Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Συμμετοχή της Τουρκίας στο Invest EU
Συμμετοχή της Τουρκίας στο Invest EU

Διεθνή

Πράσινο φως για συμμετοχή της Τουρκίας στο Ταμείο InvestEU

Πράσινο φως από τη Μέρκελ για Συμμετοχή της Τουρκίας στο Ταμείο InvestEU και στο Ταμείο Ανάκαμψης παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Διέρρευσε πριν λίγες ώρες στον τύπο η Έκθεση για συμμετοχή της Τουρκίας στο Ταμείο InvestEU. Την συνέταξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Τζοζέφ  Μπορέλ, για την Τουρκία. Υποτίθεται ότι ακολουθεί  την μέθοδο «καρότο και  μαστίγιο». Με τον τρόπο αυτόν προδιαγράφεται περίπου και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου 2021.

Μια απόφαση η οποία βάζει άμεσα στο τραπέζι για υλοποίηση τη θετική ατζέντα για την Τουρκία. Ρυθμίσεις που αφενός μεν θα διευρύνουν την τελωνειακή ένωση, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για αύξηση των αδασμολόγητων τουρκικών εξαγωγών στην ΕΕ και αφετέρου θα δίνουν αρκετά δις ευρώ στον Ερντογάν για το δήθεν προσφυγικό. Αυτά «για το καρότο» ενώ «το μαστίγιο» περιορίζεται σε απλές ρυθμίσεις για ενδεχόμενες κυρώσεις. Θα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή μόνο στο μέλλον και υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. 

Όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία διατηρεί το casus belli κατά της Ελλάδας σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Και ενώ το Ορούτς Ρέις επί μήνες έκανε πάρτι σε ύδατα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σαν να μην έφταναν αυτά, παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου όπου υποτίθεται θα συζητηθούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η Γερμανική Ευρώπη υπό την καθοδήγηση της Μέρκελ, ανάβει πράσινο φως στη συμμετοχή της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο InvestEU και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην ουσία πρόκειται για ένα νέο Αττίλα στα 672,5 δις ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και στα 26,2 δις ευρώ των εγγυήσεων της ΕΕ του Ταμείου  InvestEU που μοχλευόμενα θα φτάσουν τα 370 δις ευρώ.

Και όλα αυτά με την  ψήφο Αθήνας και Λευκωσίας!!!

Έτσι με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για το Ταμείο Invest EU που εκδόθηκε στις 17 Μαρτίου 2021. Η Τουρκία δυνάμει του άρθρου 5 του Κανονισμού του Ταμείου αυτού, δύναται να συμμετάσχει στο σχήμα των εγγυήσεων που θα στηρίξουν «επενδυτικά έργα χρηματοπιστωτικών εταίρων. Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Το Ταμείο Invest EU θα έχει στη διάθεση του εγγυήσεις ύψους 26.2  δις ευρώ που με μόχλευση μπορούν να κινητοποιήσουν επενδύσεις 370 δις ευρώ στο διάστημα 2021-2027 (www.consilium.europa.eu/el/press 17/3/2021).

Στην ουσία το Ταμείο Invest EU αποτελεί συνέχεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων γνωστού και ως Σχέδιο Γιούνκερ. Κινητοποίησε επενδύσεις 514 δις ευρώ στο διάστημα 2015-2020.

Το αξιοποίησε και η Fraport προκειμένου με δανειακά κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από ελληνικές και ξένες τράπεζες να μπορέσει να δανειοδοτηθεί με ποσό 968.4 εκατ. ευρώ. 280,4 εκατ. ευρώ χρησιμοποίησε για έργα και 688 εκατ. ευρώ για την πληρωμή της προκαταβολής, προκειμένου να μπορέσει να πάρει για 40 συν 10 χρόνια την εκμετάλλευση των 14 ελληνικών  περιφερειακών αεροδρομίων αντί τιμήματος 1.232 εκατ. ευρώ (Η Καθημερινή 27/3/2017).

Οφέλη της Τουρκίας από το σχέδιο Γιούγκερ

Δεδομένου δε ότι από το Σχέδιο Γιούνκερ επωφελήθηκαν και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Τουρκία αλλά και άλλες ξένες επενδύσεις εκεί. Αναμένεται ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με το Ταμείο Invest EU το οποίο προβλέπει ένα πολλαπλασιαστή επένδυσης της τάξης των 11,4 ευρώ για κάθε 1 ευρώ χορηγούμενης εγγύησης.

Έτσι μέσω του Invest EU με χορήγηση ευρωπαϊκών και τουρκικών εγγυήσεων θα επιτευχθεί μόχλευση επενδύσεων στην Τουρκία ύψους πολλών δις ευρώ.

Ήδη και χωρίς την παραπάνω μόχλευση, η ΕΤΕπ  έχει δανειοδοτήσει την Τουρκία την τελευταία δεκαετία, με 19 δις ευρώ (Reuters.com 21/1/2020). Έτσι εκτιμάται ότι ο Ερντογάν και η παρέα του θα αρπάξουν και νέα χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΤΕπ ύψους τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ. Αυτό θα οδηγήσει σε τεράστια μόχλευση συνολικών επενδυτικών κεφαλαίων ύψους δεκάδων δις ευρώ. Και παρά το γεγονός ότι η  ΕΤΕπ  είναι ήδη εκτεθειμένη στην Τουρκία με δάνεια 15 δις ευρώ.

Επιπλέον και καθώς  από 18 Φεβρουαρίου 2021 έχει τεθεί σε εφαρμογή το περίφημο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

το οποίο έχει προικοδοτηθεί με 672,5 δις ευρώ για  επενδύσεις, οι ηγέτες της ΕΕ δίνουν πλέον σε τουρκικές επιχειρήσεις το δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς για την εκτέλεση των έργων του πακέτου των παραπάνω 672,5 δις ευρώ. Γεγονός ιδιαίτερα θετικό για την τουρκική ολιγαρχία και τους επιχειρηματίες – πολιτικούς φίλους του Ερντογάν. Διαθέτουν σημαντικά εύρωστες επιχειρήσεις ιδίως στον τομέα των κατασκευών και της μεταποίησης. Με χαμηλό κόστος θα μπορούσαν να αναλάβουν την εκτέλεση σημαντικών έργων ενισχύοντας έτσι την παραπαίουσα τουρκική οικονομία.

Επίσης στα παραπάνω.

θα πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ επιχορηγήσεις από την προενταξιακή βοήθεια 2021-2027 που πήρε η Τουρκία με ψήφο Μητσοτάκη και Αναστασιάδη. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης Δεκεμβρίου 2020 (www.amna.gr/eu 11/12/2020, καθώς και άλλα 3 δις ευρώ επιχορηγήσεις τουλάχιστον για το μεταναστευτικό.

Και όλα αυτά ενώ ο Ερντογάν συνεχίζει να απειλεί Ελλάδα και Κύπρο και να παραβιάζει τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.  Έτσι για άλλη μια φορά η Γερμανική Ευρώπη με την καθοδήγηση της Μέρκελ συνεχίζει να χαϊδεύει τον Ερντογάν.

«Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του»,  όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Ερντογάν: Δείγμα του πολιτισμού των Ελλήνων η βύθιση των σκαφών Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη για μία ακόμη φορά σε ακραία...

Διεθνή

Νέα πτώση της τουρκικής λίρας – 10 λίρες ανά δολάριο Νέα πτώση ρεκόρ σημείωσε η τουρκική λίρα έπειτα από την ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα...

Διεθνή

Ερντογάν: Η Ελλάδα Συνεχίζει Να Προκαλεί Την Τουρκία Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Ο...

Διεθνή

Ερντογάν: Δεν Εμπιστεύομαι Τους Ελληνοκύπριους, Είπαν Ψέματα Έντονα προκλητικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις που προέβη μετά την προσευχή...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC