Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Αρχική

Κέντρα κράτησης κλειστού τύπου στα νησιά για παράτυπους μετανάστες

κεντρα κρατησης

Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη θα αρχίσει η εφαρμογή ενός μέτρου που προβλέπεται ρητά από τη συμφωνία της Ευρώπης με τους Τούρκους και αφορά στη δημιουργία Κέντρων Κράτησης κλειστού τύπου στα νησιά για τους παράτυπους μετανάστες που θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Το πρώτο κλειστό κέντρο κράτησης είναι έτοιμο και θα λειτουργήσει στην Κω.

Στις φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποτυπώνεται ο χώρος, χωρητικότητας 150 ατόμων που έχει κατασκευαστεί μέσα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης που υπάρχει στο νησί.

Στόχος των κέντρων κράτησης είναι να περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο χώρο τα άτομα των οποίων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό και άρα θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία, καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο τα άτομα αυτά να εξαφανίζονται και πολλές φορές να μην μπορούν οι Αρχές ούτε να τα εντοπίσουν για να τους επιδώσουν την αρνητική απάντηση στο αίτημα ασύλου τους.

Στην Κω μάλιστα, υπάρχουν αυτή η στιγμή ήδη περίπου 130 αρνητικές αποφάσεις αιτημάτων ασύλου και οι μετανάστες αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα κρατηθούν στο κέντρο.

Η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας όχι μόνο αναφέρει την προϋπόθεση για κέντρα κράτησης, αλλά περιγράφει και πώς πρέπει να είναι η περίφραξη ασφαλείας που θα έχουν τα κέντρα. Δηλαδή διπλή μεταλλική περίφραξη, μεσολαβεί κενός διάδρομος και ακολουθεί περίφραξη με κονσερτίνα.

Κέντρα κράτησης θα κατασκευαστούν και στα υπόλοιπα νησιά. Στη Μυτιλήνη μέσα στον χώρο υποδοχής και ταυτοποίησης θα γίνει επέκταση, ενώ στη Σάμο τα περίπου 250 άτομα που βρίσκονται στο κέντρο ταυτοποίησης, θα μεταφερθούν σε πλοίο για να αρχίσουν οι εργασίες στο χώρο όπου θα δημιουργηθεί και κλειστό κέντρο.

Στη Χίο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα καθώς έχει σταματήσει κάθε ενέργεια από τα ασφαλιστικά μέτρα που έκανε η Αρχιεπισκοπή, ενώ μια συγκεκριμένη περιοχή που έχει προταθεί από τις τοπικές Αρχές, κρίνεται ως ασύμφορη καθώς τα χρήματα που χρειάζονται για να κατασκευαστεί εκεί κέντρο είναι παρά πολλά.

Πάντως οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι στα κέντρα κράτησης θα μεταφερθούν και οι παραβατικοί παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι μπορεί να έχουν κατηγορηθεί για ποινικά αδικήματα στην Ελλάδα  και παρ’ όλα αυτά διαμένουν στον ίδιο χώρο με πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν την απάντηση στο αίτημά τους για άσυλο, χωρίς να έχουν δημιουργήσει προβλήματα.

Πάντως η Ελληνική Αστυνομία έχει ήδη έτοιμο και σχέδιο δράσης στην περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία ενώ όπως λένε στελέχη της ΕΛΑΣ «… κάτι ανάλογο θα πρέπει να έχουν κάνει και άλλες υπηρεσίες καθώς πρέπει να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο …»

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχική

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταματούν. Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Γιλντιρίμ που έθεσε θέμα για 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργού...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC