Πρέπει οι κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν το κόστος χρήματος αυξάνοντας τα επιτόκια κατά βούληση; Είναι ένα πολύ σοβαρό ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο. Τι σημαίνει ανεξαρτησία των τραπεζών διεθνώς; Πως είναι δυνατόν το νόμισμα να μετατρέπεται σε εμπόρευμα και μάλιστα με χιλιάδες υποπροϊόντα; Δυστυχώς τα ερωτήματα αυτά δεν τίθενται ούτε και σε επίπεδο διδακτορικών ή ακόμα και μεταδιδακτορικών ερευνών, ενώ όλοι γνωρίζουν την σοβαρότητα αυτού του θέματος, κανείς δεν το αγγίζει. Αλήθεια γιατί συμβαίνει αυτό;

Φυσικά οι δηλώσεις μεγαλοστελεχών διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων δίνουν και παίρνουν σχετικά με την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, κατά συνέπεια και των εμπορικών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Κριστίν Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της Federal Reserve  , απορρίπτοντας την κριτική του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των νομισματικών αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας.

«Δεν θα συσχέτιζα τον Τζερόμ Πάουλ με την τρέλα. Τόσο αυτός όσο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δρουν εξαιρετικά σοβαρά και εδράζουν τις αποφάσεις τους στην πραγματική πληροφόρηση» δήλωσε η διευθύντρια του Ταμείου, μιλώντας στο CNBC. Εμείς ρωτάμε: Είναι θέμα πληροφόρησης η αύξηση των επιτοκίων ενός νομίσματος;

Τα σχόλια της Λαγκάρντ συνιστούν απάντηση στις νέες επικρίσεις του προέδρου των ΗΠΑ εναντίον του επικεφαλής της Fed για την «εμμονή στη συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων παρά την πρόσφατη αναταραχή στις αγορές».

«Νομίζω ότι η Fed κάνει ένα λάθος. Είναι τόσο σφιχτή  η νομισματική πολιτική. Νομίζω ότι η Fed έχει τρελαθεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του ΔΝΤ, τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών. «Σ’ όλο τον κόσμο, θεωρείται “θετική” αρχή η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών και των κεντρικών τραπεζιτών. Οπωσδήποτε αυτό ισχύει για όλες τις χώρες και νομίζω ότι η Fed δεν αποτελεί εξαίρεση». Επίσης να ρωτήσουμε εμείς την κυρία Λαγκάρντ, ποιος είναι όλος ο κόσμος που αναγνωρίζει αυτές τις εξουσίες στις κεντρικές τράπεζες; Ρωτήθηκαν οι πολίτες και συμφώνησαν να παραχωρήσουν σε τόσους λίγους τόσο μεγάλες εξουσίες;

Σημειώνεται ότι η πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει στην περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων σηματοδοτεί το τέλος της εποχής του «φθηνού χρήματος» και για τις μεγάλες οικονομίες.

Ο Τραμπ, θεωρεί ότι η Fed βιάζεται πολύ, καθώς η απότομη αύξηση των επιτοκίων θα πλήξει τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, οι οποίοι κινούνται σε επίπεδα άνω του 4%.