Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Αρχική

ΔΝΤ: Άγνωστο πότε θα επιστρέψουμε στην Αθήνα -Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη

imf

Δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

«Δεν υπάρχει προθεσμία» είπε απαντώντας σε ερώτηση για το πότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση του προγράμματος για να προσθέσει, προκαλώντας σύγκρυο στην Αθήνα: «Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποια επείγουσα χρηματοδοτική ανάγκη».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, μετά την συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες, είχε στείλει δύο ακόμη μηνύματα προς την Αθήνα:

Αφενός ότι «η Επιτροπή πάντα προσπαθεί να έχει μία συλλογική θέση με τους θεσμούς και το Eurogroup, η οποία θα εμπλέκει και το Ταμείο».

Επίσπευσε δε να προσθέσει πως «η παρουσία του ΔΝΤ είναι μία αναγκαιότητα για ορισμένα κράτη – μέλη και μ’ αυτά τα δεδομένα, πρέπει να προχωρήσουμε». Με άλλα λόγια, αν δεν συμφωνήσουν ΔΝΤ και Βερολίνο για το χρέος και τα πλεονάσματα, η λύση… αργεί.

Εμφανώς αμήχανος, ο κ. Τσακαλώτος αρκέστηκε να πει πως είναι στο χέρι του ΔΝΤ να ζυγίσει τις επιλογές του και να αποφασίσει τι θα πράξει.

Τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Μοσκοβισί απέφυγαν να εκτιμήσουν πότε θα επιστρέψουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα. «Εάν θα είναι τον Ιανουάριο ή αργότερα, δεν ξέρω», είπε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως όλες οι πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να βρεθεί συνολική λύση, ωστόσο παραδέχθηκε πως αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο γιατί «οι παίκτες» είναι πολλοί, τα θέματα προς συζήτηση αρκετά και επίκεινται εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αισθάνθηκε την ανάγκη να επισημάνει πολλές φορές ότι το ζητούμενο πλέον δεν είναι απλώς μία συμφωνία επί των εκκρεμοτήτων της αξιολόγησης αλλά μία συνολική λύση για τη μετά-Μνημόνιο εποχή και τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Το σημαντικό δεν είναι η επιστροφή των κλιμακίων ή απλώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά μία συνολική λύση με τρεις πυλώνες που θα διευθετεί τους δημοσιονομικούς στόχους για μετά τη λήξη το 2018, και θα φέρνει μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» είπε.

Ράις: Επιμένουμε για περικοπή αφορολόγητου -συντάξεων

Στην ενημέρωση που έκανε εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, από την Ουάσιγκτον, άφησε μετέωρο ξανά το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. «Παραμένει πιθανό, βρισκόμαστε σε συζητήσεις, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει τη συμμετοχή μας, εργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε Ελλάδα και Ευρώπη» απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Επιπλέον έδειξε ότι το ΔΝΤ επιμένει επίσης για περαιτέρω φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις (μείωση αφορολόγητου και συντάξεων) στην Ελλάδα με τον κ. Ράις να παραπέμπει στο περίφημο άρθρο Τόμσεν-Ομπφελντ στο blog του ΔΝΤ, λέγοντας ότι το κείμενο αυτό περιγράφει με σαφήνεια τη θέση του ΔΝΤ” για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% (του ΑΕΠ) είναι ρεαλιστικός και αποτελεί την προτιμητέα προσέγγιση, σε αυτό το σενάριο δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον μέτρα τώρα, για επιπλέον λιτότητα», όμως αν ο στόχος είναι υψηλότερος στο 3,5%, «τότε θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα».

Επίσης γνωστοποίησε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα δημοσιευθεί έκθεση του Ταμείου για το Άρθρο IV, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την αξιολόγηση του προγράμματος.

Ερωτηθείς αν η έκθεση θα λαμβάνει υπόψιν και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν για το ελληνικό χρέος απάντησε ότι «θα είναι περιεκτική και θα λάβει υπόψιν όλους τους σχετικούς παράγοντες».

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

  Πρέπει οι κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν το κόστος χρήματος αυξάνοντας τα επιτόκια κατά βούληση; Είναι ένα πολύ σοβαρό ερώτημα στο οποίο καλούνται να...

Πολιτική

Έκθεση που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη μελέτη των επιπτώσεων της 10ετούς οικονομικής κρίσης τοποθετεί την Ελλάδα και την Ισπανία στις χειρότερες...

Πολιτική

Για να κλείσει εγκαίρως και χωρίς προβλήματα η τέταρτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση εγκατέλειψε οριστικά την προσπάθεια έστω και για ολιγόμηνη αναβολή στις μειώσεις των συντάξεων,...

Πολιτική

Την αύξηση του κατώτατου μισθού και την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, ανακοίνωσε στο χθεσινό του μήνυμα για την Πρωτομαγιά ο Πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC