Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Ταμείο ανάκαμψης
Ταμείο ανάκαμψης

Οικονομία

Ταμείο ανάκαμψης Ε.Ε. τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ταμείο Ανάκαμψης και σχεδιασμός του νέου πακέτου μέτρων στήριξης που αναμένεται να αυξήσει τον λογαριασμό των οικονομικών ενισχύσεων κατά 13 δισ. ευρώ.

Με την κρίση της πανδημίας παρούσα και χωρίς χρονοδιάγραμμα λήξης των περιορισμών μετακίνησης η οικονομική κατάσταση στη χώρα παραμένει δυσχερής. Ελπίδα βελτίωσης φαίνεται να είναι τα ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι υπεύθυνο για να παρουσιάσει ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο, που θα δημιουργήσει συνθήκες ανάκαμψης, βελτίωσης των εισοδημάτων, αλλά και ελκυστικό περιβάλλον για νέες επενδύσεις.

Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μοιάζει μονόδρομος. Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση των χρημάτων του ταμείου ανάκαμψης.

Στις αρχές της εβδομάδας θα γίνει ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, από τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης.

Εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα ανακοινωθεί η απόφαση να αναλάβει το Δημόσιο το κόστος της κάλυψης του Δώρου Πάσχα. Θα αφορά τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή.

To σχέδιο ανάκαμψης

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, θα συζητηθεί το ελληνικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Αφορά ποσό 32 δισ. ευρώ και θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Οι διαβουλεύσεις την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προηγήθηκαν. Εκτιμάται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει σχεδιάσει με βάση του στόχους της Ευρωπαϊκή Επιτροπής τα μέτρα ανάκαμψης. Με βάση τις εκτιμήσεις, από τη στιγμή της κατάθεσης του σχεδίου στην Ε.Ε. που υπολογίζεται στο τέλος Απριλίου, θα χρειαστούν περίπου 3 έως 3.5 μήνες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Συνεπώς αναμένεται ότι το φθινόπωρο θα ληφθούν οι αποφάσεις έγκρισης των σχεδίων από την Ε.Ε. Και η εισροή πόρων στις χώρες μέλη στα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Οι συμφωνημένοι άξονες

– Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας κατοικίες, επιχειρήσεις και δημόσιος τομέας.

– Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης.

– Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα.

-Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτήρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών.

-Ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα.

– Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

-Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.λπ.).

-Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης.

-Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες.

-Επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων.

-Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Με βάση τα παραπάνω το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα καταλήξει σε φορείς του δημοσίου. Όπως γνωρίζουμε από τις δηλώσεις στελεχών της Ε.Ε. το σύνολο των χρημάτων που θα διατεθούν στις χώρες μέλη πρέπει να κατευθυνθούν στην παραγωγική δραστηριότητα. Έκαναν λάθος δηλώσεις τα μέλη της επιτροπής ή η Ελλάδα σχεδιάζει με βάση τις ανάγκες του κρατικοδίαιτου 30% πληθυσμού της;

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Ψηφιοποίηση Του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος; Την Ψηφιοποίηση και αναβάθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σχεδιάζει το Υπ. Οικονομικών, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την προσπάθεια υποστηρίζει η Κομισιόν,...

Αθλητισμός

Αθλητισμός Έκθεση ΕΚ Πειρατικά Streams. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει προσχέδιο ψηφίσματος με βάση το οποίο τα πειρατικά αθλητικά streams, εντός 30 λεπτών οι διαδικτυακές...

Ήπειρος

Ιωάννινα-Κακαβιά Ναυάγησε Η Χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης. Αν και το Ταμείο ανάκαμψης δεν χρηματοδοτεί έργα υποδομής. Εν τούτης εφόσον η αιτιολόγηση για την...

Πολιτική

Ελλάδα-Λιβύη Νέο Πλαίσιο Σχέσεων. Ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις με τη Λιβύη, σηματοδοτεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη. Το τελευταίο διάστημα...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC