουρισμός, για τον οποίο το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ, με επιβεβαιωμένες 17,5 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις και άμεσα έσοδα 11,5 δις ευρώ.

–          Η ψηφιακή τεχνολογία, με την εγκατάσταση κέντρων ερευνών στη χώρα μας όλων των κολοσσών του κλάδου παγκοσμίως, όπως η SAP, η HP, η HUAWEI, η ΖΤΕ, η Google, της οποίας ο πρόεδρος συναντάται σήμερα με τον Πρωθυπουργό.

–          Η πρωτογενής παραγωγή, για όσα προϊόντα τυποποιούνται, πιστοποιούνται και εξάγονται στις διεθνείς αγορές.

Οι κλάδοι αυτοί, σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης, την τροποποίηση των οποίων αναμένουμε σύντομα εδώ στη Βουλή, και με τις επενδύσεις στην ενέργεια και την αξιοποίηση της στρατηγικής μας θέσης σε υποδομές, όπως ο σιδηρόδρομος, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που είναι το μεγάλο ζητούμενο».

 

Ολόκληρη η εισήγηση του Σταύρου Καλογιάννη είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του στο www.stavroskalogiannis.gr

 

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήπειρος

– Εντός διμήνου θα ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών. Σε χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο, με συμμετοχή εκπροσώπων...

Εκπαίδευση

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προς τους φορείς και την τοπική κοινωνία, ο Σταύρος Καλογιάννης κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, επαναφέροντας...

Ήπειρος

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Σταύρος Καλογιάννης, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την κατανομή των ενισχύσεων των Νέων Αγροτών για...

Uncategorized

Με εκπροσώπους κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας συναντήθηκε χθες στην Αθήνα ο Σταύρος Καλογιάννης, με τους οποίους συζήτησε τα σοβαρά θέματα της φέτας και της...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC