Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Πολιτική

Ομπάμα-Τσίπρας: Τι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για την ελάφρυνση του χρέους

ovi456

Ολοκληρώθηκε το τετ α τετ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η κοινή συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με μια έκπληξη από τον αμερικανό πρόεδρο. «Καλησπέρα!» είπε στα ελληνικά και συγκίνησε.

Τσίπρας: Επλεξε το εγκώμιο του Ομπάμα, πυρά κατά ΕΕ

Στην αρχική του δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε αναφέροντας την σημασία του γεγονότος ότι ο Μπ. Ομπάμα επέλεξε την Ελλάδα ως έναν από τους τελευταίους σταθμούς πριν κλείσει την 8χρονη θητεία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ. «Μια θητεία κατά την οποία άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο» είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Η οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούται η Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως είπε, «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα».

«Παρά τις πληγές μας, σήμερα στεκόμαστε όρθιοι», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μειώνεται η ανεργία και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας.

Κατά τον κ. Τσίπρα, «η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην πολιτική της λιτότητας κρατά τις ευρωπαϊκές ηγεσίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας προβλήματα».

Προσφυγικό

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η χώρα πρόσφερε στήριξη στους πρόσφυγες και πρόσθεσε: «Επιμένουμε πως ο μονος δρόμος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι ο σεβασμός διεθνους δικαίου, η συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής».

Ο Ομπάμα ξεκίνησε τις δηλώσεις του στα ελληνικά: Kalispera

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα πήρε στη συνέχεια τον λόγο. Ξεκινώντας μίλησε στα ελληνικά: «Kalispera» είπε και συνέχισε στα αμερικανικά: «Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια»

 • «Ολοι γνωρίζουμε ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό πολιτισμό. Τα φώτα της φιλοσοφίας και των επιστημών έχουν τα φώτα τους, εδώ, στην Αθήνα. Υπάρχει μια έκφραση «καλός κ’αγαθός» πρόκειται για έναν χαρακτήρα που χαρακτηρίζεται από αρετή. Αυτή η έκφραση περιγράφει τις σχέσεις των λαών Ελλάδας και ΗΠΑ.
 • Οι ΗΠΑ είναι βαθιά ευγνώμονες έαντι της Ελλάδας και προσωπικά είμαι ευγνώμων σε πολλούς ομογενείς ελληνοαμερικανούς.
 • Αλέξη θέλω να σε ευχαριστήσω για την συνεργασία μας.
 • Ξέρω ότι τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα γτια οικογένειες, συνταξιούχους ανέργους. Η κρίση δεν εαι αφηρημένη έννοια ανέντερεψε εκ βάθρων ζωές και καθημερινότητες χιλιάδων ανθρώπων.
 • Ο Αλέξης μου περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις που κάνει
 • Συνεχίζει στον δύσκολο δρόμο
 • Εχω πει από την αρχή ότι για να είναι βιώσιμες οι λύσεις χρειάζεται χώρος.


Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης

 • Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης.
 • Οι Ελληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή.
 • Το ΔΝΤ είπε ότι η ελάφρυνση χρέους είναι ζωτικής σημασίας και εγώ θα παροτρύνω προς αυτή την κατεύθυνση.
 • Ολοι θέλουν ο ελληνικός λαός να ευημερεί είναι καλό για την ΕΕ, τις ΗΠΑ και εν τέλει για τον κόσμο.
 • Για οτ ΝΑΤΟ: Δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ την Ελλάδα ότι δαπανά 5% του ΑΕΠ της για την συμμαχία ακόμη και σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές. Αν η Ελλάδα τα κατάφερε τότε πρέπει όλοι οι σύμμαχοι.
 • Αλέξη επίσης σ’ ευχαριστώ για την ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες.
 • Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες στέγης για τα παιδιά καθώς και πρόσβαση σε εκπαίδευση παιδιών μεταναστών και προσφύγων

Κυπριακό

 • Συζητήσαμε για το Κυπριακό. Δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία αλλά πιθανότητα να λύσουμε το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες. Πιστεύω ότι είναι δυνατή μια βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση.
 • Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα υπήρξε αδιάλειπτα αξιόπιστος σύμμαχος.
 • Προσβλέπω στην ευκαιρία που θα έχω αύριο να απευθύνω τον λόγο στον ελληνικό λαό.
 • Στο πρόσωπο της Ελλάδας βλέπουμε ένα από τους καλύτερους συμμάχους και φίλους των ΗΠΑ.
 • Ερώτημα αμερικανού δημοσιογράφου σε Ομπάμα: Πολλοί στην Ευρώπη προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε στις 8 Νοεμβρίου. Επαιξε ρόλο το Brexit πιστεύετε;

  Προς τον Αλέξη Τσίπρα: Ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε για σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Θεωρείτε ότι μπορεί να πείσει την Μέρκελ;

  Απάντηση Ομπάμα: Δεν υπάρχουν συγκρίσεις μεταξύ χωρών. Υπάρχει βεβαίως διαφορά μεταξύ δημοψηφίσματος και ενός πολύπλοκου θέματος όπως οι σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας και οι εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ.

  Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις εκστρατείες, την ανάγκη και την όρεξη του κόσμου για αλλαγή, το ποιος είναι ο απερχόμενος, την ανάγκη για αλλαγή μετά από δύο θητείες. Υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν είναι σαφής η εικόνα της εθνικής μας ταυτότητας, υπάρχει κρίση πολιτιστικής ταυτότητας και αυτό δημιουργεί ένα μείγμα που δεν ξέρουμε που οδηγεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά ευνόησαν τον λαϊκισμό. Βλέπουμε έναν Τραμπ και έναν Σάντερς δύο υποψηφίους πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους που είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Παίζει ρόλο η παγκοσμιοποίηση

  Είναι καθήκον των ηγετών να ενσκήψουν στις αγωνίες των πολιτών. Αν είδα άγχος, θυμό και αγωνία στους αμερικανούς; Βεβαίως και είδα. Επρεπε να περάσουμε από την ύφεση στην ανάκαμψη. Πολλοί είχαν την εντύπωση ότι το παιχνίδι ήταν φτιαγμένο υπέρ της Wall Street. Αυτή είναι μια άποψη που έχει πολλούς οπαδούς. Ακούσατε και τις θέσεις των Ρεπουμπλικάνων, μερικές είναι ανησυχητικές δεν αγγίζουν καν πραγματικά γεγονότα, όπως χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά στην προεκλογική εκστρατεία. Ο κ. Τραμπ διεύρυνε την εκλογική του βάση χάρη σε τέτοιου είδους δηλώσεις.

  Το μάθημα που πήρα εγώ είναι προβλήματα όπως η ισότητα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τον φόβο ότι τα παιδιά μας δεν θα ζήσουν το ίδιο καλά όπως εμείς. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με δραστικές αποφάσεις. Να σας πω την αλήθεια αυτή ήταν και η βασική μου προτεραιότητα αυτά τα 8 χρονια. Να αυξήσω δουλειές, περίθαλψη.

 • Απάντηση Τσίπρα: Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ο πρώτος λόγος είναι ότι η Μέρκελ είναι γερμανίδα πολιτικός. Και οι Γερμανοί σχολαστικά -εκνευριστικά πολλές φορές – επιμένουν να γίνουν όσα έχουν συμφωνηθεί.

Αυτό που ζητάμε είναι να υλοποιηθούν όσα είχαμε συμφωνήσει το περασμένο καλοκαίρι. Οτι δηλαδή, αν η Ελλάδα δείξει προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις για το χρέος για να επιστρέψουμε στις αγορές.

Οπως έλεγε συχνά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφκαγκ Σόιμπλε «pacta sud servanta».

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχω γνωρίσει την Μέρκελ όπως και ο Μπάρακ Ομπάμα. Συνεργαστήαμε στενά για το προσφυγικό. Και έχω διαμορφώσει ότι είναι μια πολιτικός με αυξημένο αίσθημα ευθύνης στην προοπτική της Ευρώπης.

 • Ερώτηση -Μ. Ιγνατίου: Ο τρόπος που αντιμετώπισαν την κρίση οι Ευρωπαίοι είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. γιατί δεν καταφέρνουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν τη δική σας οδό; Και δεύτερον, πώς θα μπορούσατε να πείσετε τον πρόεδρο της Τουρκίας να τερματίσει την κατοχή στην Κύπρο.
 • Απάντηση Ομπάμα: Για το κυπριακό. Πρόκειται για διαπραγμάτευση μεταξύ Κυπρίων : Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε δύο ηγέτες που αναζητούν λύση. Εάν τα μυαλά των δύο ηγετών κάπου συναντηθούν τότε θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε αυτή την συμφωνία. Είναι βέβαιο ότι δεν θα ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές 100%. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε αυτή την διαδικασία.

Οσον αφορά την οικονομία και την Ευρώπη έχει μεγάλη σημασία να θυμίσω ότι το δικό μου έργο ήταν απλούστερο. Στην πρώτη θητεία μου είχα την πλειοψηφία και στα δύο σώματα και επιπλέον ήταν μια χώρα, όχι 28. Δεν ζηλεύω κανέναν Ευρωπαίο ηγέτη. Εχουν πολύ δύσκολο καθήκον.

 • Τσίπρας για κυπριακό: Θα συμφωνήσω απόλυτα. Δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής εδώ και 42 χρόνια. Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές για να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση.
 • Ερώτηση για εκλογικό αποτέλεσμα ΗΠΑ και τις διαδηλώσεις. Είστε υπεύθυνος για το αποτέλεσμα; Υπάρχει σύγκριση με Λεπέν ή Brexit; Για τον Τραμπ πιστεύετε ότι πρόκειται πράγματι για κακό;
 • Απάντηση Ομπάμα: Πρώτα απ’ όλα εξεπλάγην κι εγώ από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ακόμη και σήμερα δεν νιώθω υπεύθυνος για τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου. Ομως ως πρόεδρος των ΗΠΑ οφείλων να διασφαλίσω ομαλή μετάβαση και να καταθέσω τις καλύτερες ιδέες μου για το πώς πρέπει να πάμε μπροστά. Θα υψώσω την φωνή μου όπου θεωρώ ότι το ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει άδικο όμως θα συνεργαστώ με τον Τραμπ.

Δεν έχει νόημα να κάνουμε συγκρίσεις με την Τερέζα Μέι ή με την Μαρίν Λεπέν. Η κατάσταση στις χώρες είναι τελείως διαφορετική. Η εξέλιξη της ιστορίας δεν είναι γραμμική.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρθρα & Απόψεις

Ουκρανία: Ένα στρατηγικό παιχνίδι Περαιτέρω κλιμάκωση, όπως όλα δείχνουν, πραγματοποιείται στα σύνορα της Ουκρανίας, με τις δύο ισχυρές δυνάμεις να μην κατέληξαν κάπου, έπειτα...

Οικονομία

Περιβάλλον Ενέργεια Ελλάδα Προτεραιότητες Και Αβεβαιότητες Για Το 2021. Οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων....

Πολιτισμός

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Κρις Δήμου Συμπρόεδρος Κονέκτικατ. Ο ομογενής Κρις Δήμου, Ορίστηκε συμπρόεδρος της νέας βιομηχανικής συνεργασίας στην νότιο-κεντρική περιφέρεια του κρατιδίου του Κονέκτικατ....

Διεθνή

Φον Ντερ Λάιεν Ερντογαν Και Ουσία Των Σχέσεων ΕΕ Τουρκίας. Η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν. O οποίος σε μια ένδειξη έπαρσης άφησε...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

 • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
 • https://s46.myradiostream.com:7322/;
 • MUSIC