Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Διεθνή

Αναβάθμιση Κυπριακής οικονομίας από την S&P.

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική κατηγορία με σταθερές προοπτικές, ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια στην κατηγορία «σκουπίδια», προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε αργά το βράδυ της Παρασκευής τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο BBB-/A-3 από BB+/B. Ο S&P ήταν ο πρώτος, από τους μεγάλους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, που είχε υποβαθμίσει την κυπριακή οικονομία στα σκουπίδια, τον Ιανουάριο του 2012.

Ο οίκος εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί με 4% το 2018 και με 3% κατά μέσο όρο την περίοδο μεταξύ 2019 και 2021. Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4% το 2018 θα οδηγήσει την κυπριακή οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα του 2011.

Σημειώνεται παράλληλα η καθοδική τάση στην ανεργία, η οποία μειώθηκε από 16% το 2014 σε 11% το 2017 και σε 9,5% κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2018.

Ο S&P αναμένει ότι με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη έως το 2021, συνετή πολιτική και μέτρια κρατική στήριξη του τραπεζικού τομέα, η κυβέρνηση θα μπορέσει να παρουσιάσει δημοσιονομικά πλεονάσματα και να οδηγήσει σε μείωση του δημοσίου χρέους κάτω του 90% μέχρι το 2021.

Όσον αφορά τις προοπτικές περαιτέρω αναβάθμισης, ο οίκος αναφέρει ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο τα επόμενα δύο χρόνια αν σημειωνόταν σημαντική απομόχλευση στην οικονομία ή αν ο τραπεζικός τομέας μείωνε ουσιαστικά τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και βελτιωνόταν οι οικονομικές συνθήκες.

Ο οίκος προειδοποιεί με χαμηλότερη αξιολόγηση, σε περίπτωση που η οικονομική ανάπτυξη αποδειχτεί σημαντικά χαμηλότερη των εκτιμήσεων ή αν υπάρξει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους και με άλλες βελτιώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή αν, αντίθετα με τις εκτιμήσεις του, το χρέος της γενικής κυβέρνησης ανέβει σημαντικά.

Ο οίκος εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα περιοριστεί στο 83% του ΑΕΠ μέχρι το 2021 ενώ η προσδοκία για τις ΜΕΧ είναι ότι θα μειωθούν στο 34% του συνόλου των δανείων μέχρι το τέλος του 2018, από 51% το 2017.

Με χρέος 240% του ΑΕΠ στα τέλη του 2017, ο ιδιωτικός τομέας είναι από τους πιο υπερχρεωμένους στην Ευρώπη, συνεχίζει ο οίκος αξιολόγησης και αναμένει μεσοπρόθεσμα ότι το χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Για το Κυπριακό, αναφέρεται τέλος ότι η στασιμότητα στις συνομιλίες για την επανένωση του νησιού φαίνεται ότι παραμένει, μετά την κατάρρευσή τους στην Ελβετία το 2017, ενώ ο οίκος δεν αναμένει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου γύρω από το θέμα των υδρογονανθράκων.

«Πλήρως αξιόπιστη οικονομία»

«Η θετική αξιολόγηση από τον διεθνή Οίκο Standard and Poor’s, μετά από μια σειρά συνεχών αναβαθμίσεων τα τελευταία χρόνια, επαναφέρει την Κύπρο στην κατηγορία των αξιόπιστων οικονομιών, που διεθνώς χαίρουν εμπιστοσύνης και μπορούν να χρηματοδοτούνται ανάλογα, χωρίς προβλήματα», αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Η Κύπρος, μετά από 6,5 χρόνια, σημειώνει, επανακτά την επενδυτική βαθμίδα στις διεθνείς αγορές και εμφανίζεται στο εξής ως «μια πλήρως αξιόπιστη οικονομία».

Η εξέλιξη αυτή, αναφέρει ο κ. Προδρόμου, «θα έχει, βεβαίως, πολύ θετικά αποτελέσματα τόσο για τις δυνατότητες χρηματοδότησης του κράτους όσο και, γενικότερα, για την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Κύπρο».

user
Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ο 35χρονος, ο οποίος συνελήφθη χθες για την υπόθεση απαγωγής των δύο 11χρονων μαθητών από...

Οικονομία

Στην επιλογή να μην επικαιροποιήσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προέβη ο οίκος Moody’s, διαψεύδοντας τους αναλυτές αλλά και τις προσδοκίες εντός και εκτός συνόρων που...

Διεθνή

Την πρόθεση να αυξήσει τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με...

Άρθρα & Απόψεις

Η εξαγγελία του Νίκου Αναστασιάδη ότι θα δοθούν άδειες λειτουργίας καζίνο στην Κύπρο, απασχόλησε αρκετά μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό. Η ιδέα δεν είναι καινούργια....

Copyright © 2021 Giga FM 105.4

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC